Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

14 Komentarzy
Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

Sernik z brownie, mlekiem kokosowym i czerwonymi porzeczkami to wyjątkowe połączenie dwóch uwielbianych deserów: kremowego, delikatnego sernika oraz intensywnie czekoladowego brownie. Spód ciasta stanowi wilgotne brownie, które doskonale kontrastuje z lekką masą serową na bazie twarogu i mleka kokosowego. Mleko kokosowe nadaje sernikowi subtelny aromat, a kwaśne czerwone porzeczki, dodane do masy, idealnie przełamują jego słodycz. Ten czekoladowo-kokosowy sernik z porzeczkami to idealna propozycja na letni deser, który zachwyci smakiem i wyglądem.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% zawartości kakao)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
  • 400 ml kremowego mleczka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa (użyłam z Lidla, Freshona, zielona puszka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru

Dekoracja:

  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • wiórki kokosowe lub odrobina mąki kokosowej do posypania brzegu

Dodatkowo:

  • 300 g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
  3. Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie przesianą mąkę.
  4. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasta nie sprawdzać patyczkiem! Powinno być ścięte w zwierzchu. W środku będzie wilgotne).
  6. W międzyczasie porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
  7. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić na bok, a w tym czasie przygotować masę serową.
  8. Przygotować masę serową: Twaróg, mleczko kokosowe (cała zawartość puszki), proszek budyniowy, jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.

3

  1. Na podpieczonym cieście rozłożyć porzeczki.

2

  1. Na porzeczki wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa powinna być ścięta z wierzchu, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
  2. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.

4

  1. Przygotować dekorację: Białą czekoladę połamać i razem z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Polewą czekoladową polać brzeg wierzchu schłodzonego sernika i posypać mąką kokosową lub wiórkami.

Uwaga:

* Zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do żaroodpornego naczynia. Naczynie z gorącą wodą umieścić na spodzie piekarnika – w ten sposób podczas pieczenia wytworzy się para wodna.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Witam, ta kapiel wodna - wstwic naczycie na dno piekarnika czy jak przy innych sernikach wstawic blache w inne naczynie z woda?

    Dziekuje
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To pierwsze. Jest gwiazdka przy kąpieli wodnej z opisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 12 lat temu
    Czy zamiast mleczka kokosowego mogę dodać mleko skondensowane, lub masę krówkową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Spróbuj z mlekiem skondensowanym niesłodzonym lub słodką śmietaną 30- 36%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 12 lat temu
    Sernik wyśmienity. Kremowy ze zbitym mocno czekoladowym spodem. :) Mi porzeczki jakoś pouciekały po cieście i jest ich mniej niż myślałam że będzie, ale po konsultacji wyszło że tak jest nawet lepiej. :) Za duża ilość porzeczek przeszkadzała by tylko. :) Polecam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Mam pytanie odnośnie tej kąpieli wodnej, bo nigdy w taki sposób nie piekłam:) Tortownice mam włożyć do naczynia z wrzątkiem czy naczynie z wrzątkiem włożyć na sam spód piekarnika a tortownice na kratkę nad tym naczyniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleks · 12 lat temu
    Zachęcający przepis i smakowite ujęcie czyli , pełna motywacja....sernik w piekarniku ..... Czekam na degustację.... :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    ten ser piec razem ze spodem czy oddzielnie i o co chodzi że piec w kąpieli wodnej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Najpierw pieczesz ciasto czekoladowe, a później dajesz porzeczki i wylewasz masę serową i całość pieczesz ok. 50 minut.
      Na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 12 lat temu
    Wspaniale wygląda, porzeczki świetnie kontrastują z całością; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    wygląda rewelacyjnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Wygląda cudownie - czerwone porzeczki zdecydowanie dodają ciastom uroku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ladylaura. · 12 lat temu
    Wspaniałe ciasto,prezentuje się doskonale na zdjęciach ,pozdrawiam.