Cynamonowe ślimaczki na cieście drożdżowym z dodatkiem dyni. Dzięki dyni ciasto ma piękny, żółto- pomarańczowy kolor, jest delikatne, puszyste, a drożdżówki nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka (rozmiar M)
60 g masła
150 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
Nadzienie:
50 g masła
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
100 g cukru pudru
ok. 2 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 16 części (każda po ok. 2,5 – 3 cm).
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut.
Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.
Uwaga:
Ciasto jest klejące. Blat i wałek należy dobrze podsypać mąką. Im ciasto będzie luźniejsze, tym bułeczki delikatniejsze.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Zrobiłam dokładnie jak w przepisie ale ciasto wyszło rzadkie, mimo godzinnego wyrabiania nie odchodziło od rąk, co mogłam zrobić nie tak i czy da się uratować ciasto, które nie odchodzi od rąk?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ggg·
1 lat temu
Dodać mąki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
2 lat temu
Przepis jest rewelacyjny, pieke z niego cynamonki już ze trzy lata. Zawsze wychodzą niezależnie od tego jaką ma się dynie. Polecam wszystkim
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
3 lat temu
Skorzystałam z przepisu tylko w związku z tym że w domu nie przepadają za cynamonem użyłam swojej fruzeliny wiśniowej.Nie miałam też swieżych drożdży więc dałam jedna torebkę suchych.Wyrosly pięknie ,a smakują cudownie😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
3 lat temu
Wyszły obłędne 🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nowicjusz·
3 lat temu
Robiłam poprzednio wyszły obłędne. Teraz mam mrożoną dynie. Czy ktoś może poradzić ile użyć dynii mrożonej zeby nie popsuć proporcji?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
3 lat temu
Rozmrozić i użyć tyle samo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Debora·
4 lat temu
Pyszne 😁 Polecam tym ,którzy wahają się wypróbować przepis 😊😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
genialne! i genialnie proste! Dziękuję za ten przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Rany, jakie dobre.....Ja się dopiero uczę piec, a wyszły fantastyczne. Dałam co prawda za dużo dyni, przez co ciasto długo nie chciało mieć bardziej stałej konsystencji, ale dodałam mąki (a niech tam, cóż miałam do stracenia) i udało się :) Polecam, ja będę robić częściej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
A można posmarować je powidłami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, można :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
A suche drożdze?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz użyć ok. 2 opakowań drożdży intant, czyli ok. 14 g ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Wychodzą obłędne. A przy tym niewiele pracy pomijając czas wyrastania. Zrobiłam wersje bez laktozy że względu na alergię syna. Mleko zamieniłam na bezlaktozowe a masło na masło roślinne. Wyszły pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia Gładyga·
7 lat temu
Witam.
Czy dynię można jakoś zastąpić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
5 lat temu
Ale po co? Zastąpić dynię w ciastkach dyniowych, to jak robić flaki i zastąpić czymś flaki....