Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

14 Komentarzy

Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

To ciasto to połączenie delikatnego sernika z ciężkim ciastem czekoladowym. Masę serową przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego, dzięki któremu sernik jest delikatny i pachnie przyjemnie kokosem. Kwaśne czerwone porzeczki doskonale przełamują słodycz całego ciasta.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 150g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 400ml mleczka kokosowego z puszki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 120g cukru

Dodatkowo:

  • 300g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo roztopioną czekoladę. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Ułożyć na cieście.
  6. Przygotować masę serową. Ser, mleczko kokosowe, budyń (proszek), jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Miksować chwilę tylko do połączenia się składników.
  7. Masę serową wylać delikatnie na porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C. (Masa powinna być ścięta na górze, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
  8. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejno wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.

Smacznego.

* Na spód piekarnika należy postawić żaroodporne naczynie z wrzątkiem.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Witam, ta kapiel wodna - wstwic naczycie na dno piekarnika czy jak przy innych sernikach wstawic blache w inne naczynie z woda?

    Dziekuje
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Czy zamiast mleczka kokosowego mogę dodać mleko skondensowane, lub masę krówkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 11 lat temu
    Sernik wyśmienity. Kremowy ze zbitym mocno czekoladowym spodem. :) Mi porzeczki jakoś pouciekały po cieście i jest ich mniej niż myślałam że będzie, ale po konsultacji wyszło że tak jest nawet lepiej. :) Za duża ilość porzeczek przeszkadzała by tylko. :) Polecam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Mam pytanie odnośnie tej kąpieli wodnej, bo nigdy w taki sposób nie piekłam:) Tortownice mam włożyć do naczynia z wrzątkiem czy naczynie z wrzątkiem włożyć na sam spód piekarnika a tortownice na kratkę nad tym naczyniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleks · 11 lat temu
    Zachęcający przepis i smakowite ujęcie czyli , pełna motywacja....sernik w piekarniku ..... Czekam na degustację.... :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 11 lat temu
    ten ser piec razem ze spodem czy oddzielnie i o co chodzi że piec w kąpieli wodnej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Najpierw pieczesz ciasto czekoladowe, a później dajesz porzeczki i wylewasz masę serową i całość pieczesz 50- 60 minut.
      Na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Wspaniale wygląda, porzeczki świetnie kontrastują z całością; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    wygląda rewelacyjnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Wygląda cudownie - czerwone porzeczki zdecydowanie dodają ciastom uroku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ladylaura. · 11 lat temu
    Wspaniałe ciasto,prezentuje się doskonale na zdjęciach ,pozdrawiam.