
Cake pops w kształcie ciasteczkowego potwora to propozycja na Dzień Dziecka lub przyjęcie urodzinowe dla dzieci. To kulki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej, obtoczone w czekoladzie i wiórkach kokosowych.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 200g biszkoptu
 
Masa budyniowa:
- 1 żółtko
 - 125ml mleka
 - 50g cukru
 - 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
 - 125g masła
 
Dodatkowo:
- ok. 150g czekolady lub kuwertury gorzkiej
 - 1 łyżeczka oleju
 - wiórki kokosowe
 - niebieski barwnik spożywczy
 - mini herbatniki lub inne ciasteczka
 - trochę masy cukrowej lub marcepanowej (na oczy)
 - patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować niebieskie wiórki kokosowe według przepisu: "Kolorowe wiórki kokosowe". Gotowe wsypać do miseczki.
 - Przygotować masę budyniową. Trochę mleka (ok. 50ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
 - Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
 - Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać masę budyniową i wymieszać.
 - Odrywać kawałki o wadze 30g i formować kulki. Mini herbatniki przeciąć na pół i wcisnąć w kulkę w takim miejscu, w którym miałaby być buzia. Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę wstawić na 1 godzinę do lodówki.
 

- Kuwerturę gorzką (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
 - Kulki odwrócić o 180 stopni tak, jakby ciasteczkowego potwora postawić na głowie.
 - Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 minut.
 

- Pozostałą czekoladę ponownie podgrzać. Pomagając sobie łyżeczką, oblać kulki czekoladą, nie brudząc ciasteczka. Poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
 - Kulkę włożyć do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtoczyć ją w nich.
 

- Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops lub wbić patyczkiem w styropian.
 - Z masy cukrowej lub marcepanowej uformować kulki. Przykleić je przy pomocy roztopionej czekolady do głowy. Źrenice zrobić również z roztopionej czekolady, zanurzając w niej wykałaczkę i robiąc nią kropki na oczach.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 15  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 
 