Babeczki biszkoptowe z gruszkami
Lekkie babeczki z ciasta biszkoptowego z gruszkami w środku. Udekorowane są kremem serowym i skarmelizowanymi gruszkami. Lekkie, smaczne i wilgotne.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 40 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g cukru
Krem serowy:
- 100 g serka mascarpone lub kremowego typu Philadelphia
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 6- 7 niedużych gruszek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników (lub zmiksować na najniższych obrotach mikserem, tylko do połączenia).
- Dwie gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich mocno kopiatą łyżeczką ciasta, następnie łyżeczkę gruszek i przykryć ciastem tak, aby papilotka była wypełniona do ¾ wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Resztę gruszek umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i wymieszać. Dodać gruszki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem rozłożyć na babeczkach, a na nim ułożyć zimne gruszki.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- Skarmelizowane gruszki najładniej prezentują się w pierwszy dzień.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 26091
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!