Bułeczki cynamonowe -Cinnamon Rolls

19 Komentarzy
Bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe. Zwinięte w ślimaczki bułeczki, a w środku cynamonowe nadzienie. Bułeczki są aromatyczne, słodkie i miękkie. Pyszne na podwieczorek, do kawy i na drugie śniadanie.

https://www.youtube.com/watch?v=XBzLUG2sV1w

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Polewa serowa:

  • 80 g serka kremowego typu Philadelphia (temp. pokojowa)
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g masła (temp. pokojowa)
  • trochę soku z cytryny lub limonki

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto porządnie przez ok. 10 minut. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub lepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
  5. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
  6. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 części (każda po ok. 3 cm).
  7. Bułeczki układać w formie o wymiarach ok. 23x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20- 30 minut.

3

  1. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Przygotować polewę serową. Serek kremowy, miękkie masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Podczas miksowania można dodać trochę soku z cytryny lub limonki.
  4. Polewę przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg i wycisnąć polewę na lekko ciepłe bułeczki.

Kuchnia:

Amerykańska (USA)

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 16 dni temu
    Pyszne, mięciutkie bułeczki, bez polewy też są super 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atena · 21 dni temu
    Robiłam już 2 razy, wychodzi super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 miesięcy temu
    Pyszne, idealne na jesienne wieczory🫶🍂😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 4 miesięcy temu
    Najlepszy przepis. Robiłam drugi raz i ponownie wyszły epickie. Mięciutkie, obłędnie cynamonowe, pięknie wyrosły. Nie dożyły nawet wieczora. 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Bardzo fajnie wyszly
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 1 lat temu
    Czy można dodać suche drożdże zamiast świeżych? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Z pewnością. Ja stosuję przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe, z jakim miałam do czynienia, zawsze wychodzą pyszne, polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Zawsze się udają. Są super 🌙
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ijjj · 2 lat temu
    Przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 2 lat temu
    Jeśli chciałabym zarobić ciasto wieczorem, przechować w lodówce, a bułeczki upiec na drugi dzień rano, to czy zostawiać ciasto do wyrośnięcia przed włożeniem do lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie robiłam tak, ale jak już to włożyłabym do wyrośnięcia na noc do lodówki, bo inaczej będzie przerośnięte.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 1 lat temu
      Ja tak robię często. Zwykle najpierw ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej. Potem je zagniatam i wstawiam do lodówki. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    King Rem · 2 lat temu
    Nic dodać nic ująć. Pyyyyyyyszne. Zajadamy się w domu z całą rodziną. Pzdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 3 lat temu
    Robilam juz kilka razy nigdy sie nie zmarnowaly oprocz tego robilam inne warianty smakowe. Zdecydowanie moj ulubiony przepis. Dziekuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Pychotka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Pyszne, zjedzone jeszcze ciepłe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 4 lat temu
    Wyszły przepyszne. Zniknęły bardzo szybko ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MadzialenaA · 6 lat temu
    Przepyszne :)