Mocno jagodowy, kremowy, delikatny sernik na kruchym cieście. Sernik ma piękną fioletową barwę. Do dekoracji można użyć na przykład bitej śmietany lub jogurtu waniliowego i posypać z wierzchu jagodami. Można również polać sernik roztopioną białą czekoladą.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Do dekoracji:
biała czekolada (opcjonalnie)
jogurt waniliowy (opcjonalnie)
jagody (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową. Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300ml. (Mrożone jagody najpierw rozmozić).
Twaróg, 300ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Udekorować według uznania. (U mnie 100g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i odrobiną puree jagodowego. Na czekoladzie rozłożyłam jogurt waniliowy i jagody).
Dzień dobry, czy mozna odrazu udekorować sernik po wyjęciu z piekarnika i wtedy wsadzic do lodowki ? Lub wsadzic sernik do lodówki np na godzinke udekorować i ponownie dac do lodówki ? :)
Zrobiłam sernik. Niestety trochę opadł i nie wyszedł tak puszysty jak oczekiwałam. Mam wrażenie, że masa jest za rzadka. Może to wina mrożonych jagód, a może sera potrójnie zmielonego. Następnym razem odcisnę nadmiar wody z jagód i zrobię sernik z prawdziwego białego sera kupionego na kg, a nie z masy serowej z kubka. Mimo wszystko wizualnie robi wrażenie. Pozdrawiam. :)