
Babka dyniowa z kawałkami czekolady i polewą z serka kremowego
to aromatyczne, wilgotne ciasto, które zachwyca smakiem i kolorem. Dzięki dodatkowi puree z dyni oraz oleju babka pozostaje mięciutka i wilgotna przez kilka dni, nie tracąc świeżości. Ma piękną, naturalnie pomarańczową barwę i cudownie pachnie przyprawami korzennymi - niemal jak piernik. To idealne jesienne ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole.
Składniki na formę keksową o długości ok. 30 cm:
Ciasto dyniowe:
- 200 g puree z dyni Hokkaido (według przepisu: "Puree z dyni"), w temperaturze pokojowej
 - 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 100 g cukru brązowego
 - 80 g cukru białego
 - 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - 250 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 - ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
 - ⅓ łyżeczki mielonych goździków
 - większa szczypta soli
 - 50 g gorzkiej czekolady
 
Polewa serowa:
- 80 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
 - 80 g cukru pudru, przesianego
 - 20 g masła, temperatura pokojowa
 - kilka kropel soku z cytryny lub limonki, opcjonalnie
 
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach ok. 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Przygotować puree z dyni według przepisu: "Puree z dyni" i odważyć 200 g.
 

- W misce wymieszać trzepaczką mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, goździkami i szczyptą soli (najlepiej całość dodatkowo przesiać). Odstawić na bok.
 

- Czekoladę posiekać na kawałki. Odstawić na bok.
 - Całe jajka z cukrami ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę.
 

- Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
 - Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo puree z dyni, po jednej łyżce.
 

- Wyłączyć mikser, dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać trzepaczką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
 

- Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką.
 

- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 

- Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż ciasto będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Przygotować polewę serową: Serek kremowy, miękkie masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Podczas miksowania można dodać trochę soku z cytryny lub limonki.
 

- Polewę wyłożyć na ciasto.
 - Babka z polewą serową powinna być przechowywana w lodówce. (Bez polewy można przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku w temperaturze pokojowej, aby zachowała wilgotność).
 
Uwaga:
Babkę można przechowywać w temperaturze pokojowej do ok. 4- 5 dni, jeśli jest przechowywana w szczelnym pojemniku lub owinięta folią spożywczą. Babka z polewą serową można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni, w szczelnym pojemniku.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 15  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 