
Klasyczne, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady pokryte lekkim kremem serowym, obsypanym wiórkami kokosowymi, mającymi przypominać śnieg. W środku włożona jest choinka czekoladowa zrobiona z białej czekolady i paluszka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
 - 100 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 2 jajka
 - 150 ml gazowanej wody mineralnej
 - 100 ml oleju np. rzepakowego
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
 
Krem serowy:
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia lub serka mascarpone
 - 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 
Dekoracja:
- choinki według przepisu: "Czekoladowe choinki"
 - patyczek do szaszłyków
 - wiórki kokosowe
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować czekoladowe choinki.
 - Przygotować muffinki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
 - Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
 - Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
 - Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Przygotować krem serowy. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier pudrem. Krem rozłożyć na muffinkach.
 - Krem obsypać wiórkami kokosowymi.(Najłatwiej jest włożyć muffinka, kremem do dołu, do miski z wiórkami kokosowymi i poruszając muffinką, obtoczyć cały krem w wiórkach).
 

- Patyczek do szaszłyków wbić do dołu w środek muffinka i poruszając patyczkiem na boki, powiększyć troszkę otwór tak, aby pasował na choinkę.
 

- Choinki powkładać w muffinki.
 
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 