Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami

Napisz komentarz
Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami

to domowe ciasto z owocami, które doskonale sprawdzi się jesienią. Delikatne ciasto o idealnej strukturze - kruche i chrupiące z wierzchu, a jednocześnie miękkie w środku - tworzy świetną bazę dla soczystych owoców. Najczęściej przygotowuje się je ze śliwkami węgierkami, ale świetnie smakują w nim również jabłka lub gruszki. To prosty przepis na tradycyjne ciasto drożdżowo- kruche, które zawsze się udaje i zasmakuje całej rodzinie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Wszystkie składniki mogą być zimne, wyciągnięte prosto z lodówki.

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny), zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu typu greckiego 10%
  • 10 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 700 g śliwek lub jabłek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Mąkę, pokruszone drożdże, zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier posiekać nożem na stolnicy, aż powstaną okruszki. Następnie dodać żółtka, całe jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin. (Ciasto będzie klejące. Wszystkie składniki można również umieścić w misie miksera i wyrobić na gładką masę).

2

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Następnego dnia: Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 50- 60 minut w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło i lekko zmiękło. W tym czasie umyć śliwki, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. (Alternatywnie jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę na 3- 4 plastry).
  3. Ciasto wylepić na dnie przygotowanej formy.
  4. Na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do góry lub kawałki jabłek.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.

4

  1. Chłodne ciasto obficie oprószyć cukrem pudrem. (Na soczystych owocach cukier puder się rozpuści, ale jednocześnie je osłodzi).
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 18- 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto krucho- drożdżowe z jabłkami Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!