Proste ciasto z jabłkami

197 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Jakie masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Właśnie włożyłam do piekarnika, zobaczymy co i jak wyjdzie. Czuję że zaczyna coś ładnie pachnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 5 lat temu
    Najlepsze ciasto z jabłkami jakiem jadłem. Pyszne, puszyste. Bardzo fajny przepis. Polecam wszystkim :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patasia · 5 lat temu
    Rewelacja :D , na poczatku przerazila mnie ilosc jablek. Ciasto wyszlo dosyc geste +jablka, nie bylam pewna czy to sie uda (giggle) dodalam cynamon I spora garsc rodzynek (opruszonych lekko maka, zeby nie opadly na dno), zmniejszylam ilosc cukru( bo rodzynki slodkie) Wyszlo pyszne, a rodzince bardzo smakowalo.
    Fajnie smakuje z lodami waniliowymi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariolka · 5 lat temu
    Najlepsza szarlotka jaką jadłam. Wyszła pyszna (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rose · 5 lat temu
    Witam :) bardzo zaintrygował mnie Pni przepis. Uwielbiam ciasta z jabłkami oraz wszelkiej maści serniki. Postanowiłam więc spróbować "wzbogacić' Pani ciacho o masę serową i w ten oto sposób powstał mój ideał.. ale zapewne pokuszę się też o zrobienie tego ciasta bez "wkładki" ;) polecam również wypróbowanie mojej wariacji, w razie czego mogę podzielić się sposobem robienia :) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 5 lat temu
    Na dużą prostokątną blachę wystarczy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rosita · 4 lat temu
      Wystarczy policzyć pole brytfanny bok x bok. Pole brytwanny z przepisu to 40x30 czyli 1200 cm2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Ciasto jest przepyszne! Wilgotne, mięciutkie no mniam! Ja zrobiłam poł porcji w mniejszej blaszce, ciasto ciemne bo dodałam łyżeczkę cynamonu do mąki. Polecam przepis i zapisuję go sobie ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa W. · 5 lat temu
    Tak wyglada po upieczeniu i wyciagnieciu z piekarnika.Wystarczy cukrem pudrem posypac i ..........SMACZNEGO!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa W. · 5 lat temu
    Dzisiaj ciasto zamiast z cukrem waniliowym,z cukrem z cynamonem.Nie chcialo mi sie obierac jablek,wiec tylko umyte i pokrojone w plasterki.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Uzywam do wylozenia blachy papier do pieczenia.Wlasnie wlozylam do piekarnika.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa W. · 5 lat temu
      Nie polecam uzywania cukru cynamonowego,zamiast waniliowego.To byla moja proba,lecz smak calkowicie zmieniony,raczej mi nie smakowalo to ciasto.Smak wyszedl GORZKAWY.Nigdy wiecej nie zrobie z tym cukrem.Waniliowy,to jest to.Niebo w " gębie ".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Dziewczyny masło trzeba rozpuścić ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie jest napisane w przepisie, więc nie trzeba. Ucieramy miękkie masło o temperaturze pokojowej z cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    :) · 5 lat temu
    Jestem osoba,ktora nie piecze .Ale chlopaki w domi domagalo sie slodkiego:)
    Dziekuje bardzo bo przepis jest super prosty a ciasto wyszlo przepyszne. W 15 min zniknela polowa blachy. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Właśnie się piecze. Mam wrażenie, że jest za dużo jabłek. Zobaczymy jak wyjdzie (yn)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 5 lat temu
      (ok) Genialne! Powrót do przepisu, zdjęcie z dzisiaj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena Pawlak · 5 lat temu
    super przepis zawsze ciasto wychodzi i smakuje! Cieszę sie że go znowu znalazłam! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa W. · 5 lat temu
    Pierwszym razem wyszlo 100% lepiej.Teraz wyszlo tak,ale smaczne,jak i to pierwsze.
    Pierwsze bylo dokladnie takie,jak na fotce na przepisach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa W. · 5 lat temu
    Zrobilam drugi raz.Czeka na " wejscie " do piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa W. · 5 lat temu
    Zrobilam to ciasto.REWELACJA!Nigdy bym sie nie spodziewala,ze wyjdzie tak bardzo smaczne,wysokie,bo taka ilosc jablek wprawiala mnie w zadumienie.Jaki byl moj blad.Ciadto wyszlo SUPER!!!
    Dziekuje za ten super latwy przepis. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ktos · 5 lat temu
    Beznadziejny przepis. Za słodkie, za mdle od tłuszczu, dodać można jeszcze, że w składzie brakuje mleka bo na pewno inaczej nie da się połączyć składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Witam, ciasto wyszło wyśmienite a powiem szczerze jeszcze mi jabłecznik nigdy taki nie wyszedł, zawsze był za suchy. Troszkę zmieniłam sobie przepis, dodałam troszkę mniej jabłek i dałam kilka łyżek mleka. podzieliłam ciasto na dwie części, jedna cześć wymieszana z jabłkami ułożyłam na brytfance i druga cześć wymieszałam z reszta jakblek i kakao i wyłożyłam na wierzch tej pierwszej części ciasta ?wszystko razem wyszło rewelacja mniam mniam. Od dziw to jest mój ulubiony przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Witam.
    Czy jabłka powinny być kwaśne?