Piękny, jadalny i słodki bukiet można przygotować w łatwy sposób. Wystarczy upiec dowolne muffinki lub babeczki i udekorować je dowolnym kremem lub masą. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Taki bukiet to wspaniały prezent nie tylko na Dzień Matki, ale również na Walentynki, urodziny i imieniny.
Chcąc przygotować taki bukiet należy zaopatrzyć się w styropianową kulę (na 12 babeczek powinna mieć 12 cm średnicy) i doniczkę lub wazon pasujący do kuli.
zielona bibuła/ zielone papilotki / zielone serwetki lub zielony papier
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
Przygotować muffinki. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. (Masa będzie wyglądała na zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Kulę styropianową umieścić w pasującej doniczce lub wazonie.
W kulę należy wbijać po dwie wykałaczki na każdego muffinka. (Można zacząć od dołu lub od góry. Chcąc rozmieścić muffinki równomiernie można użyć dodatkowych papilotek, układać je w wybranych miejscach i wbijać przez nie wykałaczki. Nie jest to jednak konieczne. Należy zwrócić uwagę na to, aby muffinki znajdujące się najniżej były w miarę możliwości jak najbardziej skierowane do góry lub ewentualnie pionowo, aby nałożony krem nie odpadł).
Na wykałaczki nabić muffinki.
Wolne przestrzenie między muffinkami wypełnić pogniecioną bibułą (lub pogniecionymi, zielonymi papilotkami, serwetkami itp.) uważając, aby bibuła nie nachodziła na muffinki (aby krem nie miał z nią kontaktu).
Przygotować krem. Owoce (osobno maliny i osobno jagody) przetrzeć przez sitko. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół i każdą połowę wymieszać delikatnie z owocami.
Gotowe kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z ozdobną tylką i ozdobić muffinki. Bukiet przechowywać w lodówce.
Uwaga:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.