Luksusowe pączki przygotowane na samych żółtkach. Dzięki dużej ilości żółtek pączki są lekkie, delikatne, puszyste i pyszne. Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej, która nadaje mu aromatu.
Pączki można nadziać według uznania dowolnym nadzieniem i również dowolnie udekorować. Ja nadziałam je przetartym dżemem, posmarowałam dość rzadkim lukrem rumowym i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4- 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić.
Żółtka utrzeć z resztą cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Ubijać parę minut). Na końcu wmiksować startą skórkę pomarańczową.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka z cukrem i skórką). Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie spirytus. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym ok. 10 minut, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Można również zagnieść ciasto mikserem ręcznym, używając mieszadeł przez ok. 5 minut, a następnie wyrobić ręcznie kolejne 5 minut).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki smażymy ok. 2 minut z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju).
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę. Następnie wmiksować rum.
Pączki posmarować lukrem przy pomocy silikonowego pędzelka i od razu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
8 miesięcy temu
Chyba najlepszy przepis jaki robiłam. Pączki wyszły cudownie puszyste, delikatne i idelane w smaku. Byłam średnio przekonana co do skórki z pomarańczy, ale to był strzał w 10.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
9 miesięcy temu
To ciasto jest rzadkie jak śmietana . Nie wiem czy tak powinno być
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Jest luźne, ale nie jak śmietana. Proszę zobaczyć na filmiku na youtube. (Przy składnikach po prawej stronie jest ikonka youtube).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
1 lat temu
Pączki rewelacja!!!! Nawet dla początkujących nie sprawiają klopotu:) pytanie czy jeśli zrobię podwójną porcję to czy zaczyn też musi mieć podwojoną ilość???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, wszystkie składniki x 2.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata ·
1 lat temu
Najlepsze jakie jadłam, wszystko robotem wyrobiłam i wyszły super. Wszyscy zachwyceni smakiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Robert·
1 lat temu
Pączki super, robię często. Tylko dodaje pół łyżeczki soli, i wiele lepszy smak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
3 lat temu
Dziękuje 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
3 lat temu
Czy zamiast świeżych drożdży mogę dać suche i ile by to miało być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Dałabym 2 paczki (14 g) drożdży instant.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Czy można nadziewać przed smażeniem ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Ale cudowny przepis, od lat takiego szukałam!! DZIĘKUJĘ :*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
3 lat temu
Dziękuję:) dzisiaj działam 😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
4 lat temu
Witam w sumie zrobiłem ciasto ale jest strasznie gęste... nie wiem co robię nie tak dolałem trochę mleka żeby je lekko rozrzedzic nic dalej klapa teraz garuje ciasto zobaczymy, może się uda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Czy z ciasta można zrobić jagodzianki zamiast pączków!