Sernik z brownie, mlekiem kokosowym i czerwonymi porzeczkami to wyjątkowe połączenie dwóch uwielbianych deserów: kremowego, delikatnego sernika oraz intensywnie czekoladowego brownie. Spód ciasta stanowi wilgotne brownie, które doskonale kontrastuje z lekką masą serową na bazie twarogu i mleka kokosowego. Mleko kokosowe nadaje sernikowi subtelny aromat, a kwaśne czerwone porzeczki, dodane do masy, idealnie przełamują jego słodycz. Ten czekoladowo-kokosowy sernik z porzeczkami to idealna propozycja na letni deser, który zachwyci smakiem i wyglądem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie:
200 g czekolady gorzkiej (50% zawartości kakao)
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g masła
120 g cukru
70 g mąki pszennej
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
400 ml kremowego mleczka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa (użyłam z Lidla, Freshona, zielona puszka)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 g cukru
Dekoracja:
50 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
wiórki kokosowe lub odrobina mąki kokosowej do posypania brzegu
Dodatkowo:
300 g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie przesianą mąkę.
Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasta nie sprawdzać patyczkiem! Powinno być ścięte w zwierzchu. W środku będzie wilgotne).
W międzyczasie porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić na bok, a w tym czasie przygotować masę serową.
Przygotować masę serową: Twaróg, mleczko kokosowe (cała zawartość puszki), proszek budyniowy, jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
Na podpieczonym cieście rozłożyć porzeczki.
Na porzeczki wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa powinna być ścięta z wierzchu, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
Przygotować dekorację: Białą czekoladę połamać i razem z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Polewą czekoladową polać brzeg wierzchu schłodzonego sernika i posypać mąką kokosową lub wiórkami.
Uwaga:
* Zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do żaroodpornego naczynia. Naczynie z gorącą wodą umieścić na spodzie piekarnika – w ten sposób podczas pieczenia wytworzy się para wodna.
Sernik wyśmienity. Kremowy ze zbitym mocno czekoladowym spodem. :) Mi porzeczki jakoś pouciekały po cieście i jest ich mniej niż myślałam że będzie, ale po konsultacji wyszło że tak jest nawet lepiej. :) Za duża ilość porzeczek przeszkadzała by tylko. :) Polecam. :)
Mam pytanie odnośnie tej kąpieli wodnej, bo nigdy w taki sposób nie piekłam:) Tortownice mam włożyć do naczynia z wrzątkiem czy naczynie z wrzątkiem włożyć na sam spód piekarnika a tortownice na kratkę nad tym naczyniem?
Najpierw pieczesz ciasto czekoladowe, a później dajesz porzeczki i wylewasz masę serową i całość pieczesz ok. 50 minut.
Na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem.