Pączki luksusowe

22 Komentarzy
Pączki luksusowe

Luksusowe pączki przygotowane na samych żółtkach. Dzięki dużej ilości żółtek pączki są lekkie, delikatne, puszyste i pyszne. Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej, która nadaje mu aromatu.

Pączki można nadziać według uznania dowolnym nadzieniem i również dowolnie udekorować. Ja nadziałam je przetartym dżemem, posmarowałam dość rzadkim lukrem rumowym i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.

https://www.youtube.com/watch?v=WgaTS8GJ5Zk

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 7 żółtek
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka spirytusu

Lukier rumowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • ok. 40- 50 ml rumu

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem
  • kandyzowana skórka pomarańczowa ok. 50 g
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4- 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Ubijać parę minut). Na końcu wmiksować startą skórkę pomarańczową.
  4. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka z cukrem i skórką). Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie spirytus. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym ok. 10 minut, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Można również zagnieść ciasto mikserem ręcznym, używając mieszadeł przez ok. 5 minut, a następnie wyrobić ręcznie kolejne 5 minut).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  7. Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki smażymy ok. 2 minut z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju).
  8. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  9. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
  10. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
  11. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  12. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę. Następnie wmiksować rum.
  13. Pączki posmarować lukrem przy pomocy silikonowego pędzelka i od razu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki luksusowe Pączki luksusowe Pączki luksusowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 dni temu
    Chyba najlepszy przepis jaki robiłam. Pączki wyszły cudownie puszyste, delikatne i idelane w smaku. Byłam średnio przekonana co do skórki z pomarańczy, ale to był strzał w 10. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    To ciasto jest rzadkie jak śmietana . Nie wiem czy tak powinno być 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Jest luźne, ale nie jak śmietana. Proszę zobaczyć na filmiku na youtube. (Przy składnikach po prawej stronie jest ikonka youtube).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 miesięcy temu
    Pączki rewelacja!!!! Nawet dla początkujących nie sprawiają klopotu:) pytanie czy jeśli zrobię podwójną porcję to czy zaczyn też musi mieć podwojoną ilość???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 7 miesięcy temu
    Najlepsze jakie jadłam,  wszystko robotem wyrobiłam i wyszły super. Wszyscy zachwyceni smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 1 lat temu
    Pączki super, robię często. Tylko dodaje pół łyżeczki soli, i wiele lepszy smak. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Dziękuje 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Czy zamiast świeżych drożdży mogę dać suche i ile by to miało być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Czy można nadziewać przed smażeniem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Ale cudowny przepis, od lat takiego szukałam!! DZIĘKUJĘ :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Dziękuję:) dzisiaj działam 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 3 lat temu
    Witam w sumie zrobiłem ciasto ale jest strasznie gęste... nie wiem co robię nie tak dolałem trochę mleka żeby je lekko rozrzedzic nic dalej klapa teraz garuje ciasto zobaczymy, może się uda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy z ciasta można zrobić jagodzianki zamiast pączków!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila Dębicka · 4 lat temu
    Super przepis . Pączki rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Skorzystałam dziś z powyższego przepisu i oto efekt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Oto i one 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    U mnie bez nadzienia. Pyszne, delikatne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 6 lat temu
    Mogę zamienić drożdże mokre na suche ? Jeśli tak to jak dużo ich potrzeba ?