Ciasto kruche ze śliwkami

7 Komentarzy
Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

to klasyczne, domowe ciasto z dużą ilością soczystych, świeżych śliwek na maślanym, kruchym cieście. Jest delikatne, wilgotne, a dzięki owocom – pełne smaku i aromatu. To świetna alternatywa dla szarlotki, bo bazuje na tym samym sprawdzonym cieście, które znacie z mojego przepisu na "Prostą szarlotkę". Tym razem zamiast musu jabłkowego dodałam świeże śliwki.

Śliwki można lekko posłodzić, zwłaszcza jeśli są kwaśne – przy bardzo dojrzałych i słodkich owocach dodatkowy cukier może nie być już potrzebny. Ciasto kruche ze śliwkami smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło jest miękkie i niestabilne, ale wyjątkowo aromatyczne – jak jeszcze ciepła szarlotka. Po schłodzeniu w lodówce łatwo się kroi i równie pysznie smakuje. To prosty, szybki w przygotowaniu placek ze śliwkami, który zawsze zachwyca gości.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm lub tortownicę o śr. 26 cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Nadzienie:

  • ok. 800 g- 1 kg śliwek (waga całych owoców)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (można zastąpić budyniem waniliowym albo śmietankowym)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto robotem kuchennym lub ręką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 30- 60 minut (można na noc).

2

  1. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować nadzienie pod koniec chłodzenia ciasta: Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki (w poprzek śliwki). Przełożyć do miski i odstawić na bok.
  3. Połowę schłodzonego ciasta wykleić na dnie formy.

3

  1. Przed samym wyłożeniem śliwek na ciasto dodać do nich cukier i skrobię i wymieszać.

4

  1. Śliwki wyłożyć na ciasto. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na śliwkach.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

6

  1. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto kruche ze śliwkami Ciasto kruche ze śliwkami Ciasto kruche ze śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 dni temu
    Przepyszne ciasto, zrobiłam z podwójnej porcji, rozeszło się szybko😊 idealne na jesień 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elzbieta · 14 dni temu
    Wygląda ładnie to na pewno smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    . Alicja · 15 dni temu
    Łatwe i smaczne SMACZNEGO 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 16 dni temu
    Zrobiłam to ciasto zgodnie z przepisem, w ogóle nie wyrosło. Nie polecam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 dni temu
      To jest ciasto kruche, więc ma się upiec, a nie będzie rosło jak biszkoptowe, czy ucierane. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 17 dni temu
    Super przepis 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 17 dni temu
    Pyszne