
Sernik jagodowy
pieczony sernik z jagodami na kruchym cieście. To pyszny, kremowy i delikatny sernik z dodatkiem świeżych lub mrożonych jagód. Masa serowa jest mocno jagodowa, aksamitna i ma piękną, naturalnie fioletową barwę. Całość oparta jest na kruchym, maślanym spodzie, który idealnie komponuje się z lekką, owocową masą.
Sernik zdobi polewa z puree jagodowego połączonego z jogurtem naturalnym, która dodaje mu świeżości i jeszcze intensywniejszego smaku owoców. To wilgotny i mega kremowy sernik z jagodami, który warto upiec w sezonie jagodowym - choć świetnie smakuje także z jagodami mrożonymi.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- szczypta soli
- 100 g masła, zimne
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
- ok. 500 g jagód świeżych lub mrożonych
- 200 ml mleka, temperatura pokojowa
- 4 żółtka, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po od 37- 40g)
Do dekoracji:
- 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier puder do osłodzenia
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto na jednolitą masę (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego).
- Ciastem wykleić dno przygotowanej tortownicy oraz boki - mniej więcej do połowy ich wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

- Przygotować masę serową: Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skórki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300 ml. (Mrożone jagody wcześniej rozmrozić). Pozostałe puree odłożyć do lodówki.
- Twaróg, 300 ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku przełożyć do misy miksera i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników. (Nie miksować zbyt długo).

- Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do przestudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

- Udekorować według uznania. (Ja do odłożonego puree jagodowego dodałam trochę jogurtu naturalnego i dosłodziłam cukrem pudrem. Tak przygotowaną jagodową polewę rozłożyłam na chłodnym serniku).
- Sernik przechowywać w lodówce.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
