Dyniowe bułeczki cynamonowe

16 Komentarzy
Dyniowe bułeczki cynamonowe

Cynamonowe ślimaczki na cieście drożdżowym z dodatkiem dyni. Dzięki dyni ciasto ma piękny, żółto- pomarańczowy kolor, jest delikatne, puszyste, a drożdżówki nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 60 g masła
  • 150 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
  4. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
  5. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 16 części (każda po ok. 2,5 – 3 cm).
  6. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.

2

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut.
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwaga:

  • Ciasto jest klejące. Blat i wałek należy dobrze podsypać mąką. Im ciasto będzie luźniejsze, tym bułeczki delikatniejsze.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Dyniowe bułeczki cynamonowe Dyniowe bułeczki cynamonowe Dyniowe bułeczki cynamonowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 19 dni temu
    Zrobiłam dokładnie jak w przepisie ale ciasto wyszło rzadkie, mimo godzinnego wyrabiania nie odchodziło od rąk, co mogłam zrobić nie tak i czy da się uratować ciasto, które nie odchodzi od rąk? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 1 lat temu
    Przepis jest rewelacyjny, pieke z niego cynamonki już ze trzy lata. Zawsze wychodzą niezależnie od tego jaką ma się dynie. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 1 lat temu
    Skorzystałam z przepisu tylko w związku z tym że w domu nie przepadają za cynamonem użyłam swojej fruzeliny wiśniowej.Nie miałam też swieżych drożdży więc dałam jedna torebkę suchych.Wyrosly pięknie ,a smakują cudownie😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Wyszły obłędne 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nowicjusz · 2 lat temu
    Robiłam poprzednio wyszły obłędne. Teraz mam mrożoną dynie. Czy ktoś może poradzić ile użyć dynii mrożonej zeby nie popsuć proporcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Debora · 3 lat temu
    Pyszne 😁 Polecam tym ,którzy wahają się wypróbować przepis 😊😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    genialne! i genialnie proste! Dziękuję za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Rany, jakie dobre.....Ja się dopiero uczę piec, a wyszły fantastyczne. Dałam co prawda za dużo dyni, przez co ciasto długo nie chciało mieć bardziej stałej konsystencji, ale dodałam mąki (a niech tam, cóż miałam do stracenia) i udało się :) Polecam, ja będę robić częściej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    A można posmarować je powidłami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    A suche drożdze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Wychodzą obłędne. A przy tym niewiele pracy pomijając czas wyrastania. Zrobiłam wersje bez laktozy że względu na alergię syna. Mleko zamieniłam na bezlaktozowe a masło na masło roślinne. Wyszły pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Gładyga · 6 lat temu
    Witam.
    Czy dynię można jakoś zastąpić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aga · 4 lat temu
      Ale po co? Zastąpić dynię w ciastkach dyniowych, to jak robić flaki i zastąpić czymś flaki....