Sernik z brownie, mlekiem kokosowym i czerwonymi porzeczkami to wyjątkowe połączenie dwóch uwielbianych deserów: kremowego, delikatnego sernika oraz intensywnie czekoladowego brownie. Spód ciasta stanowi wilgotne brownie, które doskonale kontrastuje z lekką masą serową na bazie twarogu i mleka kokosowego. Mleko kokosowe nadaje sernikowi subtelny aromat, a kwaśne czerwone porzeczki, dodane do masy, idealnie przełamują jego słodycz. Ten czekoladowo-kokosowy sernik z porzeczkami to idealna propozycja na letni deser, który zachwyci smakiem i wyglądem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie:
200 g czekolady gorzkiej (50% zawartości kakao)
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g masła
120 g cukru
70 g mąki pszennej
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
400 ml kremowego mleczka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa (użyłam z Lidla, Freshona, zielona puszka)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 g cukru
Dekoracja:
50 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
wiórki kokosowe lub odrobina mąki kokosowej do posypania brzegu
Dodatkowo:
300 g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie przesianą mąkę.
Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasta nie sprawdzać patyczkiem! Powinno być ścięte w zwierzchu. W środku będzie wilgotne).
W międzyczasie porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić na bok, a w tym czasie przygotować masę serową.
Przygotować masę serową: Twaróg, mleczko kokosowe (cała zawartość puszki), proszek budyniowy, jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
Na podpieczonym cieście rozłożyć porzeczki.
Na porzeczki wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa powinna być ścięta z wierzchu, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
Przygotować dekorację: Białą czekoladę połamać i razem z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Polewą czekoladową polać brzeg wierzchu schłodzonego sernika i posypać mąką kokosową lub wiórkami.
Uwaga:
* Zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do żaroodpornego naczynia. Naczynie z gorącą wodą umieścić na spodzie piekarnika – w ten sposób podczas pieczenia wytworzy się para wodna.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
9 lat temu
Witam, ta kapiel wodna - wstwic naczycie na dno piekarnika czy jak przy innych sernikach wstawic blache w inne naczynie z woda?
Dziekuje
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
To pierwsze. Jest gwiazdka przy kąpieli wodnej z opisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nowa·
12 lat temu
Czy zamiast mleczka kokosowego mogę dodać mleko skondensowane, lub masę krówkową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Spróbuj z mlekiem skondensowanym niesłodzonym lub słodką śmietaną 30- 36%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ana·
12 lat temu
Sernik wyśmienity. Kremowy ze zbitym mocno czekoladowym spodem. :) Mi porzeczki jakoś pouciekały po cieście i jest ich mniej niż myślałam że będzie, ale po konsultacji wyszło że tak jest nawet lepiej. :) Za duża ilość porzeczek przeszkadzała by tylko. :) Polecam. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
12 lat temu
Mam pytanie odnośnie tej kąpieli wodnej, bo nigdy w taki sposób nie piekłam:) Tortownice mam włożyć do naczynia z wrzątkiem czy naczynie z wrzątkiem włożyć na sam spód piekarnika a tortownice na kratkę nad tym naczyniem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
To drugie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleks·
12 lat temu
Zachęcający przepis i smakowite ujęcie czyli , pełna motywacja....sernik w piekarniku ..... Czekam na degustację.... :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
12 lat temu
ten ser piec razem ze spodem czy oddzielnie i o co chodzi że piec w kąpieli wodnej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Najpierw pieczesz ciasto czekoladowe, a później dajesz porzeczki i wylewasz masę serową i całość pieczesz ok. 50 minut.
Na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
12 lat temu
Wspaniale wygląda, porzeczki świetnie kontrastują z całością; )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
wygląda rewelacyjnie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
12 lat temu
Wygląda cudownie - czerwone porzeczki zdecydowanie dodają ciastom uroku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ladylaura.·
12 lat temu
Wspaniałe ciasto,prezentuje się doskonale na zdjęciach ,pozdrawiam.