Drożdżówki z makiem

137 Komentarzy

 

Drożdżówki z makiem

Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.

Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.

4

  1. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.

5

  1. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

6

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Puchowa zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Najsmaczniejsze! Piekę już 3 raz z rzędu! Ja spód pod masę smaruję lekko powidłami śliwkowymi a po upieczeniu zamiast zwyklego lukru, rozrabiam cukier puder z sokiem cytrynowym. Palce lizać!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Witam, zastanawiam się czy z tego przepisu wyszłaby też rolada? Wystarczyloby nie ciąć rulonu i chyba też powinno być ok :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kropka · 4 lat temu
    Ciasto mega miękkie nawet na trzeci dzień! Bardzo, bardzo polecam! 👌👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny 🥰👌 drożdżówki Petarda! Miękkie, puszyste, Idealne. Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis. Polecam każdemu! Sztos! 🥰👌😍❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Są pyszne moje dzieci je uwielbiają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Pani Joanno, czy można takie bułeczki zamrozić i jeśli tak to na jakim etapie? 🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Najlepiej po upieczeniu, przed lukrowaniem lub nawet po ;) Ja lukruję, żeby były już gotowe i poźniej tylko wyciągam z zamrażarki ile potrzebuję sztuk i pozostawiam w teperaturze pokojowej do rozmrożenia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Pierwszy raz piekłam drożdżówki i aż sama nie mogę uwierzyć ze wyszły i są pyszne (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TOMEK · 4 lat temu
    A to moje drodzowki kobiety. Facebook BakerTom pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Część już wydana 😉 dzięki za przepis 😉 napewno jeszcze do niego wrócę ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Super przepis, warto zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Pychota😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Pyszne, mąż powiedział że smakują i wyglądają jak sklepowe, nawet mój mały niejadek się zajadał. Ja poszłam trochę na łatwiznę i dałam masę makowa z puszki😊 , ciasto drożdżowe nigdy mi takie dobre nie wyszło.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 4 lat temu
      Ja też z makiem z puszki robiłam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paula · 3 lat temu
      Do masy makowej z puszki dodawała Pani białko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Pyszne, delikatne,pachnace i dziwnie znikajace :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Cudowne drożdżówki smakowały całej rodzince
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 4 lat temu
    Naprawdę pyszne. Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Pycha! Mąż powiedział, że lepsze niż z cukierni. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję! Dziękuję bardzo za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 5 lat temu
    Wyszły cudne, i były przepyszne. Dziękuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Witam ,jeśli chcę upiec makowiec w formie rolady z tego przepisu to jaki powinien być czas pieczenia ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Może zawiń go w papier do pieczenia, jak w przepisie na "makowiec zawijany". Piekłabym też jak w tamtym przepisie ok. 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Dzień dobry! Zbliżają się święta i chciałabym zrobić z tego przepisu makowiec, może być w nietradycyjnej formie, ale nie mam pomysłu jak to zrobić, czy ktoś próbował? Będę bardzo wdzięczna za radę :) pozdrawiam !