Ciasto balowe

117 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Dominiko[/b] oczywiście, że możesz dodać kakao i zamienić czekoladę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 12 lat temu
    wiele razy robiłam juz to ciasto i zawsze wychodzi rewelacyjnie a jakby troszke je zmodyfikowac i do ubitej śmietany dodać kakao? masa wyjdzie brązowa a zamiast posypać czekoladą mleczna to białą? zawsze to jakaś zmiana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karus0407 · 12 lat temu
    [i][b]Ciasto jest cudownie pyszne :) sprawdza się również w fotmie tortu! :) polecam :) ja robiłam na brytwance w formie serduszka :D[/b][/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Rewelacja! Miałam w trakcie robienia kilka wypadków, a i tak sie udało. Ciasto jest pyszne:) Na pewno każdemu posmakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Wygląda smakowicie :P zaraz zaczynam robić, dam znać jak wyszło.
    P.S. Uwielbiam Twojego bloga, skorzystałam już z kilku przepisów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 13 lat temu
    pyszności ... wczoraj wieczorem zrobiłam...zmodyfikowałam tylko troszkę masę budyniową ( nie maiłam akurat tylu jajek w domu, a robiłam z półtorej porcji) więc zrobiłam masę jak do 3 bita.
    Ciasto przez noc bardzo fajnie zmiękło i po prosty rozpływało się w ustach.

    POLECAM WSZYSTKIM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    To ciasteczko świetnie się robi i równie wyśmienicie smakuje ! Goście zajadali sie nim aż sie uszy trzęsły !!!! Jest słodziutkie , ale to jego urok .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    robiłam podobne ciasto, ale na kruchym spodzie :) Twoje pysznie wygląda, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Nano[/b] nie trzeba. Masa krówkowa to już gotowy karmel.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nana · 13 lat temu
    a puszki z masą krówkową nie trzeba gotować tak jak mleka skondensowanego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Mika[/b] to ciasto jest pyszne z masą krówkową i osobiście nie zamieniłabym jej na nic innego, bo uwielbiam karmel. Jeśli nie przepadasz za masą krówkową to oczywiście możesz spróbować z tym kremem. Na pewno wyjdzie, ale smak będzie już inny. Chodź może być równie pyszne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika · 13 lat temu
    a zamiast masy krówkowej w puszcze może też być krem do ciast smak krówka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 13 lat temu
    super wygląda i pysznie smakuje, bardzo łatwy do przygotowania, polecam :):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    ciasto wyszlo b.pyszne choc slodkie,biszkopt zrobilam wedlug swojego przepisu.ciasto wyszlo bardzo wysokie, ledwie co zmiescilo sie w tortownicy, dlatego smietane ubilam z polowy porcji:)
    POLECAM TEN PRZEPIS:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 13 lat temu
    prawdziwie balowe! wyobrażam sobie jego smak... robię podobne tylko z samymi krakersami - uwielbiamy te smaki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aniutan[/b] dosłownie, a talerz mój ulubiony :lol:
    [b]Paulo[/b] pasuje mi ta nazwa do tego ciasta ;-)
    [b]Mikimamo[/b] to może spróbujesz mojego :-)
    [b]Maja38[/b] no proszę, fajnie :-) życzę smacznego!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja38 · 13 lat temu
    Uieklam,przelozylam,teraz ,,kruszeje,,w lodowce do rana,chyba sie nie doczekam,Twoj jest piekny,cudo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mikimama · 13 lat temu
    Fajne, bo na biszkopcie, robiłam raz podobne i to był strarzał w dziesiątkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    już sama nazwa bardzo mi się spodobała :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aniutan · 13 lat temu
    NIEBO W GĘBIE! a talerzyk wprost królewski!