Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami

104 Komentarzy
Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami

Lekki tort biszkoptowy z grubą warstwą lekkiej, nie za słodkiej pianki jogurtowo- śmietankowej z kawałkami różnokolorowych galaretek. Tort udekorowany jest kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz kawałkami galaretek. Doskonale nada się na dziecięcą imprezę lub przyjęcie urodzinowe dla dorosłych.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)

Pianka jogurtowo- śmietankowa:

  • 4 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Poncz:

  • ok. 1 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny (lub w wersji dla dorosłych: 50ml wódki)
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z serka mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny (lub wódką) i cukrem.
  6. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji.
  7. Przygotować piankę jogurtowo- śmietankową. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  8. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
  9. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
  10. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę pianki. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę pianki. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  11. Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby pianka stężała.
  12. Po tym czasie przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  13. Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tort. Ozdobić odłożonymi kostkami galaretki. (Do środka dałam drobno posiekaną, czerwoną galaretkę).
  14. Tort przechowywać w lodówce.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    Witam, czy tort wyjdzie na mace zytniej pelnoziarnistej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Czy śmietanę z serkiem mascarpone ubiajać od razu razem, czy najpierw trochę śmietanę i dodać serek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia Kempisty · 5 lat temu
    Czy tort jest na 12 osób? Czytałam że tort 26 cm jest na 20 osób. A właśnie potrzebuje tortu na 20 os i chciałabym to zrobić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Podzielisz i na 20 porcji ;) . Ja liczę zawsze, że ćwiartkę można pokroić na 4 konkretne porcje, niezależnie od wielkości tortownicy, ale fachowcy wyliczają, że im większa tortownica tym więcej porcji :) Jak pokroisz cienko to wystarczy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Klaudia Kempisty · 5 lat temu
        A czy próbowałaś robisz biszkopt ubijając całe jajka z cukrem na puch? Czy zawsze ubijasz białka na sztywno i dodajesz cukier? Niektórzy też ubijają delikatnie białka, dodają cukier i ubijają na sztywno. Który sposób najlepszy?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Zawsze ubijam najpierw białka na sztywno. Można też zrobić jak piszesz, że najpierw trochę ubić i dodawac cukier. Jak się dobrze zrobi, to wyjdzie na to samo, ale ubicie białek na sztywno w pierwszej kolejności jest dobrą podstawą, żeby na pewno piana jajeczna była dobrze ubita.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Klaudia Kempisty · 5 lat temu
            Chciałabym jeszcze zapytać jaka jest grubość jednego blatu?
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 5 lat temu
              Nigdy nie mierzyłam, ale cały biszkopt, dobrze wyrośnięty jest równy z brzegiem formy ;)
              • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                Klaudia Kempisty · 5 lat temu
                A jeszcze jedno pytanie. Próbowałaś dawać pod krem np cienka warstwe dżemu bądź fruzeliny?
                • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                  Joanna Moderator · 5 lat temu
                  Dawałam pod podobne kremy. Możesz dać, jak chcesz, ale żeby nie przesadzić. W tym przepisie nie trzeba już nic dodawać według mnie.
                  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                    Klaudia Kempisty · 5 lat temu
                    Hej. Zrobiłam tort z Twojego przepisu. Oblozenie tort I dekoracje zrobilam z samej bitej śmietany z żelatyną. Kazdy blat posmarowalam cienko fruzelina jagodowa. Do masy jogurtowo śmietankowe dodałam mniej cukru. Wyszło mega. Smak przepyszny i nie za slodki. Ogólnie Twoje z Twoich przepisów zawsze potrawa wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 5 lat temu
    Zrobiłam, wyszedł piękny i pyszny,wszystkim smakował. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Robiłam według przepisu ,wszystko wyszło i tort jest pyszny. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Mój na jutrzejsze urodziny syna (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Dziękuję za świetny przepis, torcik smakował wszystkim!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Witam serdecznie.
    Jestem początkująca a bardzo chciałabym zrobić ten tort dla moich dzieci :) mam więc pytanie. Na jaką prostokątną blaszkę (chodzi o wymiary) pasował by ten przepisy? Dziękuję za pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Witam, czy do biszkopta nie trzeba proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Będę robić w sobotę, smakowicie wygląda :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 5 lat temu
    Jakiej wysnkosci jest ten torcik?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Niestety nie mierzyłam. Mierzę tylko wysokie torty, wiec ten musiał być "normalnej" wysokości (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izisss · 5 lat temu
    Nie mógł się nie udać! Córa dzielnie pomagała, więc pewnie dlatego wyszedł idealny. 3/4 zjadł mąż (fail)
    Dziękuję przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Udał się! (:|
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 lat temu
    Zrobiłam i ja ,synowi do przedszkola. Kilka dni temu przetestowaliśmy masę i wyszła super. Wszystkim smakowało. Zobaczymy jak będzie w przedszkolu ;)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tofik · 6 lat temu
    Bardzo dobry i prosty w wykonaniu. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Zrobiłam ten tort na urodziny synka - jest efektowny i przepyszny. Z całego serca polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaem · 6 lat temu
    Witam, torcik cudo. Zrobiłam bez okazji znikł bardzo szybko. Za tydzień zamierzam zrobić go na urodziny synka i tu moje pytanie. Czy nic się nie popsuje jeśli pod masę z galaretkami zastosuję cienką warstwę frużeliny truskawkowej? Myśli Pani, że będzie to dobre zestawienie? Szukam porady,bo jestem z tych początkujących ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Witam,a czy krem jogurtowy można zrobić z samego jogurtu,bez śmietanki 30,dodając galaretkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Witam :-) Czy do kremu jogurtowego moge zamiast galaretki dodac owoce np. truskawki ?:p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 lat temu
    Czy można zrobić krem na wierzchu w kolorze różowym? Co należy dodać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      1. Możesz krem z serka mascarpone zabarwić barwnikiem spożywczym. (W tym przypadku boki też zrobiłabym różowe).
      2. Możesz do kremu dodać trochę malin, zmiksowanych blenderem i przetartych przez sitko. (Tylko dla koloru. Nie za dużo, aby nie rozrzedzić mocno kremu).
      3. Możesz zrobić taki krem jak w tym przepisie: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/826-tort-smietankowo-truskawkowy"]Tort śmietankowo- truskawkowy[/url], robiąc z 1/3 porcji.