Drożdżowe bułeczki cynamonowe. Zwinięte w ślimaczki bułeczki, a w środku cynamonowe nadzienie. Bułeczki są aromatyczne, słodkie i miękkie. Pyszne na podwieczorek, do kawy i na drugie śniadanie.
80 g serka kremowego typu Philadelphia (temp. pokojowa)
80 g cukru pudru
20 g masła (temp. pokojowa)
trochę soku z cytryny lub limonki
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto porządnie przez ok. 10 minut. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub lepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 części (każda po ok. 3 cm).
Bułeczki układać w formie o wymiarach ok. 23x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20- 30 minut.
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Przygotować polewę serową. Serek kremowy, miękkie masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Podczas miksowania można dodać trochę soku z cytryny lub limonki.
Polewę przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg i wycisnąć polewę na lekko ciepłe bułeczki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona ·
1 lat temu
Pyszne, mięciutkie bułeczki, bez polewy też są super 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Atena·
1 lat temu
Robiłam już 2 razy, wychodzi super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Pyszne, idealne na jesienne wieczory🫶🍂😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
1 lat temu
Najlepszy przepis. Robiłam drugi raz i ponownie wyszły epickie. Mięciutkie, obłędnie cynamonowe, pięknie wyrosły. Nie dożyły nawet wieczora. 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
1 lat temu
Bardzo fajnie wyszly
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
2 lat temu
Czy można dodać suche drożdże zamiast świeżych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Z pewnością. Ja stosuję przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe, z jakim miałam do czynienia, zawsze wychodzą pyszne, polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Zawsze się udają. Są super 🌙
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ijjj·
3 lat temu
Przepyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majka·
4 lat temu
Jeśli chciałabym zarobić ciasto wieczorem, przechować w lodówce, a bułeczki upiec na drugi dzień rano, to czy zostawiać ciasto do wyrośnięcia przed włożeniem do lodówki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie robiłam tak, ale jak już to włożyłabym do wyrośnięcia na noc do lodówki, bo inaczej będzie przerośnięte.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
2 lat temu
Ja tak robię często. Zwykle najpierw ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej. Potem je zagniatam i wstawiam do lodówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
King Rem·
4 lat temu
Nic dodać nic ująć. Pyyyyyyyszne. Zajadamy się w domu z całą rodziną. Pzdr.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
5 lat temu
Robilam juz kilka razy nigdy sie nie zmarnowaly oprocz tego robilam inne warianty smakowe. Zdecydowanie moj ulubiony przepis. Dziekuje :)