Proste ciasto z jabłkami

199 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Witam, ciasto wyszło wyśmienite a powiem szczerze jeszcze mi jabłecznik nigdy taki nie wyszedł, zawsze był za suchy. Troszkę zmieniłam sobie przepis, dodałam troszkę mniej jabłek i dałam kilka łyżek mleka. podzieliłam ciasto na dwie części, jedna cześć wymieszana z jabłkami ułożyłam na brytfance i druga cześć wymieszałam z reszta jakblek i kakao i wyłożyłam na wierzch tej pierwszej części ciasta ?wszystko razem wyszło rewelacja mniam mniam. Od dziw to jest mój ulubiony przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Witam.
    Czy jabłka powinny być kwaśne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 6 lat temu
    Wlasnie jemy to wysmienite ciasto! (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jovi · 6 lat temu
    świetne ze względu na dużą ilość owoców, i oczywiście smak! Choć za pierwszym razem użyłam mniej jabłek, bo wydawało mi się, że z tą nadzwyczaj imponującą ilością z przepisu nie uda się. Jednak przekonałam się, że trzeba zaufać autorowi przepisu i następnym razem dodam więcej jabłek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 6 lat temu
    Ciasto bardzo dobre. tylko popełniłam chyba mały błąd- cieniej pokroiłam jabłka, rzez to część jabłek jakby wyparowała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Można dodać margarynę zamiast masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 6 lat temu
      Ja dalam margaryne i wyszlo rowniez smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 6 lat temu
    Witam serdecznie. Piecze się właśnie. Tzn. widać same jabłka Cortlandy, nie wiem co z tego wyjdzie. Na razie jest mokra pulpa. Chyba wyląduje w koszu. Oczywiście masa zwarzyła się. Nie bardzo rozumiem tego zdjęcia, gdzie więcej jest ciasta a nie jabłka. Jak to możliwe przy 2 kg. Gdzie popełniłam błąd?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwona · 6 lat temu
      Wyszło! Wszystkim smakowalo ale piekłam dłuzej 20 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Początkujący · 6 lat temu
    Wszyscy piszą, że takie świetne, proste i zawsze wychodzi, a moje wylądowało w koszu. Wcale nie wyrosło, jeden wielki, mokry glut jabłkowy. Wszystkie składniki jak w przepisie, pieczone nawet 10min. dłużej. Stracone czas, składniki i chęci na kucharzenie :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 6 lat temu
    Zrobilam, stygnie. Zobaczymy jak w smaku :) mam nadzieje ze jak wystygnie trochę sie scisnie bo jak wyciągalam z formy modlilam sie zeby sie nie rozpadlo :):) ale pachnie pięknie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    dodałam płaską łyżeczkę cynamonu za drugim razem i to był strzał w dziesiątkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Pierwszy raz piekłam i powiem, że bardzo się bałam, że mi nie wyjdzie. Wyszło przepyszne. Dziękuję pięknie za ten przepis. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 6 lat temu
    Ciasto jest przepyszne ale tu na zdjęciach jest ładnie jasne mi wyszło ciemne czy to może być od jabłek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    Całe jajka czy żółtka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 6 lat temu
    Czy zamiast masła może być margaryna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 6 lat temu
    Witam, ja zrobiłam wszystko według przepisu i masło jak zmiksowałam z jajkami to mi się zwarzyło... drugi raz zrobiłam podejście to to samo(jajka świeże) już nie mam sił:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      To nic nie szkodzi, należy kontunuować pracę. Należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka były ocieplone do temperatury pokojowej. Tłuszcz z połączeniu z jajkami może się zwarzyć najcześciej, gdy dodajemy dużo jajek. 5 to już jest sporo. Należy dodać mąkę i nic się nie przejmować. Będzie dobrze (yn)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Jakiego masla najlepiej użyć do tego ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 7 lat temu
    Rewelacja ,wilgotne ,smaczne ,rozpływa się w ustach.Przepis zostaje ze mną .Dziękuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 7 lat temu
    Bardzo dobre, robię go teraz ,bo mam papierówki.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 7 lat temu
    Dzien dobry!
    Czy mozna zamienic jablka na gruszki twarde?
    Pozdrawiam cieplo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Witam-czy każdy gatunek jabłek się tu nadaje? Nie chciałabym ,aby się rozpadły,bądź co gorsza pozostały twarde...:) A ciasto wygląda baaardzo apetycznie :)