Łatwa dekoracja z czekolady, która może posłużyć jako ozdoba boków i góry tortu lub innych deserów. Do przygotowania takich płatków można wykorzystać gorzką, mleczną lub białą czekoladę. Czekoladę należy roztopić, a następnie rozsmarować łyżeczką na papierze do pieczenia robiąc smugi i pozostawić do zastygnięcia. W ten łatwy sposób przygotujecie oryginalną dekorację waszego wypieku.
Taką dekorację polecam wykonywać w chłodniejsze dni. W upale płatki czekoladowe nie utrzymają się długo na cieście, bo będą się po prostu topić.
Składniki:
czekolada gorzka, mleczna lub biała (lub kuwertura)
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub jeszcze lepiej utemperować kuwerturę).
Na desce położyć papier do pieczenia.
Łyżeczką nakładać po ok. ½ - ⅔ łyżeczki płynnej czekolady na papier, robiąc kleksa.
Tylną stroną łyżeczki przeciągnąć 3- krotnie po czekoladzie, rozsmarowując ją na papierze. Należy uważać, aby rozsmarowana czekolada nie była za cienka, bo zastygnięta będzie się łamać lub topić przy ściąganiu z papieru.
Deskę z płatkami włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Płatki ściągać z papieru, podważając je delikatnie nożem i od razu dekorować wypiek. (Nie trzymać płatka za długo w dłoni, bo się zacznie topić od jej ciepła).