Tort czekoladowy z masą maślaną (low carb, keto)


Tort czekoladowy bez cukru dla osób na diecie niskowęglowodanowej
Składa się z ciemnych, czekoladowych blatów i waniliowej masy maślano- jajecznej. To idealny tort urodzinowy w stylu keto – bez rezygnacji z przyjemności i bez dodatku cukru czy mąki pszennej. Czekoladowe blaty są dość zwarte, intensywnie kakaowe i tylko delikatnie słodkie. Świetnie komponują się z jasną masą maślaną, a całość dopełniają chrupiące migdały, które dodają smaku i eleganckiego wyglądu.
Ten tort czekoladowy keto sprawdzi się na specjalne okazje – urodziny, święta czy rodzinne spotkania – i z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekoladowych deserów w wersji low carb.
Makro tortu (1 z 12 kawałków): 292 kcal, B: 7,4g, T: 26,3g, W: 5,4g (węglowodany netto: 3g)
Makro całego tortu: 3500 kcal, B: 89g, T: 315,6g, W: 65g (węglowodany netto: 37g)
Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 5 cm:
Ciasto czekoladowe (na tortownicę Ø 20 cm):
- 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 50 g masła
- 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (mąka migdałowa nieodtłuszczona)
- 40 g zmielonego na mąkę złotego lub brązowego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 70 g erytrytolu
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa maślana:
- 160 g masła, temperatura pokojowa
- 2 jajka (rozmiar M)
- 50 g erytrytolu
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, opcjonalnie
Do dekoracji:
- 40 g posiekanych migdałów bez skórki lub wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- W misce wymieszać trzepaczką: zmielone migdały, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol.
- Dodać roztopioną (lekko ciepłą) czekoladę z masłem oraz jajka.
- Wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć od razu na kratkę kuchenną i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto przekroić dwukrotnie, aby powstały 3 blaty*.
- Przed rozpoczęciem przygotowywania masy wybrać metalową miskę i garnek. Miska powinna dobrze opierać się na garnku i nie być zbyt mała – masa jajeczna podczas ubijania znacznie zwiększy swoją objętość.
- Przygotować masę maślaną**: Do garnka nalać trochę wody. (Wystarczy ok. 1 cm wody). Do miski wbić całe jajka i wsypać erytrytol. Zagotować wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika do niskiej (woda powinna cały czas delikatnie parować). Ustawić miskę na garnku z wodą i ubijać jajka z erytrytolem mikserem ręcznym na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Masa powinna mocno urosnąć, stać się jasna i puszysta. (Erytrytol może skrystalizować się na brzegach miski – to normalne). Następnie miskę z masą zdjąć z garnka i wstawić do zimnej wody. Kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach przez kolejne ok. 2 minuty, aż masa całkowicie się ostudzi.
- Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, stopniowo dodawać do niego ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia składników. Następnie wlewać małymi porcjami ekstrakt waniliowy.
- Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i rozsmarować na nim ⅓ masy. Przykryć drugim blatem, rozsmarować połowę pozostałej masy i przykryć trzecim blatem. Cały tort posmarować resztą masy. (Boki można posmarować cienko, w stylu naked cake, a więcej masy nałożyć na wierzch).
- Przygotować dekorację: Posiekane migdały bez skórki (lub wiórki kokosowe) podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Chłodnymi migdałami posypać wierzch tortu.
- Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, aby masa stężała.
- Tort można przechowywać do kilku dni w lodówce.
Uwagi:
* Ciasto czekoladowe po upieczeniu jest niskie. Cały tort po przełożeniu masą ma ok. 5 cm wysokości, więc jest malutki. Początkowo planowałam przekroić ciasto na 2 części, ale ponieważ miało lekką „górkę”, odcięłam ją i resztę podzieliłam jeszcze raz, otrzymując łącznie 3 blaty. Jeśli jednak trudno będzie je przeciąć na 3 części, można spokojnie zrobić tylko 2 blaty.
** Jeśli nie jesteś pewna/pewny, jak przygotować masę maślaną, zajrzyj do mojego przepisu: "Masa maślana". Znajdziesz tam szczegółowy opis przygotowania oraz zdjęcia krok po kroku. W tym przepisie proszę jednak trzymać się podanych powyżej składników i czasu przygotowania. Masę ubijam w metalowej misce zamiast w garnku, ponieważ tutaj używam mniejszej ilości składników.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!