Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.
Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości), w garnku na piecu podlaną wodą lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.
Składniki:
1 dynia lub jej kawałek
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i ewentualnie wyciąć nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od dyni) w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórą).
Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i wycisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższu jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie trzeba wyciskać).
Kiedyś do ciasta dodałam zmiskowaną surową dynię i nie wiedziałam, dlaczego mi nie wyszło (było jadalne, ale brzydkie i niewyrośnięte). Nie dla wszystkich jest oczywiste, że najpierw trzeba tę dynię ugotować....Dziękuję za tę sugestię, bo drożdżówki dyniowe wg Pani przepisu wyszły rewelacyjne.
Czy jeśli mam dynię zwyczajną pokrojoną w kostkę i zamrożoną (zwykle tak robię żeby potem zupę zrobić)
Mogę ją rozmrozić i zrobić purree wg przepisu powyższej? czy rozmrożona już się tak nie upiecze?
Mam jedno pytanie. Zrobiłam jakiś czas temu purée z dyni i pasteryzowałam ją na sucho według przepisu. Otworzyłam jeden słoik ostatnio, aby zrobić placek dyniowy, ale zauważyłam, że po otwarciu ma ona kwaśny zapach. Czy to znaczy, że źle ją przygotowałam?
Mialam niewielka dynie o pieknej pomaranczowej barwie miąższu.niestetu nie wiem jaki to gatunek. Kupywalam w biedronce i nie bylo podanej nazwy.Po upieczeniu jest pyszna, slodka. Moglabym ja jesc samą.
No właśnie problem z tym, że dostałam przepiękną dynię o średnicy 70 cm... i nawet po jej przerobieniu nie mam szans zmieścić jej w zamrażalniku :). Spróbuję ją jednak zawekować i jak wyjdzie, podzielę się wrażeniami :). Pozdrawiam serdecznie!
Pani Joanno, a czy próbowała Pani zawekować takie purre? Bo przyszło mi na myśl, że możnaby je wykorzystać poza sezonem. Myśli Pani, że trzebaby dodać soli lub cukru w roli konserwanta, w zależności do czego powinna być wykorzystana?
puree z dyni jest wstrętne!!!!!!!! smakuje jak rozgotowana marchewka błee. Zrobiłam dziś to świństwo, tylko szkoda mi wywalić bo pół hokkaido na to poszło smacznego.
Wcale się nie dziwię. To przecież tylko miękka, upieczona i zmiksowana dynia, która ma być dodatkiem do ciast z dynią jak np. sernik dyniowy. Wtedy w cieście smakuje super. Jeśli chciałaś puree z dyni przygotować do obiadu zamiast puree z ziemniaków to należało je doprawić, dodać masła i przypraw, a co najmniej soli.