Puree z dyni

19 Komentarzy
Puree z dyni

Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.

Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości), w garnku na piecu podlaną wodą lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.

Składniki:

  • 1 dynia lub jej kawałek

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i ewentualnie wyciąć nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od dyni) w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
  2. Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
  3. Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórą).
  4. Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
  5. Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i wycisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższu jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie trzeba wyciskać).
  6. Przechowywać do 3- 5 dni w lodówce lub zamrozić.
Puree z dyni Hokkaido:
Puree z dyni
Puree z dyni zwyczajnej:
Puree z dyni
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Powie mi ktoś, czemu nie wyszło? Dynia (hokkaido) była twarda i wysuszona… co mogłam zrobić źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 3 lat temu
    Czy puree z tego przepisu można użyć do przepisu na dyniowy chleb na zakwasie ze strony Moje Wypieki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Kiedyś do ciasta dodałam zmiskowaną surową dynię i nie wiedziałam, dlaczego mi nie wyszło (było jadalne, ale brzydkie i niewyrośnięte). Nie dla wszystkich jest oczywiste, że najpierw trzeba tę dynię ugotować....Dziękuję za tę sugestię, bo drożdżówki dyniowe wg Pani przepisu wyszły rewelacyjne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Czy jeśli mam dynię zwyczajną pokrojoną w kostkę i zamrożoną (zwykle tak robię żeby potem zupę zrobić)
    Mogę ją rozmrozić i zrobić purree wg przepisu powyższej? czy rozmrożona już się tak nie upiecze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że zamrożoną to najlepiej ugotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malwina kun · 5 lat temu
    Swietne, zdrowe danie:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 5 lat temu
    Pure jest smaczne z kurczakiem z grilla
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalenka · 7 lat temu
    Mam jedno pytanie. Zrobiłam jakiś czas temu purée z dyni i pasteryzowałam ją na sucho według przepisu. Otworzyłam jeden słoik ostatnio, aby zrobić placek dyniowy, ale zauważyłam, że po otwarciu ma ona kwaśny zapach. Czy to znaczy, że źle ją przygotowałam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Mialam niewielka dynie o pieknej pomaranczowej barwie miąższu.niestetu nie wiem jaki to gatunek. Kupywalam w biedronce i nie bylo podanej nazwy.Po upieczeniu jest pyszna, slodka. Moglabym ja jesc samą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    No właśnie problem z tym, że dostałam przepiękną dynię o średnicy 70 cm... i nawet po jej przerobieniu nie mam szans zmieścić jej w zamrażalniku :). Spróbuję ją jednak zawekować i jak wyjdzie, podzielę się wrażeniami :). Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Pani Joanno, a czy próbowała Pani zawekować takie purre? Bo przyszło mi na myśl, że możnaby je wykorzystać poza sezonem. Myśli Pani, że trzebaby dodać soli lub cukru w roli konserwanta, w zależności do czego powinna być wykorzystana?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Agnieszko ja puree z dyni mrożę. To najwygodniejszy sposób na jej przechowanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Jak dużą dynię muszę mieć aby wyszło 200g puree? Wiem, że dokładnie nie da się określić ale chociaż w przybliżeniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Małą. Na 200g puree potrzeba ok. 400g dyni Hokkaido. Zwykłej trzeba więcej, bo puree wychodzi bardziej wodniste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marakuja · 10 lat temu
    puree z dyni jest wstrętne!!!!!!!! smakuje jak rozgotowana marchewka błee. Zrobiłam dziś to świństwo, tylko szkoda mi wywalić bo pół hokkaido na to poszło smacznego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wcale się nie dziwię. To przecież tylko miękka, upieczona i zmiksowana dynia, która ma być dodatkiem do ciast z dynią jak np. sernik dyniowy. Wtedy w cieście smakuje super. Jeśli chciałaś puree z dyni przygotować do obiadu zamiast puree z ziemniaków to należało je doprawić, dodać masła i przypraw, a co najmniej soli.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beti · 1 lat temu
      Proponuję frytki z dyni z oliwą ,solą i przyprawami upieczone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Joanno, dzisiaj rozpoczynam przygodę z dynią:) Dobrze, że na Twoim blogu można znaleźć radę na wszystko!