Ciasto arbuz


Ciasto arbuz
to efektowne i pyszne ciasto szpinakowe, które zachwyca wyglądem i smakiem. Zielone ciasto szpinakowe w połączeniu z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a także z czerwoną galaretką z borówkami amerykańskimi, tworzy deser przypominający arbuza. Borówki pełnią rolę „pestek”, dzięki czemu ciasto wygląda wyjątkowo oryginalnie i jest chętnie wybierane również przez dzieci.
To ciasto arbuz jest wilgotne, lekkie, orzeźwiające i świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, urodziny czy rodzinne spotkania. Powstało na bazie mojego przepisu na popularny "Leśny mech z galaretką", ale w tej wersji bez warstwy pokruszonego ciasta na wierzchu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto szpinakowe:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 200 g świeżego szpinaku (lub 300 g mrożonego), w świeżym najlepiej oderwać łodyżki i dopiero zważyć
- 3 jajka (rozmiar M)
- 40 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 260 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych, blanszowanych migdałów)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
Krem:
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone, schłodzonego
- 150 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 1 kopiata łyżki cukru pudru
Warstwa galaretki z owocami:
- 2 galaretki truskawkowe (lub malinowe)
- ok. 60 g borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych (mogą być również jagody lub kropelki czekoladowe)
- 700 ml wody
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiej miski, dodać mleko i zmiksować blenderem** na jak najbardziej gładką papkę. (Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć z wody, posiekać i zmiksować z mlekiem blenderem na jak najgładszą masę).
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubijać z cukrem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo zblendowany szpinak.
- Mąkę z proszkiem przesiać do ubitej masy i wmieszać delikatnie szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto wyciągnąć z formy i ściąć przypieczony wierzch. (Nie będzie potrzebny do przygotowania ciasta, ale można go oczywiście zjeść).
- Ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy lub zapiąć wokół niego obręcz do tortu.
- Przygotować krem: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder do smaku.
- Krem rozłożyć równomiernie na cieście.
- Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować galaretkę.
- Przygotować warstwę galaretki z owocami: Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku i pozostawić do ostygnięcia, np. w zimnej wodzie. Schłodzoną galaretkę wstawić do lodówki i regularnie sprawdzać, aby nie stężała zbyt mocno. Gdy zacznie lekko tężeć, wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć borówki (świeże lub mrożone), delikatnie wciskając je w krem i wylać galaretkę na wierzch, najlepiej przez łyżkę – dzięki temu nie wymiesza się z kremem, lecz równomiernie rozprowadzi po jego powierzchni.
- Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej do czasu całkowitego stężenia galaretki. (Można zrobić je dzień przed podaniem).
Uwaga:
** Szpinak należy zmiksować dobrze, aby otrzymać papkę jak najdrobniejszą. Thermomix nie radzi sobie z taką ilością szpinaku, jedynie blender ręczny sprawdził się u mnie. Należy co jakiś czas wyciągnąć szpinak, który wszedł pod nóż blendera i miksować dalej.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


