Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Drożdżówki o takim kształcie są popularne i można je kupić w cukierniach. Ciasto drożdżowe zwinięte jest z masą makową w roladę, następnie krojone na części, a przez środek każdej bułeczki wciśnięty jest trzon łyżki drewnianej, co nadaje im oryginalny wygląd. Dzięki niemu masa makowa jest rozłożona równomiernie po całej drożdżówce i nie trzeba w niej szukać nadzienia, bo jest ono wszędzie. Dodatkowo drożdżówki ozdobione są lukrem.
Składniki na ok. 12- 14 drożdżówek:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Masa makowa:
250 g suchego maku (może być już zmielony)
80 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka miękkiego masła
1 białko
pół szklanki drobno posiekanych bakalii
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Lukier:
100 g cukru pudru
ok. 2 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować masę makową. Mak wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę makową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na części, każda po ok. 4 cm.
Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.
Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki (samo ciasto, czyli środek bułeczki).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych drożdżówkach.
Uwagi:
1 szklanka= 250ml
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
Chwalę,bo jak trzeba to należy.Bułki wyszły rewelacyjne.Polecam przepis.Proporcje składników idealne nic nie trzeba modyfikować.Takie bułki pamiętam jeszcze z PRL-u.Dziś już takich nie kupi się w sklepie.Dobrze móc zrobić je samemu.Pozdrawiam autorstwo i wszystkich komentujących:)
Genialne, zrobiłam je już kilka razy. Wczoraj natomiast dokonałam małej modyfikacji: zwiększyłam ilość masła w cieście o 40g i dodałam je na koniec ugniatania w thermomixie (4min+4min), ciasto wyrastało w lodówce przez noc. To były najlepsze drożdżówki z makiem, jakie kiedykolwiek zrobiłam ;-)
Ciasto wyszło mi za rzadkie,robiłam zgodnie z przepisem,nie wiem czy będę mogła je rozwałkować,dałam je do wyrośnięcia,czy mogę w razie problemu z wałkowaniem,dodać mąki?
Najsmaczniejsze! Piekę już 3 raz z rzędu! Ja spód pod masę smaruję lekko powidłami śliwkowymi a po upieczeniu zamiast zwyklego lukru, rozrabiam cukier puder z sokiem cytrynowym. Palce lizać!