Ciasto kruche ze śliwkami


Ciasto kruche ze śliwkami
to klasyczne, domowe ciasto z dużą ilością soczystych, świeżych śliwek na maślanym, kruchym cieście. Jest delikatne, wilgotne, a dzięki owocom – pełne smaku i aromatu. To świetna alternatywa dla szarlotki, bo bazuje na tym samym sprawdzonym cieście, które znacie z mojego przepisu na "Prostą szarlotkę". Tym razem zamiast musu jabłkowego dodałam świeże śliwki.
Śliwki można lekko posłodzić, zwłaszcza jeśli są kwaśne – przy bardzo dojrzałych i słodkich owocach dodatkowy cukier może nie być już potrzebny. Ciasto kruche ze śliwkami smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło jest miękkie i niestabilne, ale wyjątkowo aromatyczne – jak jeszcze ciepła szarlotka. Po schłodzeniu w lodówce łatwo się kroi i równie pysznie smakuje. To prosty, szybki w przygotowaniu placek ze śliwkami, który zawsze zachwyca gości.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm lub tortownicę o śr. 26 cm):
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła, zimnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
Nadzienie:
- ok. 800 g- 1 kg śliwek (waga całych owoców)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (można zastąpić budyniem waniliowym albo śmietankowym)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto robotem kuchennym lub ręką.
- Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 30- 60 minut (można na noc).
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować nadzienie pod koniec chłodzenia ciasta: Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki (w poprzek śliwki). Przełożyć do miski i odstawić na bok.
- Połowę schłodzonego ciasta wykleić na dnie formy.
- Przed samym wyłożeniem śliwek na ciasto dodać do nich cukier i skrobię i wymieszać.
- Śliwki wyłożyć na ciasto. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na śliwkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


