Proste ciasto z jabłkami

197 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Placek super. Przepis OK. Ma maślany smak. Najlepsze są kwaśne jabłka. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Ciasto Pychotka 👌👌👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Az tu wróciłam żeby dodać ten komentarz. Ciasto najlepsze z jabłkami jakie jadłam. Prosto się robi i przepyszne !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 4 lat temu
    Extra przepis. Dodałem ciut mleka, aby ciasto było rzadsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Pyszne ciacho,ja przed dodaniem jabłek do ciasta posypalam je cynamonem, palce lizać (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kacha · 4 lat temu
    Nie wiem co to ciasto ma w sobie ale... absolutnie zawojowało wśród moich sąsiadów i rodziny. Pomijając fakt, że robię je już z pamięci, to w ciąż znika w mig z blachy a sąsiedzi bez krępacji proszą o więcej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasieńka · 4 lat temu
    Właśnie pieke i dodałam rabarbar(oczywiście zmniejszyłam ilość jabłek)jak ostygnie poleje sosem czekoladowym..na bogato
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Qristine · 4 lat temu
    Ja zrobiłam te ciasto z truskawkami, boskie palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angel · 4 lat temu
    Pyszne. Super przepis!! Szybko i smacznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Czy można dodać 4 jajka zamiast 5?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta Kochanowska · 4 lat temu
    Można użyć miodu zamiast cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Robiłam dziś pierwszy raz, tylko od razu dodałam 2 łyżeczki cynamonu- rewelacja, musieliśmy się z rozsądku powstrzymywać, żeby coś zostawić na jutro. Tylko ta ilość masła mnie przeraża, ja i tak dałam 200 a nie 250 gram, ale to wciąż dużo. Poza tym mniami:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sławek · 4 lat temu
    Przepis użyłem już kilka razy i efekt był zawsze znakomity. Dziękuję i pozdrawiam Sławek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Witam,

    Czy ciasto można zrobić z maki pełnoziarnistej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 4 lat temu
    Czy można dodać mrożone truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Co gdy ciasto nie urośnie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 5 lat temu
    (clap) Rewelacja ,piekę drugi raz mam nadzieje ze wyjdzie rownie pyszne jak poprzednie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Violetta · 5 lat temu
    Ciasto suche nic specjalnego (fail)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 5 lat temu
      Pieklam kilka razy ,rewelacja ,palce lizac ....nie ma mozliwosci zeby wyszlo suche cos zle zrobilas (anger)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      annnka · 4 lat temu
      suche, może zapomniałaś dać jabłek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Witam. Czy z mniejszą ilością jabłek,ciasto też wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Czy można dodać brzoskwinie z puszki?