Cake pops torciki
Cake pops w kształcie tortu ze świeczką. Udekorują każde przyjęcie urodzinowe. Cake pops składają się z jasnego ciasta biszkoptowego, połączonego z masą budyniową i oblanego czekoladą. Bardzo smaczne i przyjemne w przygotowaniu.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 200g biszkoptu
Masa budyniowa:
- 1 żółtko
- 125ml mleka
- 50g cukru
- 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 125g masła
Do dekoracji:
- ok. 150g czekolady lub kuwertury gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- parę kostek białej czekolady
- posypka cukrowa
- rurki waflowe
- migdały
Dodatkowo:
- patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę budyniową. Trochę mleka (ok. 50ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać masę budyniową i wymieszać.
- Odrywać kawałki o wadze 30g , formować walce i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Kuweturę gorzką (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
- Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w podstawę walca. Ciasto z patyczkami układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 minut.
- Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek, zanurzać cake pops w czekoladzie. Poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
- Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops lub wbić patyczkiem w styropian. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
- W tym czasie przygotować świeczki. Rurki waflowe pociąć na mniejsze kawałki. (Rurki o długości 9cm pociełam na 3 części). Brzeg rurki posmarować roztopioną czekoladą. Szerszą stronę migdała zanurzyć w czekoladzie i włożyć do rurki. Gotowe świeczki oprzeć np. o ścianę i pozostawić, aby czekolada zastygła.
- Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić cake pops tak, aby przypominała spływającą polewę. W środek cake popsa wcisnąć delikatnie świeczkę, obsypać posypką cukrową. Cake pops układać ponownie na podstawce lub wbić w styropian. Pozostawić do zastygnięcia.
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 16540
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!