Tort czekoladowy z masą maślaną (low carb, keto)

Napisz komentarz
Tort czekoladowy z masą maślaną (low carb, keto)

Tort czekoladowy bez cukru dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Składa się z ciemnych, czekoladowych blatów i waniliowej masy maślano- jajecznej. To idealny tort urodzinowy w stylu keto – bez rezygnacji z przyjemności i bez dodatku cukru czy mąki pszennej. Czekoladowe blaty są dość zwarte, intensywnie kakaowe i tylko delikatnie słodkie. Świetnie komponują się z jasną masą maślaną, a całość dopełniają chrupiące migdały, które dodają smaku i eleganckiego wyglądu.

Ten tort czekoladowy keto sprawdzi się na specjalne okazje – urodziny, święta czy rodzinne spotkania – i z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekoladowych deserów w wersji low carb.

Makro tortu (1 z 12 kawałków): 292 kcal, B: 7,4g, T: 26,3g, W: 5,4g (węglowodany netto: 3g)

Makro całego tortu: 3500 kcal, B: 89g, T: 315,6g, W: 65g (węglowodany netto: 37g)

Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 5 cm:

Ciasto czekoladowe (na tortownicę Ø 20 cm):

  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 50 g masła
  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (mąka migdałowa nieodtłuszczona)
  • 40 g zmielonego na mąkę złotego lub brązowego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 70 g erytrytolu
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Masa maślana:

  • 160 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 50 g erytrytolu
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, opcjonalnie

Do dekoracji:

  • 40 g posiekanych migdałów bez skórki lub wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  3. W misce wymieszać trzepaczką: zmielone migdały, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia, kakao i erytrytol.

2

  1. Dodać roztopioną (lekko ciepłą) czekoladę z masłem oraz jajka.

3

  1. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć od razu na kratkę kuchenną i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodne ciasto przekroić dwukrotnie, aby powstały 3 blaty*.
  3. Przed rozpoczęciem przygotowywania masy wybrać metalową miskę i garnek. Miska powinna dobrze opierać się na garnku i nie być zbyt mała – masa jajeczna podczas ubijania znacznie zwiększy swoją objętość.
  4. Przygotować masę maślaną**: Do garnka nalać trochę wody. (Wystarczy ok. 1 cm wody). Do miski wbić całe jajka i wsypać erytrytol. Zagotować wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika do niskiej (woda powinna cały czas delikatnie parować). Ustawić miskę na garnku z wodą i ubijać jajka z erytrytolem mikserem ręcznym na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Masa powinna mocno urosnąć, stać się jasna i puszysta. (Erytrytol może skrystalizować się na brzegach miski – to normalne). Następnie miskę z masą zdjąć z garnka i wstawić do zimnej wody. Kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach przez kolejne ok. 2 minuty, aż masa całkowicie się ostudzi.

5

  1. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, stopniowo dodawać do niego ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia składników. Następnie wlewać małymi porcjami ekstrakt waniliowy.

6

  1. Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i rozsmarować na nim ⅓ masy. Przykryć drugim blatem, rozsmarować połowę pozostałej masy i przykryć trzecim blatem. Cały tort posmarować resztą masy. (Boki można posmarować cienko, w stylu naked cake, a więcej masy nałożyć na wierzch).

7

8

  1. Przygotować dekorację: Posiekane migdały bez skórki (lub wiórki kokosowe) podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Chłodnymi migdałami posypać wierzch tortu.
  2. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, aby masa stężała.
  3. Tort można przechowywać do kilku dni w lodówce.

Uwagi:

* Ciasto czekoladowe po upieczeniu jest niskie. Cały tort po przełożeniu masą ma ok. 5 cm wysokości, więc jest malutki. Początkowo planowałam przekroić ciasto na 2 części, ale ponieważ miało lekką „górkę”, odcięłam ją i resztę podzieliłam jeszcze raz, otrzymując łącznie 3 blaty. Jeśli jednak trudno będzie je przeciąć na 3 części, można spokojnie zrobić tylko 2 blaty.

** Jeśli nie jesteś pewna/pewny, jak przygotować masę maślaną, zajrzyj do mojego przepisu: "Masa maślana". Znajdziesz tam szczegółowy opis przygotowania oraz zdjęcia krok po kroku. W tym przepisie proszę jednak trzymać się podanych powyżej składników i czasu przygotowania. Masę ubijam w metalowej misce zamiast w garnku, ponieważ tutaj używam mniejszej ilości składników.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z masą maślaną (low carb, keto) Tort czekoladowy z masą maślaną (low carb, keto) Tort czekoladowy z masą maślaną (low carb, keto)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!