Babeczki makowo- marcepanowe

14 Komentarzy
Babeczki makowo- marcepanowe

Bardzo fajne, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą. Babeczki pokryte są pyszną, słodką, serowo- czekoladową pierzynką.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 25 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonego, suchego maku
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g masła (lub margaryny)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej np: mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

  • 60 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. 25 g czekolady podzielić na 12 części.
  2. Z połowy masy marcepanowej uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

2

  1. 100 g masy marcepanowej pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując, dodać miękkie masło.
  2. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do utartej masy na przemian z jogurtem.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
  3. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Zmieniony przepis z gazetki: "Finessen", 5/2012.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki makowo- marcepanowe Babeczki makowo- marcepanowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hej hej · 3 lat temu
    Czy można zastąpić jajko jakimś odpowiednikiem (np. jajko chia, siemię lniane)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Wczoraj upieklam te mufinki i wyszly naprawde pyszne! Pachnace marcepanem, mocno makowe. Tak by mi troche pasowaly do przepisow na Boze Narodzenie, choc ja je bede piekla niezaleznie od swiat.
    Pozdrawiam z Niemiec :)PS. Ten blog jest genialny! Dziekuje Joanno!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Zamiast czekolady dałam nutelle. Smakują wyśmienicie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marltop · 10 lat temu
    Czy serek mascarpone będzie się nadawal do tej polewy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agi · 11 lat temu
    dziekuje naprawde za wspanialy przepis ..zrobilam w wersji bezglutenowej i wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wygladem ..sa PYSZNEEEEEEEE..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    babeczki wyszły idealnie:D przepychota:) polecam. Ja tylko dłużej trzymałam w piekarniku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    A ja z zapytaniami piszę.
    Po pierwsze, czy poleca Pani do środka gorzką czy raczej mleczną czekoladę (nie chcę żeby były mdłe i zasładzające, ale z drugiej strony mleczna jest smaczniejsza).
    I chciałam się dowiedzieć, czy można je w całości przygotować 2 dni wcześniej (łącznie z polewą)? to ma być prezent niespodzianka, więc musi być wcześniej przygotowane, ale boję się że się zeschną lub rozpapciają). Jeśli można je zrobić 2 dni wcześniej, to muszą być w lodówce, czy mogą stać w pudełku w temp. pokojowej?
    I ostatnie pytanie: Jest w Polsce jakiś zamiennik serka Philadelphia, który jest powszechnie dostępny? Pytam ponieważ nie spotkałam się jeszcze z oryginalnym.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Joanno, czekoladę możesz dać dowolną. Nie ma to tutaj większego znaczenia. Jeśli wolisz mleczną to ją użyj. (Ja akurat lubię gorzką ;) ).
      Babeczki im świeższe tym lepsze. Zrobiłabym je dzień wcześniej jeśli to możliwe. Z czasem będą obsychać. Powinny być w lodówce ze względu na polewę.
      Co do serka to nie musi to być Philadephia. Możesz użyć dowolnego serka kremowego. Może być również mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pandora · 11 lat temu
    Pyszne są. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji, bo w jedną chwilę wszystkie zniknęły :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dzikowiec · 11 lat temu
    Prześlicznie wyglądają! Przepis zapisuję, do absolutnie natychmiastowego wykonania. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Piękne babeczki, napewno zrobię oczywiście w wersji bezglutenowej. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasandraa6 · 11 lat temu
    śliczne - po prostu jak z bajki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Robiłam bardzo podobne i są pyszne! Pozdrawiam! :)