Ciasto ucierane na oleju ze śliwkami


Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
to klasyczne domowe ciasto, idealne na sezon śliwkowy. Dzięki dodatkowi oleju ma lekką, puszystą i wilgotną konsystencję, a jednocześnie zachowuje świeżość przez kilka dni. Soczyste śliwki dodają mu owocowego aromatu i orzeźwienia, a chrupiąca kruszonka sprawia, że ciasto smakuje jak najlepsze, domowe wypieki do kawy lub herbaty. To prosty przepis na ciasto śliwkowe na oleju, które zawsze zachwyci gości.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
- 450 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 180 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 180 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego 10%, temperatura pokojowa
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 800 g śliwek (waga całych owoców)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki (wzdłuż owocu). Przełożyć do miski i odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, cukier i ewentualnie szczyptę cynamonu. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść, aż powstaną grudki, a następnie wstawić do lodówki.
- Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok.
- Całe jajka z cukrem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty na niższe i wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać śmietanę (lub jogurt) i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać krótko np. trzepaczką, aż składniki się połączą. (Ciasto będzie gęste).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek (skórką do dołu, miąższem do góry).
- Posypać przygotowaną kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Odsłon: 162
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!