
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
to klasyczne domowe ciasto, idealne na sezon śliwkowy. Dzięki dodatkowi oleju ma lekką, puszystą i wilgotną konsystencję, a jednocześnie zachowuje świeżość przez kilka dni. Soczyste śliwki dodają mu owocowego aromatu i orzeźwienia, a chrupiąca kruszonka sprawia, że ciasto smakuje jak najlepsze, domowe wypieki do kawy lub herbaty. To prosty przepis na ciasto śliwkowe na oleju, które zawsze zachwyci gości.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
- 450 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 180 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 180 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego 10%, temperatura pokojowa
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 800 g śliwek (waga całych owoców)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki (wzdłuż owocu). Przełożyć do miski i odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, cukier i ewentualnie szczyptę cynamonu. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść, aż powstaną grudki, a następnie wstawić do lodówki.

- Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok.

- Całe jajka z cukrem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę.

- Zmniejszyć obroty na niższe i wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać śmietanę (lub jogurt) i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.

- Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać krótko np. trzepaczką, aż składniki się połączą. (Ciasto będzie gęste).

- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek (skórką do dołu, miąższem do góry).

- Posypać przygotowaną kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
|  | Czas: | Czas przygotowania:  Czas pieczenia:  Całkowity czas przygotowania:  | 
|  | Liczba porcji: | ok. 24 | 
|  | Trudność: | średnia | 
|  | Koszt: | niski | 
 
  
 
 
				 Napisz komentarz
 Napisz komentarz