Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.
Rewelacja :D , na poczatku przerazila mnie ilosc jablek. Ciasto wyszlo dosyc geste +jablka, nie bylam pewna czy to sie uda (giggle) dodalam cynamon I spora garsc rodzynek (opruszonych lekko maka, zeby nie opadly na dno), zmniejszylam ilosc cukru( bo rodzynki slodkie) Wyszlo pyszne, a rodzince bardzo smakowalo.
Fajnie smakuje z lodami waniliowymi :)
Witam :) bardzo zaintrygował mnie Pni przepis. Uwielbiam ciasta z jabłkami oraz wszelkiej maści serniki. Postanowiłam więc spróbować "wzbogacić' Pani ciacho o masę serową i w ten oto sposób powstał mój ideał.. ale zapewne pokuszę się też o zrobienie tego ciasta bez "wkładki" ;) polecam również wypróbowanie mojej wariacji, w razie czego mogę podzielić się sposobem robienia :) Pozdrawiam!
Ciasto jest przepyszne! Wilgotne, mięciutkie no mniam! Ja zrobiłam poł porcji w mniejszej blaszce, ciasto ciemne bo dodałam łyżeczkę cynamonu do mąki. Polecam przepis i zapisuję go sobie ❤
Dzisiaj ciasto zamiast z cukrem waniliowym,z cukrem z cynamonem.Nie chcialo mi sie obierac jablek,wiec tylko umyte i pokrojone w plasterki.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Uzywam do wylozenia blachy papier do pieczenia.Wlasnie wlozylam do piekarnika.
Nie polecam uzywania cukru cynamonowego,zamiast waniliowego.To byla moja proba,lecz smak calkowicie zmieniony,raczej mi nie smakowalo to ciasto.Smak wyszedl GORZKAWY.Nigdy wiecej nie zrobie z tym cukrem.Waniliowy,to jest to.Niebo w " gębie ".
Jestem osoba,ktora nie piecze .Ale chlopaki w domi domagalo sie slodkiego:)
Dziekuje bardzo bo przepis jest super prosty a ciasto wyszlo przepyszne. W 15 min zniknela polowa blachy. Polecam
Zrobilam to ciasto.REWELACJA!Nigdy bym sie nie spodziewala,ze wyjdzie tak bardzo smaczne,wysokie,bo taka ilosc jablek wprawiala mnie w zadumienie.Jaki byl moj blad.Ciadto wyszlo SUPER!!!
Dziekuje za ten super latwy przepis. (heart)
Beznadziejny przepis. Za słodkie, za mdle od tłuszczu, dodać można jeszcze, że w składzie brakuje mleka bo na pewno inaczej nie da się połączyć składników.
Witam, ciasto wyszło wyśmienite a powiem szczerze jeszcze mi jabłecznik nigdy taki nie wyszedł, zawsze był za suchy. Troszkę zmieniłam sobie przepis, dodałam troszkę mniej jabłek i dałam kilka łyżek mleka. podzieliłam ciasto na dwie części, jedna cześć wymieszana z jabłkami ułożyłam na brytfance i druga cześć wymieszałam z reszta jakblek i kakao i wyłożyłam na wierzch tej pierwszej części ciasta ?wszystko razem wyszło rewelacja mniam mniam. Od dziw to jest mój ulubiony przepis