Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami

99 Komentarzy
Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami

Lekki tort biszkoptowy z grubą warstwą lekkiej, nie za słodkiej pianki jogurtowo- śmietankowej z kawałkami różnokolorowych galaretek. Tort udekorowany jest kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz kawałkami galaretek. Doskonale nada się na dziecięcą imprezę lub przyjęcie urodzinowe dla dorosłych.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)

Pianka jogurtowo- śmietankowa:

  • 4 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Poncz:

  • ok. 1 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny (lub w wersji dla dorosłych: 50ml wódki)
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z serka mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny (lub wódką) i cukrem.
  6. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji.
  7. Przygotować piankę jogurtowo- śmietankową. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  8. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
  9. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
  10. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę pianki. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę pianki. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  11. Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby pianka stężała.
  12. Po tym czasie przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  13. Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tort. Ozdobić odłożonymi kostkami galaretki. (Do środka dałam drobno posiekaną, czerwoną galaretkę).
  14. Tort przechowywać w lodówce.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 miesięcy temu
    Czy można zrobić ten tort w tortownicy 20cm bez zmniejszania ilości składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 miesięcy temu
    Dziękuję za ten  przepis corka i goście pod wrażeniem...ja zrobiłam  2 biszkoptów wyszedł bardzo wysoki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    A czy ktoś się orientuje czy tort można zamrozić? Pokroić na kawałki i kilka z nich zamrozić. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Może ktoś pomoże - mam tylko jajka L, jak myślicie ile ich dać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że zrobić według przepisu z 6-ciu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 1 lat temu
        dziękuję za szybką odpowiedź, zdążyłam jeszcze odczytać przed pieczeniem :) Zrobiłam z 6-ciu i chyba dobrze wyszedł, jutro będę kroić, to się przekonam. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Kasia · 1 lat temu
          Wyszło super :) Dziękuję za świetny przepis na idealny tort dla dziecka :D 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    W składnikach jest 4.5 łyżeczki zelatyny, w przepisie 5 łyżek. To ile trzeba?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Możecie mi wyjasnic jak zrobic zeby ta zelatyna z jogurtem mi się nie ścięła? Robię już drugi raz i znowu to samo ;(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 5 miesięcy temu
      myślę ze dobrze jest wyjąć jogurt z lodówki już wcześniej aby nie był taki zimny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Super :) ja zrobiłam dla miłośnika Wojana 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 1 lat temu
    Witam czy zamiast żelatyny można użyć np galaretki bezbarwnej?  Jeśli tak to w jakich proporcjach? 🙂 Strasznie nie lubię pracować z żelatyna zawsze coś wychodzi z nią nie tak 😳 pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Witam, robiłam już wcześniej ten tort, jest pyszny, teraz zastanawiam się czy zamiast galaretki nie dać owoców, jak pani myśli? Czy owoce z tą masą to dobre połączenie? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Witam, chciałabym zrobić ten tort ale w wersji prostokątnej,  w większej blaszce, jak dobrać proporcje, żeby się nie wylał przy pieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Tort bardzo smaczny i nie za słodki 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Super przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mery · 1 lat temu
    Pychota, muszę robić na każde urodziny moich synów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jagoda · 2 lat temu
    Chcę upiec pierwszy raz tort z tego przepisu, jednak na górę chciałam dać opłatek urodzinowy lub ozdoby z masy cukrowej, co wtedy na górę dać żeby się trzymało? Czy jak już daję krem to musi być w obręczy czy będzie się trzymało?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Czy ten opłatek jest waflowy czy cukrowy? Jeśli waflowy to możesz go położyć na ten krem co jest w przepisie z mascarpone. Tylko bez galaretki. Opłatek może się pomarszczyć po nałożeniu, ale z czasem jak wciągnie wilgoć z kremu to się wyprostuje. Jeśli to jest opłatek cukrowy albo ozdoby z masy cukrowej to proszę użyć masy maślanej lub ganache.

      Gdy przekładasz blaty pianką to obręcz jest potrzebna. Natomiast po stężeniu pianki obręcz należy ściągnąć i otynkować tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Super przepis zwłasz · 2 lat temu
    Super przepis zwłaszcza na krem . Zrobiłam na urodziny syna i zniknął w mgnieniu oka. Idealnie podane proporcje .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Witam, czy zamiast zelatyny mozna uzyc galaretki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Witam, czy można go obłożyć masą maślana i na to kolorową masę cukrową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosc · 3 lat temu
    Czy zlapanie obrecza jest niezbedne czy da rade bez niej ? nie zdaze kupic przez internet a nawet nie wiem gdzie stacjonarnie takie rzeczy sie kupuje :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz złożyć tort w tortownicy, a żeby nie było przerw między ciastem, a obręczą tortownicy możesz wkoło biszkoptu zrobić obręcz z papieru do pieczenia i go spiąć na końcach tak, aby jak najbardziej przylegał do ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 3 lat temu
    Witam ,torcik jogurtowe śmietankowy z galaretkami jest super , dwa dni zastanawialam sie czy go zrob , zrobilam go na urodziny wnuków . Jak nigdy dzieciaki zjadły swoje porcje w całości a rodzice stwierdzili ze jest super bo nie byl słodki. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania ;) · 3 lat temu
    Czy w piance zamiast żelatyny można użyć kilku łyżek galaretki?