Sernik jagodowy

10 Komentarzy
Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

pieczony sernik z jagodami na kruchym cieście. To pyszny, kremowy i delikatny sernik z dodatkiem świeżych lub mrożonych jagód. Masa serowa jest mocno jagodowa, aksamitna i ma piękną, naturalnie fioletową barwę. Całość oparta jest na kruchym, maślanym spodzie, który idealnie komponuje się z lekką, owocową masą.

Sernik zdobi polewa z puree jagodowego połączonego z jogurtem naturalnym, która dodaje mu świeżości i jeszcze intensywniejszego smaku owoców. To wilgotny i mega kremowy sernik z jagodami, który warto upiec w sezonie jagodowym - choć świetnie smakuje także z jagodami mrożonymi.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimne

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
  • ok. 500 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 4 żółtka, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po od 37- 40g)

Do dekoracji:

  • 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier puder do osłodzenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto na jednolitą masę (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego).
  3. Ciastem wykleić dno przygotowanej tortownicy oraz boki - mniej więcej do połowy ich wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skórki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300 ml. (Mrożone jagody wcześniej rozmrozić). Pozostałe puree odłożyć do lodówki.
  2. Twaróg, 300 ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku przełożyć do misy miksera i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników. (Nie miksować zbyt długo).

3

  1. Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do przestudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

4

  1. Udekorować według uznania. (Ja do odłożonego puree jagodowego dodałam trochę jogurtu naturalnego i dosłodziłam cukrem pudrem. Tak przygotowaną jagodową polewę rozłożyłam na chłodnym serniku).
  2. Sernik przechowywać w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik jagodowy Sernik jagodowy Sernik jagodowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Sernik wyszedł przepyszny!!cała rodzinka zachwycona 🙂dziś robię drugi raz i na pewno nie ostatni! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiaaa · 5 lat temu
    Dzień dobry, czy mozna odrazu udekorować sernik po wyjęciu z piekarnika i wtedy wsadzic do lodowki ? Lub wsadzic sernik do lodówki np na godzinke udekorować i ponownie dac do lodówki ? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Musi być chłodny. Wtedy możesz udekorować i włożyć do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 5 lat temu
    Zakalec... w ogóle się nie upiekło w środku.. trzęsło się jak galareta po wyjęciu z piekarnika :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Sernik ma wystygnąć z piekarniku. Następnie schłodzić go przez noc w lodówce. Nic nie szkodzi, że się rusza po upieczeniu. Proszę go nie ruszać ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    ojej to wyglada przecudnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 9 lat temu
    Mieszkam w Niemczech. Jakiego Quarku mam uzyc? Speisequark czy jeden z tych-20% lub 40%?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Możesz użyć dowolnego, ale polecam co najmniej 20%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Zrobiłam sernik. Niestety trochę opadł i nie wyszedł tak puszysty jak oczekiwałam. Mam wrażenie, że masa jest za rzadka. Może to wina mrożonych jagód, a może sera potrójnie zmielonego. Następnym razem odcisnę nadmiar wody z jagód i zrobię sernik z prawdziwego białego sera kupionego na kg, a nie z masy serowej z kubka. Mimo wszystko wizualnie robi wrażenie. Pozdrawiam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Doczekałam się :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.