Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
5 żółtek
420 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła
Beza:
5 białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Dodatkowo:
1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
⅔ ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
7 lat temu
Zrobiłam i jest mega. Dla mnie najlepsza szarlotka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pawel·
7 lat temu
Pyszne... Przepis polecam zamias masła użyłem margaryny i też pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia Częstochowska·
8 lat temu
Wspaniałe, przepyszne, polecam mój ulubiony przepis piekłam już go wiele razy i jest wspaniałe, zapiekam je tylko 15 min bo 10min to za mało,a potem 35 min, wiele osób pytało sie o przepis bo ciasto jest rewelacyjne i ta beza piękna i wysoka. Mniam :p polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
6 lat temu
Właśnie ostatnio gdy je robiłam też postanowiłam zapiec dłużej, teraz się przymierzam do kolejnego razu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Dlaczego mi piana z białek opada? Jutro chce upiec dla gościu, ale znów boję się porażki z beza 🥺wyjmować od razu po upieczeniu? Czy tylko odchylić piekarnik. Albo w ogóle zostawić zamknięty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Miksuj białka dopóki cukier się nie rozpuści
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
mi opadała bo zamiast mąki ziemniaczanej dałam ocet, albo jak już dałam mąki to dałam za mało.. najlepiej dawać budyń (mojej mamy przepis)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
2 miesięcy temu
Czy szarlotkę wyjmuje się zaraz po upieczeniu ? Jeszcze gorąca ?Czy ma wystygnąć w piekarniku ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 miesięcy temu
Ja uchylam lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto na ok. 30 minut w piekarniku, a następnie wyciągam i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na blacie na kratce kuchennej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 miesięcy temu
Co robię źle ze jabłka odchodzą od ciasta ? Czyżbym za mocno wycisnęła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
8 miesięcy temu
Tą szarlotką zajadam się już z 5 lat. Zawsze wychodzi i zawsze jest pyszna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola ·
9 miesięcy temu
Idealna 😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
10 miesięcy temu
Bardzo dziękuję za ten przepis. Jest rewelacyjny. Najlepszy, jaki dotąd miałam. Ciasto znika z blaszki w szybkim tempie 🙉😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 miesięcy temu
obłędna, do tego stopnia że zagościła na naszym stole na stałe .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
1 lat temu
Wyszedł idealny 👌🏻Rodzina stwierdziła że to najlepszy jabłecznik jaki jedli😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andrzej·
1 lat temu
Właśnie ostygła, jest pyszna i taka jak na tym zdjęciu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Dzień dobry, mam pytanko. Jeżeli chciałabym zrobić szarlotkę w tortownicy to należy zrobić ciasto oraz resztę z połowy porcji? Pozdrawiam :)
Nie doczytałam i posłodziłem też podpieczone jabłka ,czy mogę do bezy dodać połowę cukru?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
1 lat temu
Najlepsza szarlotka! Czy ktoś próbował ten przepis z borówkami amerykańskimi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kat, New Britain, USA·
9 miesięcy temu
Tak, robilam ta szarlotke wiele razy, po kilka blaszek, gdy mam za malo jablek to zastepuje je brzoskwiniami (te z puszki sa tez ok), blueberry i blackberries sa swietne a takrze dobrej jakosci dzemy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
1 lat temu
Super przepis. Do bezy zamiast budyniu 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.Pyszności.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Acha·
1 lat temu
WitamSzarlotka najlepsza, piekłam wiele razy. Zastanawiam się czy zamiast jabłek można użyć truskawek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa ·
1 lat temu
Czy jablek nie należy wczesniej zmekszyć podgrzewając w rondu.Poniewaz,zrobiłam tak jak jest w pani przepisie jednak po upieczeniu jabłka były surowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ja dodaję po prostu starte. Są różne jabłka, mniej lub bardziej twarde i efekt końcowy może się różnić, w zależności właśnie od rodzaju jabłek. Oczywiście można je wcześniej podsmażyć, jeśli tak pani woli.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 miesięcy temu
Mi też wychodzą surowe jak dodam jabłka inne niż szara reneta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
1 lat temu
Czy to ciasto można zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia ·
1 lat temu
Wyszło ok ale dla mnie za dużo cukru do tej bezy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emi·
10 miesięcy temu
też tak uważam beza zdecydowanie za słodka ja i tak dałam 50g mniej myślę że 150g by wystarczyło a nawet 100g i tak by było słodkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sebastian Nieznaj·
2 lat temu
Wg przepisu i wyszło pyszne miekkie kruche pianka wyraźna lekkieDziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
2 lat temu
Właśnie upiekłam pierwszy raz z Pani przepisu i już wiem, że na pewno nie ostatni! Pycha ❤️😋