Babka dyniowa

Napisz komentarz
Babka dyniowa

Babka dyniowa z kawałkami czekolady i polewą z serka kremowego

to aromatyczne, wilgotne ciasto, które zachwyca smakiem i kolorem. Dzięki dodatkowi puree z dyni oraz oleju babka pozostaje mięciutka i wilgotna przez kilka dni, nie tracąc świeżości. Ma piękną, naturalnie pomarańczową barwę i cudownie pachnie przyprawami korzennymi - niemal jak piernik. To idealne jesienne ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole.

Składniki na formę keksową o długości ok. 30 cm:

Ciasto dyniowe:

  • 200 g puree z dyni Hokkaido (według przepisu: "Puree z dyni"), w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g cukru białego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • ⅓ łyżeczki mielonych goździków
  • większa szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady

Polewa serowa:

  • 80 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru pudru, przesianego
  • 20 g masła, temperatura pokojowa
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o wymiarach ok. 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować puree z dyni według przepisu: "Puree z dyni" i odważyć 200 g.

2

  1. W misce wymieszać trzepaczką mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, goździkami i szczyptą soli (najlepiej całość dodatkowo przesiać). Odstawić na bok.

3

  1. Czekoladę posiekać na kawałki. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka z cukrami ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę.

4

  1. Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
  2. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo puree z dyni, po jednej łyżce.

5

  1. Wyłączyć mikser, dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać trzepaczką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.

6

  1. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką.

7

  1. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

8

  1. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż ciasto będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę serową: Serek kremowy, miękkie masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Podczas miksowania można dodać trochę soku z cytryny lub limonki.

9

  1. Polewę wyłożyć na ciasto.
  2. Babka z polewą serową powinna być przechowywana w lodówce. (Bez polewy można przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku w temperaturze pokojowej, aby zachowała wilgotność).

Uwaga:

Babkę można przechowywać w temperaturze pokojowej do ok. 4- 5 dni, jeśli jest przechowywana w szczelnym pojemniku lub owinięta folią spożywczą. Babka z polewą serową można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni, w szczelnym pojemniku.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babka dyniowa Babka dyniowa Babka dyniowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!