Szarlotka z bezą i kruszonką

271 Komentarzy
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. ⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. ⅔ ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Super przepis! Robię ja już któryś raz i za każdym razem szybko znika. Podpiekam ja 5 min dłużej 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Bardzo dobra szarlotka. Robić zgodnie z przepisem i jest cudowna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czy waga jabłek jest podana przed czy po obraniu? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 1 lat temu
    Zrobiłam wczoraj, jest super tylko moje jabłka są jak surówka jabłkowa...za bardzo odciśnięte? Soku odcisnęłam sporo jakieś 300 ml
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Przepyszne! Wszyscy jedzą, nawet ci którzy nie lubią jabłek:d zrobiłam z margaryną i wyszło super kruche idelane ciasto. Polecam dać jabłek 1,5 kg i zrobić na trochę mniejszej blaszce wtedy wyjdzie wyższe. Będzie się pięknie prezentować 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Ciasto wyszło mi bardzo lepkie… wypiekł się spód odziwo, byłam pewna ze pójdzie do kosza :( Za to jak dałam na górę to nawet się zetrzeć nie dało na tarce, pomimo, ze ciasto było w zamrażarce. Teraz widzę, ze na bezie wytopił się tłuszcz… wszystko robione wg przepisu, jedyne co zmieniłam to dałam margarynę.. :( 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Hej. Chciałabym zrobić ta szarlotkę z wieksza ilością jabłek. Do ilu maksymalnie mogę zwiększyć liczbę jabłek? Z pozdrowieniami Basia 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 1 lat temu
      1,5 kg jabłek. Ja tak zawsze robię 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Pawłowska · 2 lat temu
    To najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek  robiłam 🤩tylko daję pol szkół cukru do bezy i podaje z lodami🙂Wszyscy są zachwyceni 😎
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    remum4 · 2 lat temu
    Pieklam i naprawde polecam! Wyszedl pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    witam, szarlotkę robiłam nie raz wychodzi pyszna:) Mam pytanie czy jeżeli zarobię ciasto dzień wcześniej schłodzę w lodówce i dopiero następnego dnia upiekę czy cisto wyjdzie? najbardziej mam obawy o białka do bezy czy z lodówki będą ok na drugi dzień?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ciasto kruche może leżeć w lodówce do dnia następnego. Tak samo białka. Białka możesz trzymać np. w filiżance, przykryte talerzykiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Najlepsza szarlotka jaką jadłam :) idealne w smaku - słodkie z kawskowatymi jablaki i do tego lekkie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 2 lat temu
    cudowny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Szarlotka naprawde pyszna i krucha, polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jesika · 2 lat temu
    Uwielbiana w rodzinie szarlotka 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzanna Hartwig-Szarf · 2 lat temu
    Zrobiłam tak wyszła szarlotka z bezom tyko po wyjęciu z piekarnika ,bezą nie jest krucha tyko Mieka może nie potrzebnie ciasto trzymałam po upieczeniu jakiś czas w piekarniku lub za dużo ciasta kruszonką na wierzch dałam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Beza nie będzie po pół godzinie w piekarniku chrupiąca. To jest pianka bezowa i tak jest właściwie. Dobrze wyszło i ładnie wygląda 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Przepysznw i bardzo delikatne. Chyba najlepsze jakie robilam :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IWONA · 2 lat temu
    Ciasto rewelacyjne,  ale jak dla mnie za słodkie. Proponuję zmniejszyć ilość cukru do 150-200 gram. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia ☼ · 2 lat temu
    W czym tkwi "magia" tak pięknej bezy? Gdzieś popełniłam błąd; czy za długo ubijam, czy może cała paczka budyniu obciąża bazę? Jak zabrać się do zrobienia bezy?✴
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Korzystam z tego przepisu kolejny raz. Takie ciasto popełniam max 1, 2 razy do roku. Tym razem użyłam antonówek, odciśnięte puściły 3/4 szkl. soku. Pianka wyszła rewelacyjna, ciasto kruche super, ale jabłka nieupieczone i tak kwaśne, że skręca przy jedzeniu... A szkoda! Następnym razem je podprażę. Ciasto było pieczone najpierw 15 min bez termoobiegu w 180 st góra dół, a następnie 35 minut. Wygląda obłędnie, ale te jabłka... rozsypują się po blasze i są kwaśne jak... 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Piekłam dzisiaj . Pianka opadła co może być nie tak? Odrazu wyjmuje pani z piekarnika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ta piana potrafi być kapryśna. Spróbuj następnym razem dodać trochę mniej ciasta na górę, żeby piana była mniej obciążona. Możesz też zostawić ciasto na chwilę po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach (choć nie zawsze to pomaga).