Drożdżówki z makiem

137 Komentarzy

 

Drożdżówki z makiem

Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.

Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.

4

  1. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.

5

  1. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

6

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  4. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem Drożdżówki z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pani domu · 5 lat temu
    Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie robiłam, ale uważam, że można włożyć ciasto do wyrastania na noc do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kredka · 5 lat temu
    Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JusBet · 5 lat temu
    Wyszły przepyszne. Bardzo dobry przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Zrobiłam z gotowa masą makową. Pycha były:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Przepyszne wyszły. Z masą makową. Przepis przepisuję do zeszytu pyszności
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 5 lat temu
      Cala puszkę maku na te porcje ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Ciasto od ponad 2 godzin w ciepłym piekarniku nie drgnęło. Z tych samych drożdży tydzień temu inne drożdżówki wyszły pięknie... :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Abo drożdże, albo za ciepłe mleko.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 5 lat temu
        Mleko było w temperaturze pokojowej, świeżo otwarte, drożdże z datą ważności do 2021 r. Na moje oko ciasto było za lepkie, ciężko było je oderwać od stolnicy. Po "wyrastaniu" dodałam odrobinę mąki żeby ciasto w ogóle dało się rozwałkować, ale najpewniej powinnam była zacząć od znacznie większej ilości niż 500 g. No cóż, zmarnowałam pół dnia, bułki wylądują w koszu, nie będzie nic do kawy. Będziemy szczuplejsi...
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Mleko do zaczynu powinno być lekko ciepłe. Przyczynę należy szukać od początku. Zaczyn Aniu wyrósł? Ciasto po godzinie wyrosło? Konsystencja ciasta nie ma nic do tego czy ciasto rośnie czy nie. Luźniejsze ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Anna · 5 lat temu
            Zaczyn na 250 ml był płynny, niewiele gęstszy od samego mleka. Nie wiem w jaki sposób można było tu mówić o wyrastaniu. Drożdże sobie postały 15 min, po czym wyrobiłam ciasto jak w tym przepisie drozdzowki-z-syropem-klonowym-i-pekanami . Tak jak mówiłam, na oko ciasto było bardziej 'płynne', ale nie chciałam na własną rękę modyfikować przepisu, którego nie znam. Wyrabiane ręcznie 30 min, odstawione na 2 godziny nie ruszyło. Zawinęłam, upiekłam, wyszły kluchy...
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 5 lat temu
              Zaczyn jest rzadki. Można dodać więcej mąki. To nie ma takiego znaczenia. Rzadszy, czy gęstszy muszą drożdże porządnie zwiększyć swoją objętość. Jeśli zaczyn, nie urośnie sporo, to nie ma sensu dalej kontynuować pracy tylko zrobić zaczyn jeszcze raz. Skoro zaczyn nie wyrósł to i ciasto i bułki nie wyrosną. Proponuję poczytać artykuł o zaczynie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/1093-zaczyn-drozdzowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Minas · 5 lat temu
    Z tego samego przepisu tyle że zamiast maku ser
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorotka · 5 lat temu
      O super że zrobiłaś z serem bo kilka razy robiłam z makiem a teraz kusi mnie z serem 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie robienia bułeczek, połowę chce zrobić z marlolada bo córka nie lubi maku. Ciekawe jak wyjdą bo ma piekarnik gazowy który piecze tylko od dołu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Nowak · 5 lat temu
    Buleczki wyszly pyszne. Smak dziecinstwa. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Minas · 5 lat temu
    Drożdżówki wyszły jak z obrazka. Proszę o informację, czy z tego przepisu mogę zrobić drożdżówke z serem ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak (nod) Sama muszę zrobić z serem. Marzą mi się takie skręcane, polskie ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karolina Minas · 5 lat temu
        Z tego samego przepisu tyle że zamiast maku ser
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Super bułeczki polecam wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 5 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MARTA · 5 lat temu
    Nie wiem czy dałam za dużo maku( użyłam gotowego z puszki), że tak wyciekł, ale to nie zmienia smaku. Są pyszne!!!! Mięciutkie i pulchne! Z pierwszej blaszki zniknęły jeszcze ciepłe. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Świnka · 5 lat temu
    W życiu nie jadłam lepszych bułek ;) zrobiłam z podwójnej porcji i wszystkie zjedzone :D rewelacyjny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Pyszne! :) zrobiłam dziś na mące orkiszowej z makiem z puszki :) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 5 lat temu
    Super bułeczki. Robiłam wersję z makiem i wersję drugą - z serem. Obie pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 5 lat temu
    Bardzo dobry przepis, drożdżówki wyszły pyszne. Zrobiłam z gotowej masy makowej, a masło dodałam rozpuszczone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 5 lat temu
    Super przepis , wyszły pyszne i piękne :) ja robiłam z suchych drożdży i gotowej masy makowej :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      KasiaW · 5 lat temu
      Witam . Ile suszonych drożdży Pani dodała?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 5 lat temu
    Czy może być masa z puszki? Nic się nie stanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    (ok)