Ciasto ucierane na oleju ze śliwkami

Napisz komentarz
Ciasto ucierane na oleju ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

to klasyczne domowe ciasto, idealne na sezon śliwkowy. Dzięki dodatkowi oleju ma lekką, puszystą i wilgotną konsystencję, a jednocześnie zachowuje świeżość przez kilka dni. Soczyste śliwki dodają mu owocowego aromatu i orzeźwienia, a chrupiąca kruszonka sprawia, że ciasto smakuje jak najlepsze, domowe wypieki do kawy lub herbaty. To prosty przepis na ciasto śliwkowe na oleju, które zawsze zachwyci gości.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 180 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego 10%, temperatura pokojowa

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 800 g śliwek (waga całych owoców)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki (wzdłuż owocu). Przełożyć do miski i odstawić na bok.
  3. Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, cukier i ewentualnie szczyptę cynamonu. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść, aż powstaną grudki, a następnie wstawić do lodówki.

2

  1. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok.

3

  1. Całe jajka z cukrem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę.

4

  1. Zmniejszyć obroty na niższe i wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać śmietanę (lub jogurt) i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.

5

  1. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać krótko np. trzepaczką, aż składniki się połączą. (Ciasto będzie gęste).

6

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  2. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek (skórką do dołu, miąższem do góry).

7

  1. Posypać przygotowaną kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

8

  1. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ciasto ucierane na oleju ze śliwkami Ciasto ucierane na oleju ze śliwkami Ciasto ucierane na oleju ze śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!