Babeczki udekorowane piankami marshmallows na kształt baranków to słodka dekoracja wielkanocnego stołu lub też urodzinowe babeczki dziecięce. Babeczki są łatwe do przygotowania. Ich dekorowanie sprawia dzieciom dużo radości.
Składniki na ok. 15 babeczek:
Ciasto:
240g mąki pszennej
150g masła (lub margaryny)
120g twarogu z wiaderka, serka kremowego typu Philadelphia lub quarku
120g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
125g serka mascarpone
100g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 100g masy marcepanowej
ok. 100g mini pianek mashmallows
cukier puder
perełki cukrowe brązowe lub ciemnobrązowe (na oczy)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Wyszło mi 15 babeczek. Podczas pieczenia pierwszych dwunastu, resztę ciasta można trzymać na blacie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Z masy marcepanowej zrobić głowy i uszy np. w taki sposób, jak na załączonych zdjęciach. Masę podsypywać cukrem pudrem, jeśli będzie się mocno kleić.
Nos zrobić przy pomocy wykałaczki lub małego nożyka.
Zrobić oczy. W tym celu zrobić gęsty lukier (mieszając trochę cukru pudru z odrobiną wrzątku). Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć róg, tworząc malutką dziurkę. Wyciskać lukier robiąc po dwie kropki i w każdą włożyć perełkę cukrową.
Pianki marshmallows przeciąć nożyczkami na pół.
Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Krem rozłożyć na babeczkach. Zaczynając od dołu zrobić pierwszy rząd z pianek, układając je jedna koło drugiej. (Układam przeciętą stroną do kremu). Następnie ułożyć głowę i rozłożyć pianki, aż cały krem będzie przykryty.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
1 lat temu
Czy można dodać do ciasta mascarpone zamiast tych serów podanych przez Panią?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
1 lat temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Dyrda·
3 lat temu
A oto rezultat naszych starań. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucy·
3 lat temu
Witam, czy na drugi dzień babeczki, chodzi mi o ciasto są miękkie? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Nasze na Wielkanoc wyglądały tak.Dziękuję za przepis, bardzo smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
4 lat temu
A oto moje, wyszly super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
A oto nasze 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
A oto moje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Kwiecińska·
6 lat temu
Czym można zastąpić serka kremowego typu Philadelphia lub quarku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Może być twaróg z wiaderka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
6 lat temu
Nasze baranki z kolorowymi oczami :headphone
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Czym można zastąpić mase marcepanową
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
np. masą cukrową (fondantem)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
8 lat temu
Gdzie kupić taki mini pianki... nie mogę znaleść
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
8 lat temu
Ja też dwa tygodnie latałam po cukierniach, marketach i sklepach spożywczych, aż tu nagle pewnej niedzieli , kupując ciuszki w sklepie KIK -patrzę ...A przy samej kasie leżą pianki i się do mnie uśmiechają :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
babkawformie.blogspo·
8 lat temu
Super pomysł! Myślę, że wykorzystam go na Wielkanoc :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
8 lat temu
Cudowne !!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
8 lat temu
Super pomysł! Piękne wykonanie! :) Czy krem ze śmietanki i mascarpone nie rozpuszcza pianek i marcepanu? Chciałabym takie zrobić, ale nie wiem, czy mogę udekorować poprzedniego dnia, czy lepiej tuż przed podaniem. Pozdrawiam :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej. (Ja tak zrobiłam). Pianki nie reagują na krem ;) Marcepan nie lubi się ze śmietaną i bałam się o głowy, ale nic im nie było. Przynajmniej nie było nic widać ;)