Renifery z pianek marshmallows
Renifery na patyku przygotowane z pianek marshmallows, obtoczonych w czekoladzie. To małe świąteczne słodkości, które z pewnością ucieszą najmłodszych. Idealny deser na święta Bożego Narodzenia i w okresie zimowym.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
- ok. 15 pianek marshmallows
- małe, solone precelki
- ok. 15 czerwonych drażetek m&m's (bez orzechów)
- lukier lub biała czekolada
- perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne
- patyczki do cake pops lub lizaków
Sposób przygotowania:
- Patyczki wcisnąć/ wkręcić w mniej więcej ¼ długości pianki.
- Precelki połamać lub przeciąć nożem na pół. (Precelki bardzo się łamią nie w tych miejscach co powinny. Bardzo dużo będzie odpadów. Trzeba mieć tutaj dużo cierpliwości ;)).
- Przecięte precelki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia, układając rogi.
- Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Trzymając za patyczek zanurzać pojedynczo pianki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i ułożyć na precelkach. (Czekolada sklei się z precelkami, gdy stwardnieje).
- Ułożyć czerwoną drażetkę, robiąc nos. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała.
- Z lukru lub roztopionej białej czekolady zrobić małe kropeczki na oczy i od razu ułożyć perełki cukrowe, jako źrenice. Pozostawić do zastygnięcia.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę wybrać precelki bezglutenowe np. Salinis firmy Schär i upewnić się, że pozostałe składniki są bezglutenowe.
Całkowity czas przygotowania: |
|
|
Ilość porcji: |
ok. 15 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 12519
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!