Proste ciasto z jabłkami

197 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagdalenaG · 7 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne i niezwykle proste. Szybkie w wykonaniu.Dodałam cynamon - mój must-have w jabłku.I dałam mniej cukru : 150 g, a i tak wydaje mi się, że jest słodkie. Kwestia gustu i chyba gatunku użytych jabłek. Ja dałam Szampiona ( miałam pod ręką ) .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 11 miesięcy temu
    Moje ulubione ciasto! Jest wilgotne i soczyste po prostu pyszne:) czasami zasypuję jabłka cynamonem i robię mocno orzechową kruszonkę, ale tylko dlatego że często je robię i chcę urozmaicić. Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Czy ciasto wyjdzie też jeżeli doda się gruszkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madlen · 1 lat temu
    To ciasto można jeść non stopPrzepychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Wyszło super, bardzo dobre w smaku ale ilość cukru jest ogromna, dałam 140 g na 400 g mąki i nadal jest bardzo słodkie. Dziwię się ze praktycznie nikt o tym nie pisze, zdaje sobie sprawę że każdy ma inny poziom słodkości ale aż tak. Jeszcze je zrobię ale z połowa cukru.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      MagdalenaG · 7 miesięcy temu
      Też uważam , że warto dać mniej. Ja dałam 150g i nie widzę konieczności posypania wierzchu cukrem pudrem . I jest dla mnie w sam raz. Może to kwestia kwaskowości jabłek. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    polecam do tego przepisu, na etapie roztrzepywania jajek z masłem i cukrem, dodać niecałą łyżeczkę soli i łyżkę cynamonu!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna Paprocka · 1 lat temu
    Ciasto jest przepyszne. Mieciutkie, delikatne, super. Ja dalam tylko 1kg jablek bo balam sie ze nie urosnie. Teraz mysle, ze mozna spokojnie wiecej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Pycha placuszek , polecamdziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Rewelacja!!! Wszystko to mieszalam w moim robocie regulując obroty i tylko jablka wymieszalam ręcznie. Było ich dużo ( nie ważyłam) i musiałam użyć drugiej miski, bo ciasto jest bardzo gęste, ale jakoś poszło i mniam mniam. Jeżeli chodzi o ilość cukru to przy rentach jest ona odpowiednia. Dla mnie istnieją tylko renety i antonówki jeżeli chodzi o ciasto i zawsze dodawałam cynamon, bo lubię w jablecznikach. A w tym przepisie nie kombinowałam i pyycha bez cynamonu. Przepis zostaje. DZIĘKUJĘ:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roza · 1 lat temu
    Genialny przepis! Z początku wydawało się, że nie ma prawa się udać, jakieś takie za proste. Ale jednak jak to mówią 'trust the process' wyszło cudowne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 1 lat temu
    Robiłam według przepisu, a ciacho wyszło bardzo tłuste, dlaczego? w smaku jest bardzo dobre dlatego pytam żeby przy następnym razie wiedzieć jaki błąd popełniłam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 1 lat temu
      U mnie robiłam wg przepisu cukier się nie rozpuścił, może musi być cuk.puder.jak, jak dodałam jajka zrobiło się jak by zważone i śliskie, nie puszyste. Jajka i masło miały tem.pokojową, mixowalam tak jak w przepisie. Na pewno tak ma być? Może przepis jest nie dokładnie opisany, czasem szczegóły robią dużo np. Nie pisze jak długo mixowac jaja z masą 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 1 lat temu
        Cukier się nie rozpuści. Też nie jest to konieczne ;) Miksować należy masło z cukrem co najmniej 5- 10 minut na najwyższych obrotach. Po dodaniu jajek masa też może wyglądać na zwarzoną. Nic nie szkodzi. Należy kontunuować przepis 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Witam. Czy może być papier do pieczenia?