Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Dekoracja:
migdały w płatkach
orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
2 lat temu
Witam mam pytanie czy ta masą nadaje się do nadziania ciastek na święta i będzie można je przechowywać poza lodówką ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Niestety, ale nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
3 lat temu
Witam. Czy zamiast śmietany mogę do masy krówkowej dodać serek mascarpone ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak. Myślę, że żelatyna w tym przypadku będzie niepotrzebna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Z tego przepisu zrobiłam tartę i też wyszła bardzo dobra. Przygotowując masę kajmakową miałam przygody, zrobiły mi się grudki po połączeniu z żelatyną, ale nad kąpielą wodną masa się wyrównała. Tarta nie wychodzi za słodka. Śmietana rzeczywiście powoduje, że smak robi się delikatny. Zrobię ją ponownie na Wielkanoc w formie mazurka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Co jeśli nie mam trzepaczki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
To użyj łyżki, ale mieszaj energicznie, żeby nie powstały grudki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
4 lat temu
Jeśli nie mam żelatyny czy mogę to zastąpić smietanfixem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nadzienie będzi wtedy luźne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
4 lat temu
Ile dni przed podaniem mogę zrobić same babeczki?🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Same babeczki kruche bez nadzienia? Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
5 lat temu
Zrobiłam piankę kajmakową do przełożenia ciasteczek świątecznych i wyszła pyszna. Chciałam zapytać jak długo są dobre do spożycia i czy muszą być w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, powinny być w lodówce i myślę, że do kilku dni. Pianka z czasem będzie obsychać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
hania·
5 lat temu
Super pomysl :) na reszcie kajmak nie bedzie az tak słodki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dagmara·
6 lat temu
Jak długo babeczki muszą być w lodówce ??
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Na chwilę, aby pianka zastygła. Ona już gęstnieje w trakcie dekorowania ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bombelina·
6 lat temu
Dzień dobry! Ile cm średnicy przy podstawie mają Pani foremki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Przy podstawie ok. 3cm, a u góry ok. 7cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
7 lat temu
Witam, czy mogę wykorzystać przepis na piankę kajmakową do ozdobienia muffinki jako krem, czy mi nie "spłynie" i czy nie jest za słodka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Możesz, jeśli zrobisz to umiejętnie. Pianka musi być lekko tężejąca. Jest słodka, ale smaczna. W końcu to masa krówkowa rozluźniona bitą śmietaną (giggle)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Nie są strasznie słodkie. Dodajemy do masy krówkowej bitą śmietanę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marysienka·
11 lat temu
Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu :) Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny :) Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki śmietany w kajmaku :( Miał ktoś podobne doświadczenie ? Co zrobić, żeby to się nie powtórzyło?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dona·
12 lat temu
Pyszne :) jedyne co wyszło u mnie inaczej to masa była dość sztywna i musiałam napełniać babeczki szprycą, ale były równie efektowne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ata·
12 lat temu
babeczki są rewelacyjne :)dodałam tylko trochę więcej słodkiej śmietanki i 3 łyżeczki żelatyny. posypałam rozgniecionymi orzechami. pychota. naprawdę polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
13 lat temu
Droga Joasiu:).
Szukalam i niestety nie znalazlam metalowych foremek.Nie mieszkam w PL i nie moge ich kupic. Znalazlam tylko silikonowe. Czy one beda dobre?
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Gosiu, Ja te swoje foremki kupiłam w Polsce. A może możesz kupić foremki do tartaletek? Te może łatwiej dostaniesz. W formie silikonowej będzie Ci ciężko wykleić ciasto kruche. Myślę, że już lepsza forma na muffinki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
13 lat temu
Witam:) Superasne te ciasteczka:) Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na 12stuk. Osobnych foremeczek nie posiadam. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Gosiu może być ta masa krówkowa i forma na muffinki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
13 lat temu
Pierwszy raz "bawiłam się" w robienie ciasteczek i muszę przyznać, że efekt zarówno wizualny jak i smakowy zaskoczył nie tylko mnie. :) Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Enilka·
13 lat temu
Super przepis bardzo polecam bo jubie słodycze!!!!!!!!!!!!!! :D