Babeczki ryby
Kolejna propozycja na babeczki, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. Mogą to być Wasze ulubione babeczki, niekoniecznie te podane w przepisie. Babeczki pokryte są cienką warstwą masy budyniowej i udekorowane żelkami owocowymi i kolorowymi drażetkami czekoladowymi.
Składniki na ok. 12 babeczek:
Ciasto:
- 3 jajka
- 70g cukru pudru
- 140g masła (lub margaryny)
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 żółtko
- 125ml mleka
- 50g cukru
- 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 125g masła
Dodatkowo:
- drażetki m&m´s (czekoladowe, bez orzechów w środku)
- żelki owocowe w kształcie kawałka pomarańczy lub cytryny na płetwy*
- ewentualnie barwnik spożywczy (u mnie niebieski, ale może być dowolny w zależności jakiego koloru mają być rybki)
- ewentualnie parę mini pianek marshmallows (na oczy)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do momentu połączenia się składników.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
- W formie na muffinki umieścić papilotki i wyłożyć do niej ciasto, wykładając do max. 2/3 wysokości wgłębienia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Muffinki po upieczeniu zostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Trochę mleka wymieszać dokładnie z żółtkiem i skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka i cukier zagotować. Dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać trochę barwnika spożywczego i zmiksować do połączenia.
- Masę budyniową rozłożyć na babeczkach.
- Udekorować babeczki żelkami i drażetkami jak na załączonych zdjęciach lub według uznania. (Oko to połówka mini pianki marshmallows, złączona klejącą stroną z brązową drażetką).
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- * U mnie niemieckie żelki: Lauch Gummi Joghurt Nimm2. Polski odpowiednik to: "Śmiej żelki jogurtowe". Mogą być również "Śmiej żelki kwaśne" lub inne podobne żelki.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 17710
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!