Ciasto balowe


Ciasto balowe to eleganckie, warstwowe ciasto, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich, domowych wypieków. Ciasto z masą krówkową to propozycja idealna na wyjątkowe okazje – jest efektowne, a jednocześnie stosunkowo proste w przygotowaniu.
Ciasto warstwowe z budyniem, masą krówkową i bitą śmietaną zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Składa się z biszkoptu nasączonego sokiem pomarańczowym, delikatnej masy budyniowej, warstwy herbatników, krakersów i masy krówkowej oraz puszystej bitej śmietany, posypanej startą czekoladą.
Deser z masą krówkową i herbatnikami jest słodki, kremowy i sycący. Aby uzyskać idealną konsystencję, ciasto należy przygotować dzień wcześniej – dzięki temu herbatniki i krakersy zmiękną, a całość nabierze smaku i będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Ciasto balowe to niezawodny wybór na święta, urodziny czy inne rodzinne uroczystości. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy deser – ten przepis z pewnością Cię nie zawiedzie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
1 szklanka = 250 ml
Biszkopt:
- 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 80 g mąki pszennej (lub ½ szklanki)
- 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub ½ szklanki)
- 150 g cukru (lub ¾ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 4 żółtka
- 150 g cukru (lub ¾ szklanki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 ml mleka (lub 2 szklanki)
- 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 40g)
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Poncz:
- ok. 350 ml soku pomarańczowego (ok. 1 ½ szklanki, np. z kartonu)
Dodatkowo:
- 1 puszka (500g lub 400g) gotowej masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
- ok. 140 g herbatników (20 sztuk)
- niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
- 400- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 2 opakowania śmietan-fix
- ok. 50 g dowolnej czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową, według punktu 7, a następnie puszkę z kupną masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania na herbatnikach).
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, robiąc odstępy po każdym dodaniu. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę budyniową: Ok. 350 ml (lub ok. 1 ½ szklanki) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować mieszając i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Jeden blat biszkoptu ułożyć w formie i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować na nim cienką warstwę masy budyniowej, a następnie przykryć drugim blatem i również go nasączyć. Nałożyć resztę masy budyniowej.
- Następnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować na nich masę krówkową, a na niej ułożyć krakersy. Całość przykryć ubitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix.
- Posypać wierzch startą czekoladą.
- Ciasto włożyć na noc do lodówki.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas przygotowania: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


