Miękkie, puszyste pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni. Smakują jak tradycyjne pączki, a dodatkowo mają piękną żółto- pomarańczową barwę. Wypełnione są pysznym, lekkim kremem z masła orzechowego i serka kremowego. Oczywiście każde inne nadzienie do pączków będzie tutaj również pasowało.
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
80 g cukru
szczypta soli
1 jajko (rozmiar M)
2 żółtka
60 g miękkiego masła
150 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
Nadzienie:
50 g masła orzechowego bez kawałków
150 g serka kremowego typu Philadelphia
2 łyżki cukru pudru
150 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 1 litra oleju do smażenia
cukier puder do posypania
ok. 40 g czekolady gorzkiej do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, żółtka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Przygotować nadzienie. Serek, masło orzechowe i cukier puder utrzeć łyżką na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim chłodne pączki.
Pączki oprószyć cukrem pudrem.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Przełożyć ją do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg i wyciskając czekoladę udekorować pączki.