Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.
Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Masa makowa:
250 g suchego maku (może być już zmielony)
80 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka miękkiego masła
1 białko
pół szklanki drobno posiekanych bakalii
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Lukier:
100 g cukru pudru
ok. 2 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.
Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.
Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.
Uwagi:
1 szklanka= 250ml
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
3 lat temu
Puchowa zrobiłam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Najsmaczniejsze! Piekę już 3 raz z rzędu! Ja spód pod masę smaruję lekko powidłami śliwkowymi a po upieczeniu zamiast zwyklego lukru, rozrabiam cukier puder z sokiem cytrynowym. Palce lizać!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
4 lat temu
Witam, zastanawiam się czy z tego przepisu wyszłaby też rolada? Wystarczyloby nie ciąć rulonu i chyba też powinno być ok :)
Ciasto mega miękkie nawet na trzeci dzień! Bardzo, bardzo polecam! 👌👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Przepis rewelacyjny 🥰👌 drożdżówki Petarda! Miękkie, puszyste, Idealne. Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis. Polecam każdemu! Sztos! 🥰👌😍❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Są pyszne moje dzieci je uwielbiają
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
Pani Joanno, czy można takie bułeczki zamrozić i jeśli tak to na jakim etapie? 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Najlepiej po upieczeniu, przed lukrowaniem lub nawet po ;) Ja lukruję, żeby były już gotowe i poźniej tylko wyciągam z zamrażarki ile potrzebuję sztuk i pozostawiam w teperaturze pokojowej do rozmrożenia ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
4 lat temu
Pierwszy raz piekłam drożdżówki i aż sama nie mogę uwierzyć ze wyszły i są pyszne (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
TOMEK·
4 lat temu
A to moje drodzowki kobiety. Facebook BakerTom pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika ·
4 lat temu
Część już wydana 😉 dzięki za przepis 😉 napewno jeszcze do niego wrócę ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
4 lat temu
Super przepis, warto zrobić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Pychota😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
4 lat temu
Pyszne, mąż powiedział że smakują i wyglądają jak sklepowe, nawet mój mały niejadek się zajadał. Ja poszłam trochę na łatwiznę i dałam masę makowa z puszki😊 , ciasto drożdżowe nigdy mi takie dobre nie wyszło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Ja też z makiem z puszki robiłam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
3 lat temu
Do masy makowej z puszki dodawała Pani białko?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Pyszne, delikatne,pachnace i dziwnie znikajace :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Cudowne drożdżówki smakowały całej rodzince
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dawid·
4 lat temu
Naprawdę pyszne. Polecam przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Pycha! Mąż powiedział, że lepsze niż z cukierni. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję! Dziękuję bardzo za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Wyszły cudne, i były przepyszne. Dziękuje za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Witam ,jeśli chcę upiec makowiec w formie rolady z tego przepisu to jaki powinien być czas pieczenia ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Może zawiń go w papier do pieczenia, jak w przepisie na "makowiec zawijany". Piekłabym też jak w tamtym przepisie ok. 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Dzień dobry! Zbliżają się święta i chciałabym zrobić z tego przepisu makowiec, może być w nietradycyjnej formie, ale nie mam pomysłu jak to zrobić, czy ktoś próbował? Będę bardzo wdzięczna za radę :) pozdrawiam !