Drożdżówki z makiem

133 Komentarzy

 

Drożdżówki z makiem

Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.

Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.

4

  1. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.

5

  1. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

6

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 miesięcy temu
    Jak dla mnie bomba 😁👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gonia · 7 miesięcy temu
    Wyszły fajne, aczkolwiek dla mnie stanowczo za slodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 9 miesięcy temu
    Można dodać gotową masę makowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Wyszły pyszne,przepis jest super. Dzięki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Koruc-Maciejewska · 1 lat temu
    Rewelacja!!!!!!!Czy można dodać twaróg zamiast maku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka pieprzycka · 1 lat temu
    Chwalę,bo jak trzeba to należy.Bułki wyszły rewelacyjne.Polecam przepis.Proporcje składników idealne nic nie trzeba modyfikować.Takie bułki pamiętam jeszcze z PRL-u.Dziś już takich nie kupi się w sklepie.Dobrze móc zrobić je samemu.Pozdrawiam autorstwo i wszystkich komentujących:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Głowacka · 1 lat temu
    Zawsze robię z tego przepisu, z podwójnej porcji. Przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 lat temu
    Bułeczki rewelacja,  mniamsi🍬
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 1 lat temu
    Jaką ilością wody zalać mak? Proszę o szybką odpowiedź 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wody sporo, co najmniej tyle, aby przykryła mak. Na oko i tak ją odciśniemy 😉
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jagoda · 1 lat temu
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Wyszły pyszne 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Czy można ciasto zrobić wieczorem a wypiekać rano? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Pyszne, zrobiłam część z makiem a część z marmoladą 😊. Ciasto super mięciutkie. Polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Renia · 1 lat temu
    Zrobiłam z przepisu, są przepyszne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Renia · 1 lat temu
    Pychotka 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    bułki zrobiłam z tego przepisu , sporo zostało mi więc zaniosłam je do pracy by poczęstować kolegów i dostałam dużo pochwał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bb · 2 lat temu
    Idealne 😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta Romańczuk-Płeczkan · 2 lat temu
    Genialne, zrobiłam je już kilka razy. Wczoraj natomiast dokonałam małej modyfikacji: zwiększyłam ilość masła w cieście o 40g i dodałam je na koniec ugniatania w thermomixie (4min+4min), ciasto wyrastało w lodówce przez noc. To były najlepsze drożdżówki z makiem, jakie kiedykolwiek zrobiłam ;-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 lat temu
      Można zostawic na noc ? I jak rano to ogarnąć ? Proszę o pomoc, chce zrobić wieczorem ale piec rano
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 2 lat temu
    Ciasto wyszło mi za rzadkie,robiłam zgodnie z przepisem,nie wiem czy będę mogła je rozwałkować,dałam je do wyrośnięcia,czy mogę w razie problemu z wałkowaniem,dodać mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Puchowa zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Najsmaczniejsze! Piekę już 3 raz z rzędu! Ja spód pod masę smaruję lekko powidłami śliwkowymi a po upieczeniu zamiast zwyklego lukru, rozrabiam cukier puder z sokiem cytrynowym. Palce lizać!