Sernik Amaretto

10 Komentarzy

Sernik Amaretto

Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti. Bardzo smaczny, o intensywnym smaku migdałowym, na ciasteczkowym spodzie. Całość polana jest białą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.

Chcąc upiec sernik w wersji bezglutenowej, proszę użyć domowych ciasteczek amaretti. Przepis tutaj: Ciasteczka Amaretti.

Składniki:
Ciasteczkowy spód:

  • 200g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
  • 60g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 80ml likieru amaretto
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 100g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)

Dodatkowo:

  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • 40g migdałów w płatkach
  • ewentualnie parę ciasteczek amaretti

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasteczkowy spód. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować masę serową. Ciasteczka połamać na kawałki. Odstawić na bok. Ser, cukier puder, jajka, likier i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać połamane ciasteczka i wymieszać delikatnie szpatułką.
  5. Masę wylać do tortownicy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C.
  7. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc.
  8. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok.
  9. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Sernik polać czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok.1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik Amaretto

Sernik Amaretto

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    niestety ugotowal sie a nie upiekl :-((((
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Czy na pewno nie należy dodać masła do masy serowej? Jeśli nie, to czy sernik nie będzie za suchy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Do serników na twarogu wiaderkowym nie trzeba. Nie jest taki suchy jak klasyczny twaróg, który trzeba zmielić ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Niedźwiecka · 5 lat temu
    Bardzo smaczny sernik :) Likier daje super efekt :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Sernik pyszny. Ale.... Spód ciasta mi się skarmelizował i rozdziabdział (giggle) ale smak....mmmmm pychota (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Witam,
    Chciałabym upiec sernik na normalnej blaszce 34X25, ale zastanawiam się czy powinnam zrobić to z podwójnej porcji? ciasteczka już upiekłam ale zostało mi 350g bo rodzinka podjadła:)czy tyle wystarczy na spod? może ma pani jakieś rady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Magdaleno, co do rozmiarów formy to skorzystaj z przelicznika form do pieczenia (lewe menu na stronie). On wyliczy dokładny przelicznik. Gdyby brakło ciasteczek to daj mniej do środka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Lubieniecka · 9 lat temu
    Jest przepyszny, a przygotowanie banalnie proste. Mój już w galerii :D ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Boże,jaki piękny,zapewne niesamowity smaczny sernik.Normalnie cudo !!! Muszę zrobić go !! :lol: 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchnia Pszczoły · 9 lat temu
    Likier w serniku..jeszcze nie próbowałam, ale musi być wyśmienity. Bo tak też wygląda (: Pozdrawiam i zapraszam do mnie.