Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Dekoracja:
migdały w płatkach
orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
Z tego przepisu zrobiłam tartę i też wyszła bardzo dobra. Przygotowując masę kajmakową miałam przygody, zrobiły mi się grudki po połączeniu z żelatyną, ale nad kąpielą wodną masa się wyrównała. Tarta nie wychodzi za słodka. Śmietana rzeczywiście powoduje, że smak robi się delikatny. Zrobię ją ponownie na Wielkanoc w formie mazurka.
Zrobiłam piankę kajmakową do przełożenia ciasteczek świątecznych i wyszła pyszna. Chciałam zapytać jak długo są dobre do spożycia i czy muszą być w lodówce?
Możesz, jeśli zrobisz to umiejętnie. Pianka musi być lekko tężejąca. Jest słodka, ale smaczna. W końcu to masa krówkowa rozluźniona bitą śmietaną (giggle)
Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu :) Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam
Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.
Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny :) Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki śmietany w kajmaku :( Miał ktoś podobne doświadczenie ? Co zrobić, żeby to się nie powtórzyło?
babeczki są rewelacyjne :)dodałam tylko trochę więcej słodkiej śmietanki i 3 łyżeczki żelatyny. posypałam rozgniecionymi orzechami. pychota. naprawdę polecam :)
Droga Joasiu:).
Szukalam i niestety nie znalazlam metalowych foremek.Nie mieszkam w PL i nie moge ich kupic. Znalazlam tylko silikonowe. Czy one beda dobre?
Pozdrawiam:)
Gosiu, Ja te swoje foremki kupiłam w Polsce. A może możesz kupić foremki do tartaletek? Te może łatwiej dostaniesz. W formie silikonowej będzie Ci ciężko wykleić ciasto kruche. Myślę, że już lepsza forma na muffinki.
Witam:) Superasne te ciasteczka:) Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na 12stuk. Osobnych foremeczek nie posiadam. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam :-)