Sernik jagodowy

11 Komentarzy

Sernik jagodowy

Mocno jagodowy, kremowy, delikatny sernik na kruchym cieście. Sernik ma piękną fioletową barwę. Do dekoracji można użyć na przykład bitej śmietany lub jogurtu waniliowego i posypać z wierzchu jagodami. Można również polać sernik roztopioną białą czekoladą.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • ok. 500g jagód świeżych lub mrożonych
  • 200ml mleka
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Do dekoracji:

  • biała czekolada (opcjonalnie)
  • jogurt waniliowy (opcjonalnie)
  • jagody (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300ml. (Mrożone jagody najpierw rozmozić).
  4. Twaróg, 300ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  5. Masę serową wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
  7. Udekorować według uznania. (U mnie 100g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i odrobiną puree jagodowego. Na czekoladzie rozłożyłam jogurt waniliowy i jagody).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Sernik wyszedł przepyszny!!cała rodzinka zachwycona 🙂dziś robię drugi raz i na pewno nie ostatni! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiaaa · 4 lat temu
    Dzień dobry, czy mozna odrazu udekorować sernik po wyjęciu z piekarnika i wtedy wsadzic do lodowki ? Lub wsadzic sernik do lodówki np na godzinke udekorować i ponownie dac do lodówki ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 4 lat temu
    Zakalec... w ogóle się nie upiekło w środku.. trzęsło się jak galareta po wyjęciu z piekarnika :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Sernik ma wystygnąć z piekarniku. Następnie schłodzić go przez noc w lodówce. Nic nie szkodzi, że się rusza po upieczeniu. Proszę go nie ruszać ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Ciasto megazakalec, w sumie można było to przewidzieć, przyduszone masą...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    ojej to wyglada przecudnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 8 lat temu
    Mieszkam w Niemczech. Jakiego Quarku mam uzyc? Speisequark czy jeden z tych-20% lub 40%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Zrobiłam sernik. Niestety trochę opadł i nie wyszedł tak puszysty jak oczekiwałam. Mam wrażenie, że masa jest za rzadka. Może to wina mrożonych jagód, a może sera potrójnie zmielonego. Następnym razem odcisnę nadmiar wody z jagód i zrobię sernik z prawdziwego białego sera kupionego na kg, a nie z masy serowej z kubka. Mimo wszystko wizualnie robi wrażenie. Pozdrawiam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Doczekałam się :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.