Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti. Bardzo smaczny, o intensywnym smaku migdałowym, na ciasteczkowym spodzie. Całość polana jest białą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
Chcąc upiec sernik w wersji bezglutenowej, proszę użyć domowych ciasteczek amaretti. Przepis tutaj: Ciasteczka Amaretti.
Przygotować ciasteczkowy spód. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Ciasteczka połamać na kawałki. Odstawić na bok. Ser, cukier puder, jajka, likier i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać połamane ciasteczka i wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę wylać do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Sernik polać czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Witam,
Chciałabym upiec sernik na normalnej blaszce 34X25, ale zastanawiam się czy powinnam zrobić to z podwójnej porcji? ciasteczka już upiekłam ale zostało mi 350g bo rodzinka podjadła:)czy tyle wystarczy na spod? może ma pani jakieś rady?
Magdaleno, co do rozmiarów formy to skorzystaj z przelicznika form do pieczenia (lewe menu na stronie). On wyliczy dokładny przelicznik. Gdyby brakło ciasteczek to daj mniej do środka.