Czy można dodać do ciasta mascarpone zamiast tych serów podanych przez Panią?
Babeczki baranki
Babeczki udekorowane piankami marshmallows na kształt baranków to słodka dekoracja wielkanocnego stołu lub też urodzinowe babeczki dziecięce. Babeczki są łatwe do przygotowania. Ich dekorowanie sprawia dzieciom dużo radości.
Składniki na ok. 15 babeczek:
Ciasto:
- 240g mąki pszennej
- 150g masła (lub margaryny)
- 120g twarogu z wiaderka, serka kremowego typu Philadelphia lub quarku
- 120g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 125g serka mascarpone
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 100g masy marcepanowej
- ok. 100g mini pianek mashmallows
- cukier puder
- perełki cukrowe brązowe lub ciemnobrązowe (na oczy)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
- Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Wyszło mi 15 babeczek. Podczas pieczenia pierwszych dwunastu, resztę ciasta można trzymać na blacie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Z masy marcepanowej zrobić głowy i uszy np. w taki sposób, jak na załączonych zdjęciach. Masę podsypywać cukrem pudrem, jeśli będzie się mocno kleić.
- Nos zrobić przy pomocy wykałaczki lub małego nożyka.
- Zrobić oczy. W tym celu zrobić gęsty lukier (mieszając trochę cukru pudru z odrobiną wrzątku). Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć róg, tworząc malutką dziurkę. Wyciskać lukier robiąc po dwie kropki i w każdą włożyć perełkę cukrową.
- Pianki marshmallows przeciąć nożyczkami na pół.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem rozłożyć na babeczkach. Zaczynając od dołu zrobić pierwszy rząd z pianek, układając je jedna koło drugiej. (Układam przeciętą stroną do kremu). Następnie ułożyć głowę i rozłożyć pianki, aż cały krem będzie przykryty.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość sztuk |
ok. 15 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 83819
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.