Lekki tort biszkoptowy z grubą warstwą lekkiej, nie za słodkiej pianki jogurtowo- śmietankowej z kawałkami różnokolorowych galaretek. Tort udekorowany jest kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz kawałkami galaretek. Doskonale nada się na dziecięcą imprezę lub przyjęcie urodzinowe dla dorosłych.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)
Pianka jogurtowo- śmietankowa:
4 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
40 g cukru
4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
Poncz:
ok. 1 szklanki wody
sok z połowy cytryny (lub w wersji dla dorosłych: 50ml wódki)
2 łyżeczki cukru
Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny (lub wódką) i cukrem.
Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji.
Przygotować piankę jogurtowo- śmietankową. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę pianki. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę pianki. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby pianka stężała.
Po tym czasie przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tort. Ozdobić odłożonymi kostkami galaretki. (Do środka dałam drobno posiekaną, czerwoną galaretkę).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
3 miesięcy temu
Witam :) spróbuję zrobić ten tort ale w formie prostokątnej. Czym ryzykuję jeśli nie użyję żadnej obejmy żeby przełożyć tort pianką? Czy to mi się rozleci/rozjedzie na boki? Nigdy nie robiłam tortu z taką pianką stąd obawa...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 miesięcy temu
Do momentu, aż pianka stężeje, boki ciasta powinny być dobrze zabezpieczone, aby pianka nie wypływała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ew·
5 miesięcy temu
Czy tort wytrzyma w upale? Czy jest ryzyko, że spłynie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Krem z serka mascarpone nie wytrzyma za długo w cieple. W upały trzeba tort wyciągnąć z lodówki, kroić i podawać. Środek jest bardziej wytrzymały, ale nie zewnętrzna warstwa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
5 miesięcy temu
Czy można w ponczu zastąpić sok z cytryny sokiem z limonki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Tak. Można wycisnąć sok z całej limonki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Z...a·
6 miesięcy temu
Bardzo dobry i delikatny torcik. Przepis jest super. Wszystko się udaje. Tym razem wersja z dekoracją - truskawki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adr·
8 miesięcy temu
Ten tort piekę dzieciom co roku na urodziny i zawsze go chcą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
9 miesięcy temu
Tort zrobiony, wyszedł spory i wysoki, na kilkanaście osób spokojnie. Jeszcze nie próbowałam, będziemy jeść wieczorem na 13 urodzinach mojej chrześnicy która uwielbia galaretki:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
11 miesięcy temu
Serki homogenizowane waniliowe zamiast jogurtu chyba mogą być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 miesięcy temu
Tak, tylko wtedy już bez cukru, albo do smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
1 lat temu
Czy można zrobić ten tort w tortownicy 20cm bez zmniejszania ilości składników?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Nie zmieści się w tortownicy. Składniki są na tortownicę 26 cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
28 dni temu
Ja robiłam na 24 i jest idealnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Dziękuję za ten przepis corka i goście pod wrażeniem...ja zrobiłam 2 biszkoptów wyszedł bardzo wysoki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
A czy ktoś się orientuje czy tort można zamrozić? Pokroić na kawałki i kilka z nich zamrozić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Może ktoś pomoże - mam tylko jajka L, jak myślicie ile ich dać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że zrobić według przepisu z 6-ciu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
dziękuję za szybką odpowiedź, zdążyłam jeszcze odczytać przed pieczeniem :) Zrobiłam z 6-ciu i chyba dobrze wyszedł, jutro będę kroić, to się przekonam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Wyszło super :) Dziękuję za świetny przepis na idealny tort dla dziecka :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
W składnikach jest 4.5 łyżeczki zelatyny, w przepisie 5 łyżek. To ile trzeba?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
5 łyżek zimnej wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Możecie mi wyjasnic jak zrobic zeby ta zelatyna z jogurtem mi się nie ścięła? Robię już drugi raz i znowu to samo ;(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
myślę ze dobrze jest wyjąć jogurt z lodówki już wcześniej aby nie był taki zimny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Super :) ja zrobiłam dla miłośnika Wojana 😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana ·
2 lat temu
Witam czy zamiast żelatyny można użyć np galaretki bezbarwnej? Jeśli tak to w jakich proporcjach? 🙂 Strasznie nie lubię pracować z żelatyna zawsze coś wychodzi z nią nie tak 😳 pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Witam, robiłam już wcześniej ten tort, jest pyszny, teraz zastanawiam się czy zamiast galaretki nie dać owoców, jak pani myśli? Czy owoce z tą masą to dobre połączenie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, owoce będą pasować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia ·
2 lat temu
Witam, chciałabym zrobić ten tort ale w wersji prostokątnej, w większej blaszce, jak dobrać proporcje, żeby się nie wylał przy pieczeniu?