Ciasto balowe

119 Komentarzy
Ciasto balowe

Ciasto balowe to eleganckie, warstwowe ciasto, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich, domowych wypieków. Ciasto z masą krówkową to propozycja idealna na wyjątkowe okazje – jest efektowne, a jednocześnie stosunkowo proste w przygotowaniu.

Ciasto warstwowe z budyniem, masą krówkową i bitą śmietaną zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Składa się z biszkoptu nasączonego sokiem pomarańczowym, delikatnej masy budyniowej, warstwy herbatników, krakersów i masy krówkowej oraz puszystej bitej śmietany, posypanej startą czekoladą.

Deser z masą krówkową i herbatnikami jest słodki, kremowy i sycący. Aby uzyskać idealną konsystencję, ciasto należy przygotować dzień wcześniej – dzięki temu herbatniki i krakersy zmiękną, a całość nabierze smaku i będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

Ciasto balowe to niezawodny wybór na święta, urodziny czy inne rodzinne uroczystości. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy deser – ten przepis z pewnością Cię nie zawiedzie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 80 g mąki pszennej (lub ½ szklanki)
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub ½ szklanki)
  • 150 g cukru (lub ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru (lub ¾ szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 ml mleka (lub 2 szklanki)
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 40g)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 350 ml soku pomarańczowego (ok. 1 ½ szklanki, np. z kartonu)

Dodatkowo:

  • 1 puszka (500g lub 400g) gotowej masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20 sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową, według punktu 7, a następnie puszkę z kupną masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania na herbatnikach).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, robiąc odstępy po każdym dodaniu. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową: Ok. 350 ml (lub ok. 1 ½ szklanki) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować mieszając i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu ułożyć w formie i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować na nim cienką warstwę masy budyniowej, a następnie przykryć drugim blatem i również go nasączyć. Nałożyć resztę masy budyniowej.

3

4

  1. Następnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować na nich masę krówkową, a na niej ułożyć krakersy. Całość przykryć ubitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix.

5

6

  1. Posypać wierzch startą czekoladą.
  2. Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas przygotowania:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto balowe Ciasto balowe Zdjecie przepisu czwarte
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 11 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, jedyna zmiana to dałam pół puszki masy krówkowej, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aneto[/b] za długo ubijałaś śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 11 lat temu
    smietanka ubila sie dodalam pod koniec fiksu i wyszlo maslo!!:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    whiteada · 12 lat temu
    Kapitalne ciasto, sprawdziło się w 100%, w różnych środowiskach z różnymi gustami. Na pewno będzie stałym bywalcem na rodzinnym stole. Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    wiOla "na krakersach ubitą śmietanę (tą o którą pytasz) ze śmietan-fix." Ubijasz to razem. Czytajcie uważnie bo wszystko jest napisane. Możesz zamiast śmietan-fixów dodać trochę żelatyny do tej śmietany, ja tak wolę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 12 lat temu
    Śmietan fix to usztywniacz do śmietany. Te dwa opakowania śmietan fixu dodaje się do śmietany 30℅ aby śmietana była sztywna. Śmietana 30% ubita z dodatkiem dwóch śmietanfixów jest ostatnim elementem cista czyli na samej górze, posypana startą cczekalodą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiOla · 12 lat temu
    Witam. Mam pytanie odnośnie słodkiej śmietany 30 - 36%, w którym momencie mam ją wykorzystać skoro bita śmietana ma być zrobiona jak podano w przepisie z 2 opakowań śmietany fix?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Moje ulubione ciasto. Ja daję mniej cukru (po pół szklanki) bo i tak jest słodkie. Ciasto musi spędzić noc w lodówce żeby przeszło smakami. Jest naprawdę genialne. dziękuję za przepis!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewelino[/b] jest napisane w ostatnim punkcie. Proszę czytać dokładnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 12 lat temu
    A do czego dodaje Pani smietany??? nei jest wogole napisane. z gory dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kucharzyk · 12 lat temu
    Ciasto wygląda znakomicie a jutro się okaże czy również znakomicie smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewelino[/b] śmietanę ubijasz tylko ze śmietan- fix (patrz ostatni punkt).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 12 lat temu
    Bardzo proszę o przepis jak zrobic w tym placku ta bitą smietane.. jest ujeta w skladnikach ale nei jak ja zrobic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] nie trzeba. Ja użyłam tylko soku pomarańczowego. Można oczywiście zrobić również poncz z alkoholem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Witam! Do ponczu nie trzeba dodac alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marto[/b] teoretycznie możesz zrobić budyń z proszku w mniejszej ilości mleka, ale ta masa z przepisu jest smaczniejsza.
    Użyj zwykłej formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Jeszcze jedno pytanie. Czy moge zrobic to w zwykłej blasze czy musi byc do tego jakas forma? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Ja mam pytanie czy zamiast bawic sie w robienie masy bydyniowej moge kupic budyn i potem jak ostygnie dodawac te masło???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Martyno[/b] możesz użyć samych herbatników, ale bez obaw, krakersy świetnie tu pasują :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 12 lat temu
    Mam pytanie, czy można zastąpić krakersy znowu herbatnikami? nie wiem czy te krakersy pasuja, bo przecież są słone..