Choinki czekoladowe zrobione z białej czekolady zabawionej barwnikiem spożywczym na zielono i paluszka stanowiącego pień. Choinki udekorowane są czekoladową posypką. Takie choinki stanowią fajną dekorację świątecznych wypieków jak na przykład babeczek, czy tortów.
Składniki na ok. 11 choinek:
100 g czekolady białej
zielony barwnik spożywczy (użyłam w żelu Wiltona)
różne posypki cukrowe
paluszki
gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego
Sposób przygotowania:
Na papierze do pieczenia narysować trójkąty o wysokości równej połowie długości paluszka. Papier odwrócić na drugą stronę.
Na każdym trójkącie ułożyć paluszka.
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę.
Czekoladę wyciskać, zaczynając od szpica choinki. Wyciskać czekoladę od jednego boku trójkąta do drugiego i z powrotem.
Od razu płynną czekoladę posypać kolorowymi posypkami i ułożyć na szpicu gwiazdkę tak, aby dotykała czekolady.
Pozostawić najlepiej w chłodnym miejscu do zastygnięcia (lub ewentualnie włożyć do lodówki).
Genialne! Piękne! I proste! Właśnie takiego czegoś szukałam, by udekorować tort cytrynowy, który jest w białej bitej śmietanie. Bardzo dziękuję za ten super pomysł :D
Już z wyprzedzeniem życzę spokojnych, rodzinnych i radosnych Świąt! Później nie będę miała czasu, tyle jest do upieczenia! ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Joanna