To ciasto to połączenie delikatnego sernika z ciężkim ciastem czekoladowym. Masę serową przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego, dzięki któremu sernik jest delikatny i pachnie przyjemnie kokosem. Kwaśne czerwone porzeczki doskonale przełamują słodycz całego ciasta.
Składniki: Ciasto czekoladowe:
150g czekolady gorzkiej
150g masła
3 jajka
szczypta soli
100g cukru
150g mąki pszennej
Masa serowa:
500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
400ml mleczka kokosowego z puszki
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
120g cukru
Dodatkowo:
300g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo roztopioną czekoladę. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Ułożyć na cieście.
Przygotować masę serową. Ser, mleczko kokosowe, budyń (proszek), jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Miksować chwilę tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać delikatnie na porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C. (Masa powinna być ścięta na górze, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejno wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.
Smacznego.
* Na spód piekarnika należy postawić żaroodporne naczynie z wrzątkiem.
Sernik wyśmienity. Kremowy ze zbitym mocno czekoladowym spodem. :) Mi porzeczki jakoś pouciekały po cieście i jest ich mniej niż myślałam że będzie, ale po konsultacji wyszło że tak jest nawet lepiej. :) Za duża ilość porzeczek przeszkadzała by tylko. :) Polecam. :)
Mam pytanie odnośnie tej kąpieli wodnej, bo nigdy w taki sposób nie piekłam:) Tortownice mam włożyć do naczynia z wrzątkiem czy naczynie z wrzątkiem włożyć na sam spód piekarnika a tortownice na kratkę nad tym naczyniem?
Najpierw pieczesz ciasto czekoladowe, a później dajesz porzeczki i wylewasz masę serową i całość pieczesz 50- 60 minut.
Na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem.