Sernik na zimno przygotowany na waniliowych serkach homogenizowanych z dodatkiem musu jagodowego na ciasteczkowym spodzie. Sernik jest delikatny, kremowy, w smaku łagodny. Dzieciom przypadnie również do gustu.
Składniki: Spód:
150g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
70g masła
Masa serowa:
1kg waniliowych serków homogenizowanych*
ok. 250g jagód świeżych lub mrożonych
8,5 łyżeczek żelatyny w proszku
2 łyżeczki cukru pudru
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
150g słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)
jagody do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i rozbić za pomocą wałka).
Masło roztopić i od razu, jeszcze gorące, dodać do pokruszonych ciasteczek.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Jagody zmiksować np. blenderem i przetrzeć przez sitko. (Mrożone najpierw rozmrozić).
Przygotować pierwszą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 2g przetartych jagód. (Odrobina na koniec łyżeczki, aby delikatnie zabarwić serek).
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Przygotować drugą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 10g przetartych jagód.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Przygotować trzecią warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 25g przetartych jagód.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
120g przetartych jagód wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru. 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać przetarte jagody z cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Masę całkowicie ostudzić, a następnie rozłożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na serniku. Kleksy udekorować jagodami.
Sernik pyszny w smaku.
mi tylko niezgęstniał się za bardzo więc włożyłam do zamrażalki (będzie lodo-sernik ;) ) to bedzie pewnie wina śmietany bo nie chciała mi się ubijać i nie była na sztywno jak dodawałam ją do sera.
Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, a im zasmakuje :) Powiedz mi tylko, jakiej blachy użyłaś (chodzi mi o średnicę) oraz jaka była wysokość tego ciasta?
I jeszcze jedno, myślisz, że jak zrobię ciasto w poniedziałek rano, to będzie dobre na popołudnie do zjedzenia, czy lepiej zrobić je w niedzielę wieczorem? :)
Pozdrawiam!
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam. Zrób lepiej w niedziele. Bitą śmietanę do dekoracji przygotowałabym w dzień podania.
Witam,
mam jagody ze słoika, w zalewie (syropie). Czy z takich mi coś wyjdzie, boję się, że będzie wszystko za rzadkie i nie stężeje. Czy może powinnam odsączyć jagody od syropu i wykorzystać same owoce, a z syropu zrobić np. kompot?
Proszę o porady bardziej doświadczonej w tym temacie ;)
Pozdrawiam