Ciasto balowe

117 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 lat temu
    Witam mam pytanie odnosnie masy budyniowej czy moge ja zrobic z budyniu w torebce? Takie uproszczenie jak podalas w 3 bit:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina N · 9 lat temu
    Dzień dobry,

    Wygląda super:) Jutro również robię to ciasto:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    Karolina:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Ciasto rewelacja. Jest pyszne. Jak dla mnie to bardzo słodkie i nie da się go zjeść dużo na raz, ale do czarnej kawy idealne, i pięknie się prezentuje na stole:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Aby go przekroić to nie będzie problemu :)Już nie mogę się doczekać końcowego efektu. Dziękuję za odpowiedź !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ewo[/b] powinno się go dać przekroić wzdłuż na pół. Jeśli Ci tak nie wyrósł to nic nie szkodzi. Nie przekrawaj go, tylko nasącz i wyłóż na niego całą masę budyniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    ciasto wygląda fantastycznie! Mam tylko pytanie, czy ten biszkopt wychodzi niski ? Zrobiłam tak jak w przepisie i nie wiem czy rąk powinno być czy to ja coś poknocilam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agniecha · 10 lat temu
    Ciasto rewelacja, mam tylko małe zastrzeżenie co do ilości cukru dodawanego do budyniu - moim zdaniem powinno być mniej. Ciastko i tak jest bardzo słodkie. Zrobiłam nawet mały wywiad w rodzinie odnośnie masy budyniowej i nikt nie daje aż tyle cukru. Ale poza tym - naprawdę super przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Pani Joanno! Dla mnie jest Pani geniuszem! Pani przepisy są świetne. Ciasto balowe rewelacyjne! Wszystkie składniki wspòłgrają ze sobą idealnie ;) polecam z apetytem Ewa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Ciasto rewelacyjne :D ! Każdy laik je zrobi, jeśli ściśle zastosuje się do przepisu. Ciasto Balowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Wszystko ze sobą współgra, więc niech nikt się nie martwi solonymi krakersami :-).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Anka[/b] zwykłe solone. Bardzo dobrze pasują do całości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 10 lat temu
    Hej ;) Czy krakersy, które mam użyć, mają być takie " klasyczne " solone czy jakieś specjalne bez soli? Trochę obawiam się tego smaku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marzeno[/b] jeśli lubisz to tak. Ja nie używam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    czy kremówkę można zastąpić bitą śmietaną w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta Donocik · 10 lat temu
    Bardzo atrakcyjne i smaczne ciasto.Trochę bałam się słonych krakersów, ale świetnie komponują się z całością.
    Pani Joanno, przyznam się, ze na chwilę "zdradziłam" Panią na rzecz innej,dość znanej strony, ale wróciłam truchcikiem :-) Z Pani strony wszystkie ciasta udają się i są po prostu smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Justyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    czy zamiast krakersów można użyć herbatników? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kornelio[/b] 3 Bit jest podobne. Tutaj jest przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/324-przepis-na-3-bit"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kornelia · 10 lat temu
    to ciato to chyba 3 bit.. ale i tak smacznie wyglada
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Upiekłam to ciasto, jest fantastyczne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 11 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, jedyna zmiana to dałam pół puszki masy krówkowej, polecam