Drożdżówki z makiem

137 Komentarzy

 

Drożdżówki z makiem

Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.

Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.

4

  1. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.

5

  1. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

6

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Super przepis. Bułeczki palce lizać i robiłam z gotowej masy makowej z puszki tylko dodałam do niej pianę z jednego białka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 5 lat temu
    Przepyszne!! Przepis fantastyczny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 5 lat temu
    Już dawno robię z tego przepisu i są obłędnie pyszne. Tylko ja rozpuszczam masło. Dziś zrobiłam na ,,mleku" sojowym(waniliowym) i wyszły pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniA · 5 lat temu
    Wyszły pyszne.Dziś spróbuję zrobić na tym samym cieście, ale z kapustą i grzybami do barszczu. (happy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      point · 5 lat temu
      I jak wyszlo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 5 lat temu
    Przepyszne ❤O wiele lepsze niż z cukierni.Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 5 lat temu
    Mam pytaniem. Drożdżówki po upieczeniu wyłożone na papierze ciężko się ściąga i nie dlaczego? Czy poczekać aż ostygną ? A wam ładnie odchodzily czy też się przyczepiły? Co moge poprawić na następny raz ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 5 lat temu
      Nigdy nie daję papieru pod ciasto drożdżowe, wystarczy porządnie wysmarować blaszkę, najlepiej masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Trresa · 6 lat temu
    Czy mozna je zamrozic polukrowane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Najlepszy przepis na świecie!
    Bułeczki wychodzą przepyszne (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 6 lat temu
    wyszly przepyszne :) jak z cukerni albo jeszcze lepsze :) zrobilam z gotowa masa makowa z bakaliami. palce lizac :) dziekuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K · 6 lat temu
    w smaku wyszły super, ale po ostatnim robieniu pączków, zostawiłam ciasto słabo rozwałkowane i nie do końca wyszła rolada :P powiedzmy, że wyszła niechlujna interpretacja świetnego przepisu. następnym razem się uda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia P · 6 lat temu
    Właśnie się robią :D przepis super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGNIESZKA M. · 7 lat temu
    Witam. A jest jakas mozliwosc zeby ciasto wyrobic wieczorem a drozdzowki upiec tylko rano przed praca? :))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie testowałam, ale myślę, że warto spróbować i włożyć uformowane drożdżówki na noc do lodówki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lusia · 7 lat temu
    Znalazłam dzisiaj ten przepis i już się pieką. Pachnie w całym domu!☕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Właśnie zrobiłam, tylko że z gotową masą makowa. PALCE LIZAĆ!!! Proste i pyszne bułeczki. W sklepie próżno takich szukać.... dziękuję za przepis! Już zapisałam w sekretnym zeszyciku na najlepsze przepisy:)☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martino · 8 lat temu
    Jest Pani w pełni odpowiedzialna za moją oponkę...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jusyyna · 8 lat temu
    Ależ smaka narobiłaś. Pięknie się prezentują. Muszę zrobić, tylko wolę szybszy sposób. Mianowicie mak z puszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Uwielbiam takie drożdżówki i zawsze zastanawiałam się, jak uzyskuje się taki kształt. A to takie proste!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 8 lat temu
    Pani Asiu, czy moge uzyc gotowej masy makowej zamiast mielenia maku? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia. Dziekuje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Sandro, tak. Może być gotowa masa makowa ok. 500g lub możesz kupić już mak zmielony.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sandra · 8 lat temu
        Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Na weekend będą drożdżówki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    Nie jedna cukiernia może pozazdrościć tak cudnych makówek ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 8 lat temu
    Urocze :)