to wypiek o wyrazistym, ale dobrze zbalansowanym smaku. Aromat kawy jest wyczuwalny i z dodatkiem czekolady tworzy harmonijną całość. Dodatkowo ciasto pokryte jest cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego oraz polewą czekoladową, które nie tylko wzbogacają smak babki, ale też nadają jej ciekawy, lekko owocowy akcent. Nie polecam rezygnować z tych dodatków, ponieważ znacząco wzbogacają smak. Babka kawowa nie jest wilgotna, ale smakuje naprawdę dobrze i z pewnością zadowoli miłośników kawowych wypieków.
Składniki na formę z kominkiem o śr. ok. 22 cm lub większa (u mnie 24 cm):
Ciasto:
150 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
150 g cukru
szczypta soli
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
starta skórka z połowy pomarańczy, opcjonalnie
300 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady gorzkiej (lub kawowej)
Dodatkowo:
ok. 100 g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
ok. 200 g czekolady gorzkiej + 2 łyżeczki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
trochę masła (lub margaryny) do posmarowania i mąki do posypania formy
Sposób przygotowania:
Formę na babkę wysmarować masłem (lub margaryną) i obsypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na niezbyt drobne kawałki.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka dokładnie wymieszać z kawą, np. w kubku. Mieszać tak długo, aż kawa się całkowicie rozpuści i powstanie jednolita masa. (Dla ułatwienia można chwilę zamieszać i pozostawić mieszankę na kilka minut – gdy kawa nasiąknie żółtkami, łatwiej się rozpuści).
Do misy miksera przełożyć miękkie masło, dodać połowę cukru oraz szczyptę soli. Ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut, aż powstanie jasna, kremowa masa. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać żółtka z kawą. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy.
Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. (Masa będzie zbita i dość sucha).
Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę z białek dodawać porcjami do ciasta, mieszając szpatułką i powoli rozrzedzając masę.
Na końcu wmieszać szpatułką kawałki czekolady.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na ok. 20 minut w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców, a następnie lekko podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę, np. za pomocą silikonowego pędzelka. Odstawić na kilkanaście minut (np. pół godziny), aby dżem lekko przesechł.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżeczkami oleju roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną polewą polać ciasto.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Backen nach Großmutters Art" wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
11 lat temu
Właśnie zrobiłam babeczkę i twierdzę że jest po prostu cudowna. Nie jadłam jeszcze lepszej babki kawowej :) Dziękuję za wspaniały przepis...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marcin·
12 lat temu
Polecam babeczka wyśmienita a jaka pyszna :lol: :lol: :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Kristiano[/b] zgadzam się z tym co napisałaś. Ciasto robi się rzadsze po dodaniu piany z białek. Pisząc o delikatnym mieszaniu miałam na myśli wymieszanie np. szpatułką, a nie dalsze miksowanie ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kristiana·
13 lat temu
Babka kawowa jest bardzo smaczna i nie często spotykana.Upiekłam ją , ale miałam trudności techniczne z jej wykonaniem.Nie wiem jak piekły ją osoby , piszące tutaj swoje uwagi, ale mnie po dodaniu żółtek do utartego masła , a następnie mąki zrobiła się zbita masa , więc jak tu delikatnie wmieszać mąkę do masy.Dopiero ubite białka rozrzedziły troche masę, i miałam wątpliwości czy babka w ogóle wyjdzie.Na szczęście urosła babka i była smaczna.Może autorka tej strony p.Joanna wypowie się na temat sposobu wykonywania tej dobrej przecież babki.Bardzo o to proszę i z góry dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
13 lat temu
babka bardzo smaczna :) w następna sobotę znów będzie babeczka dla kolejnych gości. Bardzo fajna strona, polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Marzeno[/b] dziękuję :-) Babkę polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
13 lat temu
wygląda cudnie i chyba skuszę się na jej wykonanie,w tym co robisz Joanno widać ogromną pasję i wielki talent!pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
Dziękuję bardzo :-)
[b]crummblle[/b] :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Przepiękna babka! A ta polewa jak błyszczy ślicznie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
crummblle·
14 lat temu
Pysznie wygląda! Do schrupania ;) Ale trochę się rozczarowałam - przez pomyłkę przeczytałam tytuł bloga jako "DARMOWE wypieki". Wielka szkoda ;))) Pozdrawiam serdecznie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuchenne fascynacje·
14 lat temu
Pięknie wygląda, przypomniałaś mi o moim ulubionym przepisie na babkę kawową wkrótce postaram się zrobić :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
14 lat temu
wygląda oszałamiająco!
to wnętze, ta błyszcząca czekolada... jak z wystawy ;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eva·
14 lat temu
Piękna! Jak malowana!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klucha·
14 lat temu
Dzięki Pani mogę poznać również niemieckojęzyczne przepisy (nigdy nie uczyłam się niemieckiego), co uważam za bardzo cenne. Co więcej wyróżnia to Panią spośród innych kucharzących w sieci Polek :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kachna·
14 lat temu
babeczka wygląda idealnie, piękna!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
szana·
14 lat temu
wygląda niesamowicie, mam ją ochotę wykonać tu i teraz :)
pozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana