Sernik Amaretto

9 Komentarzy
Sernik Amaretto

Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti to wyjątkowy deser o intensywnym, migdałowym smaku. Spód sernika wykonany jest z pokruszonych ciasteczek amaretti, a całość wieńczy warstwa białej czekolady i chrupiące, prażone płatki migdałowe.

To idealny przepis na elegancki, migdałowy sernik z amaretto, który zachwyci smakiem każdego miłośnika włoskich słodkości. Sernik możesz łatwo przygotować również w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że użyjesz domowych ciasteczek amaretti - przepis znajdziesz tutaj: "Ciasteczka Amaretti".

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek amaretti (domowych lub kupnych)
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (lub niemieckiego Quarku 20%), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 80 ml likieru amaretto
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37 g)
  • 100 g ciasteczek amaretti (domowych lub kupnych)

Do dekoracji:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 40 g migdałów w płatkach
  • kilka ciasteczek amaretti, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka amaretti bardzo drobno pokruszyć – najlepiej zmiksować je w malakserze lub blenderze na konsystencję „piasku”. Alternatywnie można włożyć je do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem.
  3. Masło roztopić i jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
  4. Masę ciasteczkową przełożyć do przygotowanej formy i dokładnie docisnąć do dna (np. łyżką lub szklanką). Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Ciasteczka amaretti przeznaczone do masy serowej połamać na mniejsze kawałki i odstawić na bok.
  2. W dużej misce zmiksować twaróg, cukier puder, jajka, likier amaretto oraz proszek budyniowy – tylko do połączenia się składników, nie za długo.
  3. Dodać połamane ciasteczka i delikatnie wmieszać je szpatułką.
3
  1. Masę serową wylać na przygotowany spód i wyrównać wierzch.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
4
  1. Przygotować dekorację: Migdały w płatkach uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Białą czekoladę połamać i razem z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Polewą czekoladową polać wierzch schłodzonego sernika.
  3. Posypać prażonymi migdałami i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik Amaretto Sernik Amaretto Sernik Amaretto
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Czy na pewno nie należy dodać masła do masy serowej? Jeśli nie, to czy sernik nie będzie za suchy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Do serników na twarogu wiaderkowym nie trzeba. Nie jest taki suchy jak klasyczny twaróg, który trzeba zmielić ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Niedźwiecka · 6 lat temu
    Bardzo smaczny sernik :) Likier daje super efekt :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Sernik pyszny. Ale.... Spód ciasta mi się skarmelizował i rozdziabdział (giggle) ale smak....mmmmm pychota (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Witam,
    Chciałabym upiec sernik na normalnej blaszce 34X25, ale zastanawiam się czy powinnam zrobić to z podwójnej porcji? ciasteczka już upiekłam ale zostało mi 350g bo rodzinka podjadła:)czy tyle wystarczy na spod? może ma pani jakieś rady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Magdaleno, co do rozmiarów formy to skorzystaj z przelicznika form do pieczenia (lewe menu na stronie). On wyliczy dokładny przelicznik. Gdyby brakło ciasteczek to daj mniej do środka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Lubieniecka · 10 lat temu
    Jest przepyszny, a przygotowanie banalnie proste. Mój już w galerii :D ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 10 lat temu
    Boże,jaki piękny,zapewne niesamowity smaczny sernik.Normalnie cudo !!! Muszę zrobić go !! :lol: 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchnia Pszczoły · 10 lat temu
    Likier w serniku..jeszcze nie próbowałam, ale musi być wyśmienity. Bo tak też wygląda (: Pozdrawiam i zapraszam do mnie.