Cake pops ryby
Cake pops w kształcie ryb to kolejna propozycja na party o tematyce morskiej. Zrobiłam je na urodziny córki, które razem z cake pops ośmiornicami pasowały do „Tortu plaża”.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 400g ciasta ucieranego lub biszkoptowego
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 150g czekolady mlecznej
- ok. 200g kuwertury lub czekolady białej
- 1 łyżeczka oleju
- niebieski barwnik spożywczy
- serduszka czekoladowe i/ lub cukrowe
- trochę białej masy cukrowej (na oczy)
- perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne (na źrenice)
- musli lub cukierki w kształcie kółka z dziurką
- patyczki do cake pops lub lizaków
Sposób przygotowania:
- Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę mleczną posiekać drobno. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. (Gdyby krem nie był jednolity, można zmiksować go krótko blenderem). Odstawić na bok do wystygnięcia.
- Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
- Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Kuweturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady). Wmieszać trochę barwnika spożywczego.
- Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki do czasu, aż kulki stwardnieją.
- Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
- Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops lub wbić patyczkiem w styropian. Od razu wcisnąć jedno serduszko jako płetwę ogonową. Następnie na bokach i u góry przykleić serduszka, robiąc kolejne płetwy. Przykleić kółko z musli, jako buzię. Z masy cukrowej zrobić małe kuleczki, w każdą wcisnąć ciemną perełkę cukrową i gotowe oczy przykleić do ryby. Pozostawić, aż czekolada zastygnie.
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 16000
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!