Zdrowe batony owsiane, energetyczne, bez pieczenia, cukru, glutenu i laktozy. Przekąska, która dodaje energii.
Składniki na ok. 12 sztuk:
65 g migdałów (całych, ze skórką)
35 g pestek z dyni
90 g suszonych owoców np. daktyli, moreli, rodzynek
2 łyżki oleju kokosowego, temperatura pokojowa
50 ml soku jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
200 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane)
Sposób przygotowania:
Migdały, pestki, suszone owoce i olej zmiksować w malakserze, Thermomixie itp. (W Thermomixie 10s./ obr. 6).
Dodać sok jabłkowy i cynamon. Płatki owsiane dodawać stopniowo, aż powstanie zbita masa. (Thermomix ok. 20s./ obr. 5).
Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia i pokroić na kawałki. (Ja rozwałkowałam masę, a później gniotłam/ ściskałam ją rękami formując prostokąt, bo masa lekko się kruszyła).
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.