Szarlotka z bezą i kruszonką

262 Komentarzy
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. ⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. ⅔ ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Przepyszna szarlotka, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arletta · 2 lat temu
    Miałam tylko 180g masła,więc dodałam 100ml oleju rzepakowego.Cukru wydawało mi się trochę dużo,więc dałam 220 g. Wyszła super! Dzięki za super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Szarlotkę mam w piekarniku. Poczytałam komentarze i zaluje, bo teraz boje się że mi piana opadnie 😵 trzymajcie kciuki!

    Wyszla! Ale piekna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 2 lat temu
    Robiłam już kilka razy. Beza opada a i tak znika w jeden dzień. Jest po prostu pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Czy budyń waniliowy można zastąpić kisielem wiśniowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Piekłam po raz pierwszy i jest naprawdę bardzo dobra warto wypróbować polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta Szukalska · 2 lat temu
    Zawsze mi wychodzi super,nie ma lepszej szarlotki👍👍👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Słaby wypiek · 2 lat temu
    Słabiutki przepis, ciasto przy pieczeniu 10, a potem 35 minut nie wychodzi - ja rozumiem, ze prąd drogi, ale trzeba dłużej wypiekać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anonim · 2 lat temu
      Przy jakimkolwiek przepisie trzeba sprawdzić swój piekarnik... .Ja piekłam krócej, bo przy podanej temperaturze upiekł się po prostu szybciej. Warto spróbować 2 razy, bo wina nie zawsze leży po stronie przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia.Z.Ł · 2 lat temu
      Ja robiłam według przepisu i wyszło idealne wczoraj i dziś robię ponownie bo znikło szybciutko
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 1 lat temu
        Ja tez u mnie wyszlo idealne. Moze jablka zmoekczyly spod i wydawalo sie niedopieczone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Zrobiłam wczoraj i zniknęła, jutro znów upiekę. Jest przepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 2 lat temu
    Naprawdę pyszne nie przesłodzone ciasto.Dobry przepis, ale pracochłonny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Najlepsze! Pieklam juz kilka razy. Do bezy dodaje bydyn z cukrem i tylko 200g cukru, wychodzi idealne 🙌🏻
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Witam, czy mogę zamiast świeżych jabłek dodać starte jabłka ze słoika (sobie robione)? W jakich proporcjach oraz czy dodawać coś do nich?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powinnaś je odcisnąć z soku. Jeśli chodzi o ilość to wyciskałabym jabłka z soku i rozkładałabym na cieście i patrzyłabym, żeby grubsza wartwa jabłek pokryła ciasto kruche ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Witam. Jakiej mąki używa Pani do ciasta? Ktupczatki, czy innej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Używam najbardziej popularnej w Niemczech mąki pszennej i ona ma typ 405. Może być pszenna tortowa. Możesz zmieszać ją z krupczatką ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 3 lat temu
    Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek upiekłam, przepis jest rewelacyjny 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy może być budyń śmietankowy zamiast waniliowymi ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefan · 3 lat temu
    Ja przed wymieszaniem cukru w bezie traktuję go blenderem na proszek i beza wychodzi ok. Można też oczywiście użyć cukru pudru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Em · 3 lat temu
    Szarlotka pyszna, ale beza mi opadła. Nie wie ktoś co mogę robić nie tak? Ubijałam długo (w robocie planetarnym 10 minut), cukier się rozpuścił, była lśniąca. Zaraz po wyjęciu w piekarnika wyszła super, wysoka, ale po paru minutach opadła tak że może ma ledwie z centymetr. Jakieś pomysły? Studzić w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Przepyszna szarlotka. Delikatna i lekka. Kawałki znikają z talerzyków zbyt szybko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regina · 3 lat temu
    Czy jabłka wcześniej trzeba podsmażyć? Czy wystarczą surowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 3 lat temu
    Właśnie robię teraz ale zamieniłam jabłka na Śliwki 😎 ciekawe jak wyjdzie bo ciasto jako kruchevjest idealne 😃😃😃
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna K · 3 lat temu
      Używam śliwek bardzo często. Zamiast cynamonu dodaje goździk. Jeszcze lepsza !