Szarlotka z bezą i kruszonką

261 Komentarzy
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. ⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. ⅔ ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 2 miesięcy temu
    Właśnie ostygła, jest pyszna i taka jak na tym zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 miesięcy temu
    Dzień dobry, mam pytanko. Jeżeli chciałabym zrobić szarlotkę w tortownicy to należy zrobić ciasto oraz resztę z połowy porcji? Pozdrawiam :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 miesięcy temu
    Najlepsza szarlotka! Czy ktoś próbował ten przepis z borówkami amerykańskimi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 miesięcy temu
    Super przepis. Do bezy zamiast budyniu 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.Pyszności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Acha · 3 miesięcy temu
    WitamSzarlotka najlepsza, piekłam wiele razy. Zastanawiam się czy zamiast jabłek można użyć truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 7 miesięcy temu
    Czy jablek nie należy wczesniej zmekszyć podgrzewając w rondu.Poniewaz,zrobiłam tak jak jest w pani przepisie jednak po upieczeniu jabłka były surowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Ja dodaję po prostu starte. Są różne jabłka, mniej lub bardziej twarde i efekt końcowy może się różnić, w zależności właśnie od rodzaju jabłek. Oczywiście można je wcześniej podsmażyć, jeśli tak pani woli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 miesięcy temu
    Czy to ciasto można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 miesięcy temu
    Wyszło ok ale dla mnie za dużo cukru do tej bezy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian Nieznaj · 9 miesięcy temu
    Wg przepisu i wyszło pyszne miekkie kruche pianka wyraźna lekkieDziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 miesięcy temu
    Właśnie upiekłam pierwszy raz z Pani przepisu i już wiem, że na pewno nie ostatni! Pycha ❤️😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina Czok · 10 miesięcy temu
    Hej. Mam tylko budyń z cukrem. Co zrobić żeby szarlotka nie była za słodka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adia · 10 miesięcy temu
    To jest najlepsza szarlotka jaką jadłam. Piekę ją od kilku lat 🧡 Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto kruche jest idealne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 miesięcy temu
    Super przepis! Robię ja już któryś raz i za każdym razem szybko znika. Podpiekam ja 5 min dłużej 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Bardzo dobra szarlotka. Robić zgodnie z przepisem i jest cudowna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czy waga jabłek jest podana przed czy po obraniu? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 1 lat temu
    Zrobiłam wczoraj, jest super tylko moje jabłka są jak surówka jabłkowa...za bardzo odciśnięte? Soku odcisnęłam sporo jakieś 300 ml
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Przepyszne! Wszyscy jedzą, nawet ci którzy nie lubią jabłek:d zrobiłam z margaryną i wyszło super kruche idelane ciasto. Polecam dać jabłek 1,5 kg i zrobić na trochę mniejszej blaszce wtedy wyjdzie wyższe. Będzie się pięknie prezentować