Luksusowe pączki przygotowane na samych żółtkach. Dzięki dużej ilości żółtek pączki są lekkie, delikatne, puszyste i pyszne. Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej, która nadaje mu aromatu.
Pączki można nadziać według uznania dowolnym nadzieniem i również dowolnie udekorować. Ja nadziałam je przetartym dżemem, posmarowałam dość rzadkim lukrem rumowym i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4- 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić.
Żółtka utrzeć z resztą cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Ubijać parę minut). Na końcu wmiksować startą skórkę pomarańczową.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka z cukrem i skórką). Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie spirytus. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym ok. 10 minut, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Można również zagnieść ciasto mikserem ręcznym, używając mieszadeł przez ok. 5 minut, a następnie wyrobić ręcznie kolejne 5 minut).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki smażymy ok. 2 minut z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju).
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę. Następnie wmiksować rum.
Pączki posmarować lukrem przy pomocy silikonowego pędzelka i od razu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Pączki rewelacja!!!! Nawet dla początkujących nie sprawiają klopotu:) pytanie czy jeśli zrobię podwójną porcję to czy zaczyn też musi mieć podwojoną ilość???
Witam w sumie zrobiłem ciasto ale jest strasznie gęste... nie wiem co robię nie tak dolałem trochę mleka żeby je lekko rozrzedzic nic dalej klapa teraz garuje ciasto zobaczymy, może się uda