Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Dekoracja:
migdały w płatkach
orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
Ewelino tak, można. Puszkę gotuj na małym ogniu 3 godziny w garnku z wodą. Cała puszka musi być przykryta wodą. (Ewentualnie należy dolać wodę podczas gotowania, jeśli część wody wyparuje).
Właśnie czegoś takiego szukałam :)
Od kilku dni zastanawiam się co upiec na Wielkanoc no i już wiem ;)
Babeczki wyglądają fenomenalnie, no i zapewne równie dobrze smakują :)