Babeczki z pianką kajmakową

46 Komentarzy
Babeczki z pianką kajmakową

Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.

https://www.youtube.com/watch?v=b6w9_1W8ALo

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko

Pianka kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny

Dekoracja:

  • migdały w płatkach
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
  4. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
  5. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
  6. Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
  7. Babeczki wstawić do lodówki.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakowąBabeczki z pianką kajmakową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Witam mam pytanie czy ta masą nadaje się do nadziania ciastek na święta i będzie można je przechowywać poza lodówką ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Witam. Czy zamiast śmietany mogę do masy krówkowej dodać serek mascarpone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Z tego przepisu zrobiłam tartę i też wyszła bardzo dobra. Przygotowując masę kajmakową miałam przygody, zrobiły mi się grudki po połączeniu z żelatyną, ale nad kąpielą wodną masa się wyrównała. Tarta nie wychodzi za słodka. Śmietana rzeczywiście powoduje, że smak robi się delikatny. Zrobię ją ponownie na Wielkanoc w formie mazurka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Co jeśli nie mam trzepaczki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Jeśli nie mam żelatyny czy mogę to zastąpić smietanfixem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Ile dni przed podaniem mogę zrobić same babeczki?🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Same babeczki kruche bez nadzienia? Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Zrobiłam piankę kajmakową do przełożenia ciasteczek świątecznych i wyszła pyszna. Chciałam zapytać jak długo są dobre do spożycia i czy muszą być w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, powinny być w lodówce i myślę, że do kilku dni. Pianka z czasem będzie obsychać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 4 lat temu
    Super pomysl :) na reszcie kajmak nie bedzie az tak słodki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 5 lat temu
    Jak długo babeczki muszą być w lodówce ??
    Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bombelina · 5 lat temu
    Dzień dobry! Ile cm średnicy przy podstawie mają Pani foremki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Witam, czy mogę wykorzystać przepis na piankę kajmakową do ozdobienia muffinki jako krem, czy mi nie "spłynie" i czy nie jest za słodka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Możesz, jeśli zrobisz to umiejętnie. Pianka musi być lekko tężejąca. Jest słodka, ale smaczna. W końcu to masa krówkowa rozluźniona bitą śmietaną (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marysienka · 10 lat temu
    Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu :) Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
      Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny :) Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki śmietany w kajmaku :( Miał ktoś podobne doświadczenie ? Co zrobić, żeby to się nie powtórzyło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dona · 11 lat temu
    Pyszne :) jedyne co wyszło u mnie inaczej to masa była dość sztywna i musiałam napełniać babeczki szprycą, ale były równie efektowne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 11 lat temu
    babeczki są rewelacyjne :)dodałam tylko trochę więcej słodkiej śmietanki i 3 łyżeczki żelatyny. posypałam rozgniecionymi orzechami. pychota. naprawdę polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Droga Joasiu:).
    Szukalam i niestety nie znalazlam metalowych foremek.Nie mieszkam w PL i nie moge ich kupic. Znalazlam tylko silikonowe. Czy one beda dobre?
    Pozdrawiam:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Gosiu, Ja te swoje foremki kupiłam w Polsce. A może możesz kupić foremki do tartaletek? Te może łatwiej dostaniesz. W formie silikonowej będzie Ci ciężko wykleić ciasto kruche. Myślę, że już lepsza forma na muffinki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Witam:) Superasne te ciasteczka:) Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na 12stuk. Osobnych foremeczek nie posiadam. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    Pierwszy raz "bawiłam się" w robienie ciasteczek i muszę przyznać, że efekt zarówno wizualny jak i smakowy zaskoczył nie tylko mnie. :) Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Enilka · 12 lat temu
    Super przepis bardzo polecam bo jubie słodycze!!!!!!!!!!!!!! :D