Małe, chrupiące babeczki wypełnione czekoladowym kremem i udekorowane jak renifery. Takie słodkie, mini babeczki na dwa gryzy. Są smaczne i ładnie się prezentują. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na ok. 30 sztuk:
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
75 g masła lub margaryny
40 g cukru pudru
0,5 jajka (pół białka i pół żółtka)
Ganache:
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
150 g czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
małe, solone precelki
czerwone drażetki m&m's (bez orzechów)
lukier lub biała czekolada
perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Formę do mini muffinek (z 24 wgłębieniami) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wgłębienie. Wgłębienia wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem. (Niewykorzystane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć ponownie do lodówki).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec pozostałe babeczki.
Precelki połamać lub przeciąć nożem na pół. (Precelki bardzo się łamią nie w tych miejscach co powinny. Bardzo dużo będzie odpadów. Trzeba mieć tutaj dużo cierpliwości. Wcale nie muszą być połówki precli. Można wykorzystać też kawałki).
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu.
Kremem napełnić babeczki. Ułożyć precelki, jako rogi. Położyć drażetkę jako nos. Babeczki wstawić do lodówki.
Gdy krem zgęstnieje, zrobić kropki (oczy) z lukru lub roztopionej białej czekolady i od razu ułożyć perełki cukrowe, jako źrenice. Pozostawić do zastygnięcia.