Babeczki baranki

22 Komentarzy
Babeczki baranki

Babeczki udekorowane piankami marshmallows na kształt baranków to słodka dekoracja wielkanocnego stołu lub też urodzinowe babeczki dziecięce. Babeczki są łatwe do przygotowania. Ich dekorowanie sprawia dzieciom dużo radości.

Składniki na ok. 15 babeczek:

Ciasto:

  • 240g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 120g twarogu z wiaderka, serka kremowego typu Philadelphia lub quarku
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 125g serka mascarpone
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 100g masy marcepanowej
  • ok. 100g mini pianek mashmallows
  • cukier puder
  • perełki cukrowe brązowe lub ciemnobrązowe (na oczy)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Wyszło mi 15 babeczek. Podczas pieczenia pierwszych dwunastu, resztę ciasta można trzymać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Z masy marcepanowej zrobić głowy i uszy np. w taki sposób, jak na załączonych zdjęciach. Masę podsypywać cukrem pudrem, jeśli będzie się mocno kleić.

2

3

  1. Nos zrobić przy pomocy wykałaczki lub małego nożyka.
  2. Zrobić oczy. W tym celu zrobić gęsty lukier (mieszając trochę cukru pudru z odrobiną wrzątku). Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć róg, tworząc malutką dziurkę. Wyciskać lukier robiąc po dwie kropki i w każdą włożyć perełkę cukrową.

4

  1. Pianki marshmallows przeciąć nożyczkami na pół.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Krem rozłożyć na babeczkach. Zaczynając od dołu zrobić pierwszy rząd z pianek, układając je jedna koło drugiej. (Układam przeciętą stroną do kremu). Następnie ułożyć głowę i rozłożyć pianki, aż cały krem będzie przykryty.

5

6

  1. Babeczki przechowywać w lodówce.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk

ok. 15

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babeczki baranki Babeczki baranki Babeczki baranki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 7 miesięcy temu
    Czy można dodać do ciasta mascarpone zamiast tych serów podanych przez Panią?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Dyrda · 2 lat temu
    A oto rezultat naszych starań. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 2 lat temu
    Witam, czy na drugi dzień babeczki, chodzi mi o ciasto są miękkie? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Nasze na Wielkanoc wyglądały tak.Dziękuję za przepis, bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    A oto moje, wyszly super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    A oto nasze 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    A oto moje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Kwiecińska · 5 lat temu
    Czym można zastąpić serka kremowego typu Philadelphia lub quarku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Nasze baranki z kolorowymi oczami :headphone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Czym można zastąpić mase marcepanową
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Gdzie kupić taki mini pianki... nie mogę znaleść
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 7 lat temu
      Ja też dwa tygodnie latałam po cukierniach, marketach i sklepach spożywczych, aż tu nagle pewnej niedzieli , kupując ciuszki w sklepie KIK -patrzę ...A przy samej kasie leżą pianki i się do mnie uśmiechają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    babkawformie.blogspo · 7 lat temu
    Super pomysł! Myślę, że wykorzystam go na Wielkanoc :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 lat temu
    Cudowne !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 7 lat temu
    Super pomysł! Piękne wykonanie! :) Czy krem ze śmietanki i mascarpone nie rozpuszcza pianek i marcepanu? Chciałabym takie zrobić, ale nie wiem, czy mogę udekorować poprzedniego dnia, czy lepiej tuż przed podaniem. Pozdrawiam :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej. (Ja tak zrobiłam). Pianki nie reagują na krem ;) Marcepan nie lubi się ze śmietaną i bałam się o głowy, ale nic im nie było. Przynajmniej nie było nic widać ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna · 7 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź, będę działać ;)
        Pozdrawiam