Muffinki z czekoladowymi choinkami
Klasyczne, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady pokryte lekkim kremem serowym, obsypanym wiórkami kokosowymi, mającymi przypominać śnieg. W środku włożona jest choinka czekoladowa zrobiona z białej czekolady i paluszka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 ml gazowanej wody mineralnej
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Krem serowy:
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia lub serka mascarpone
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- choinki według przepisu: "Czekoladowe choinki"
- patyczek do szaszłyków
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować czekoladowe choinki.
- Przygotować muffinki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować krem serowy. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier pudrem. Krem rozłożyć na muffinkach.
- Krem obsypać wiórkami kokosowymi.(Najłatwiej jest włożyć muffinka, kremem do dołu, do miski z wiórkami kokosowymi i poruszając muffinką, obtoczyć cały krem w wiórkach).
- Patyczek do szaszłyków wbić do dołu w środek muffinka i poruszając patyczkiem na boki, powiększyć troszkę otwór tak, aby pasował na choinkę.
- Choinki powkładać w muffinki.
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 14234
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!