pieczony sernik z jagodami na kruchym cieście. To pyszny, kremowy i delikatny sernik z dodatkiem świeżych lub mrożonych jagód. Masa serowa jest mocno jagodowa, aksamitna i ma piękną, naturalnie fioletową barwę. Całość oparta jest na kruchym, maślanym spodzie, który idealnie komponuje się z lekką, owocową masą.
Sernik zdobi polewa z puree jagodowego połączonego z jogurtem naturalnym, która dodaje mu świeżości i jeszcze intensywniejszego smaku owoców. To wilgotny i mega kremowy sernik z jagodami, który warto upiec w sezonie jagodowym - choć świetnie smakuje także z jagodami mrożonymi.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
szczypta soli
100 g masła, zimne
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub niemieckiego Quarku 20%, temperatura pokojowa
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po od 37- 40g)
Do dekoracji:
1- 2 łyżki jogurtu naturalnego
cukier puder do osłodzenia
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto na jednolitą masę (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego).
Ciastem wykleić dno przygotowanej tortownicy oraz boki - mniej więcej do połowy ich wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową: Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skórki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300 ml. (Mrożone jagody wcześniej rozmrozić). Pozostałe puree odłożyć do lodówki.
Twaróg, 300 ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku przełożyć do misy miksera i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników. (Nie miksować zbyt długo).
Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do przestudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Udekorować według uznania. (Ja do odłożonego puree jagodowego dodałam trochę jogurtu naturalnego i dosłodziłam cukrem pudrem. Tak przygotowaną jagodową polewę rozłożyłam na chłodnym serniku).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Sernik wyszedł przepyszny!!cała rodzinka zachwycona 🙂dziś robię drugi raz i na pewno nie ostatni! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiaaa·
5 lat temu
Dzień dobry, czy mozna odrazu udekorować sernik po wyjęciu z piekarnika i wtedy wsadzic do lodowki ? Lub wsadzic sernik do lodówki np na godzinke udekorować i ponownie dac do lodówki ? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Musi być chłodny. Wtedy możesz udekorować i włożyć do lodówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
5 lat temu
Zakalec... w ogóle się nie upiekło w środku.. trzęsło się jak galareta po wyjęciu z piekarnika :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Sernik ma wystygnąć z piekarniku. Następnie schłodzić go przez noc w lodówce. Nic nie szkodzi, że się rusza po upieczeniu. Proszę go nie ruszać ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
9 lat temu
ojej to wyglada przecudnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
9 lat temu
Mieszkam w Niemczech. Jakiego Quarku mam uzyc? Speisequark czy jeden z tych-20% lub 40%?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz użyć dowolnego, ale polecam co najmniej 20%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Zrobiłam sernik. Niestety trochę opadł i nie wyszedł tak puszysty jak oczekiwałam. Mam wrażenie, że masa jest za rzadka. Może to wina mrożonych jagód, a może sera potrójnie zmielonego. Następnym razem odcisnę nadmiar wody z jagód i zrobię sernik z prawdziwego białego sera kupionego na kg, a nie z masy serowej z kubka. Mimo wszystko wizualnie robi wrażenie. Pozdrawiam. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Doczekałam się :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.