
Luksusowe pączki przygotowane na samych żółtkach. Dzięki dużej ilości żółtek pączki są lekkie, delikatne, puszyste i pyszne. Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej, która nadaje mu aromatu.
Pączki można nadziać według uznania dowolnym nadzieniem i również dowolnie udekorować. Ja nadziałam je przetartym dżemem, posmarowałam dość rzadkim lukrem rumowym i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.
https://www.youtube.com/watch?v=WgaTS8GJ5Zk
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
 - 250 ml mleka
 - 40 g świeżych drożdży
 - 100 g cukru
 - 100 g masła
 - 7 żółtek
 - skórka starta z jednej pomarańczy
 - 1 łyżka spirytusu
 
Lukier rumowy:
- 1 szklanka cukru pudru
 - 1 białko
 - ok. 40- 50 ml rumu
 
Dodatkowo:
- ulubiony dżem
 - kandyzowana skórka pomarańczowa ok. 50 g
 - olej do smażenia (1- 1,5 litra)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4- 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
 - Masło roztopić.
 - Żółtka utrzeć z resztą cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Ubijać parę minut). Na końcu wmiksować startą skórkę pomarańczową.
 - Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka z cukrem i skórką). Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie spirytus. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym ok. 10 minut, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Można również zagnieść ciasto mikserem ręcznym, używając mieszadeł przez ok. 5 minut, a następnie wyrobić ręcznie kolejne 5 minut).
 - Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
 - Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
 - Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki smażymy ok. 2 minut z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju).
 - Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 - Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
 - Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
 - Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
 - Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę. Następnie wmiksować rum.
 - Pączki posmarować lukrem przy pomocy silikonowego pędzelka i od razu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
 
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Polska  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 