Tort w kształcie szachownicy zbudowany z jasnego i kakaowego ciasta, przełożony masą budyniową i udekorowany masą cukrową. Ciasto jasne i ciemne pokrojone jest w paski i poukładane na przemian, tworząc w przekroju wzór szachownicy.
Tort jest stabilny, łatwo podzielny i niewysoki (ma 5 cm wysokości). Można przygotować go również w wersji bezglutenowej.
Przygotować jasne ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
Formę o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaskie ciasto.
W ten sam sposób upiec kakaowe ciasto (mieszając kakao razem z mąkami i proszkiem do pieczenia).
Każde ciasto pociąć na 8 równych pasków, o szerokości 2,5 cm.
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Paski układać na przemian, jasny, ciemny, jasny itd. i sklejać je niegrubą warstwą masy budyniowej. Po sklejeniu ośmiu pasków, posmarować je wszystkie z wierzchu masą i układać na nich drugą warstwę, zaczynając od koloru przeciwnego niż w dolnej warstwie.
Całość posmarować resztą masy. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.
Odciąć nadmiar masy. Część odciętej masy zagnieść z czarnym barwnikiem spożywczym na jednolitą masę. Rozwałkować ją i pociąć na kwadraty o długości 2cm. Kwadraty ułożyć na torcie w kształt szachownicy.
Z reszty masy zrobić pionki. (Ilość pionków według uznania). Pionki ułożyć na torcie.
Tort przechowywać w lodówce.
Uwaga:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
4 lat temu
Jakie wymiary ma to ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jest to tort kwadratowy o boku ok. 24cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Czy krem śmietanowo budyniowy lub bita śmietana z mascarpone nadają się do przełożenia tego tortu?
Proszę również o informację czy ciasto z tego przepisu jest puszyste czy bardzoej zwarte.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Jaki to miałby być krem śmietanowo- budyniowy? Śmietana z mascarpone może być pod warunkiem, że tylko do przełożenia. Pod masę cukrową się nie nadaje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
8 lat temu
Wygląda wspaniale. Podejmę się tego wyzwania na urodziny mojego męża.
Czy masę budyniową można zamienić np.na powidła z czarnej porzeczki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Anno, jeśli są gęste to myślę, że tak. Po przełożeniu zobaczysz, czy całość jest stabilna. Zawsze możesz pokryć cały tort masą budyniową lub maślaną, żeby dobrze się trzymał, ale jeśli powidła będą dobrze trzymać całość to możesz masę całkowicie pominąć. Tylko pod masę cukrową powinny być powidła gładkie/ przetarte, żeby dało się masę cukrową ładnie wygładzić.