Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami


Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
to domowe ciasto z owocami, które doskonale sprawdzi się jesienią. Delikatne ciasto o idealnej strukturze - kruche i chrupiące z wierzchu, a jednocześnie miękkie w środku - tworzy świetną bazę dla soczystych owoców. Najczęściej przygotowuje się je ze śliwkami węgierkami, ale świetnie smakują w nim również jabłka lub gruszki. To prosty przepis na tradycyjne ciasto drożdżowo- kruche, które zawsze się udaje i zasmakuje całej rodzinie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Wszystkie składniki mogą być zimne, wyciągnięte prosto z lodówki.
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła (lub margaryny), zimnego, pokrojonego w kostkę
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu typu greckiego 10%
- 10 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 700 g śliwek lub jabłek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Mąkę, pokruszone drożdże, zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier posiekać nożem na stolnicy, aż powstaną okruszki. Następnie dodać żółtka, całe jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin. (Ciasto będzie klejące. Wszystkie składniki można również umieścić w misie miksera i wyrobić na gładką masę).
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Następnego dnia: Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 50- 60 minut w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło i lekko zmiękło. W tym czasie umyć śliwki, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. (Alternatywnie jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę na 3- 4 plastry).
- Ciasto wylepić na dnie przygotowanej formy.
- Na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do góry lub kawałki jabłek.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto obficie oprószyć cukrem pudrem. (Na soczystych owocach cukier puder się rozpuści, ale jednocześnie je osłodzi).
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 18- 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Odsłon: 35
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!