
Sernik z brownie, mlekiem kokosowym i czerwonymi porzeczkami to wyjątkowe połączenie dwóch uwielbianych deserów: kremowego, delikatnego sernika oraz intensywnie czekoladowego brownie. Spód ciasta stanowi wilgotne brownie, które doskonale kontrastuje z lekką masą serową na bazie twarogu i mleka kokosowego. Mleko kokosowe nadaje sernikowi subtelny aromat, a kwaśne czerwone porzeczki, dodane do masy, idealnie przełamują jego słodycz. Ten czekoladowo-kokosowy sernik z porzeczkami to idealna propozycja na letni deser, który zachwyci smakiem i wyglądem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% zawartości kakao)
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 70 g mąki pszennej
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
- 400 ml kremowego mleczka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa (użyłam z Lidla, Freshona, zielona puszka)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
Dekoracja:
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
- wiórki kokosowe lub odrobina mąki kokosowej do posypania brzegu
Dodatkowo:
- 300 g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
- Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie przesianą mąkę.
- Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasta nie sprawdzać patyczkiem! Powinno być ścięte w zwierzchu. W środku będzie wilgotne).
- W międzyczasie porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić na bok, a w tym czasie przygotować masę serową.
- Przygotować masę serową: Twaróg, mleczko kokosowe (cała zawartość puszki), proszek budyniowy, jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.

- Na podpieczonym cieście rozłożyć porzeczki.

- Na porzeczki wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa powinna być ścięta z wierzchu, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.

- Przygotować dekorację: Białą czekoladę połamać i razem z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Polewą czekoladową polać brzeg wierzchu schłodzonego sernika i posypać mąką kokosową lub wiórkami.
Uwaga:
* Zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do żaroodpornego naczynia. Naczynie z gorącą wodą umieścić na spodzie piekarnika – w ten sposób podczas pieczenia wytworzy się para wodna.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | wysoki |
