Lekki, biały tort z masą truflową przygotowaną na bazie białej czekolady. Wzbogacony jest dodatkiem malin, które przełamują słodycz białej czekolady. Dzięki nim tort w przekroju prezentuje się ładnie. Mogę sobie wyobrazić, że równie dobrze pasowałyby tutaj kwaśne kuleczki porzeczek, jeżyny, jagody lub kawałki wiśni. Cały tort udekorowany jest z góry wiórkami z białej czekolady i domowymi truflami. Bok tortu obsypany jest płatkami migdałowymi, które smakowo bardzo dobrze pasują do całości i dodatkowo ozdabiają tort.
Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.
Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z białej czekolady”.
Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
Przygotować poncz. Wymieszać wodę z likierem pomarańczowym. Odstawić na bok.
Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Na masie rozłożyć połowę pokrojonych na połówki malin, lekko wciskając je w masę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Rozłożyć resztę pokrojonych na połówki malin. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Górę i bok tortu posmarować pozostałą masą truflową.
Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać górę tortu.
Ułożyć parę trufli z białej czekolady.
Bok tortu obsypać migdałami w płatkach (lub wiórkami kokosowymi), dociskając je lekko ręką.
Masa dość płynna (po ubiciu następnego dnia), na pewno nie nadaje się do tworzenia wzorków tylkami :(
W smaku jak mleko kondensowane słodzone - pycha!
Cały tort wychodzi BAAAAAAAARDZO słodki, następnym razem zrobię z jakimiś niesłodzonymi blatami :D
W takim razie zrób więcej ;) Faktycznie w środku nie jest masy za dużo, ale cały tort jest też nią obłożony i to według mnie wystarcza, ale w waszym przypadku może być mało ;)
Witam jestem w trakcie robienia tego tortu. Zrobiłam trufle z masy która nie była płynna , ale masa truflowa na tort się nie zsiadla. Czy ona może powinna być w postaci pół płynnej ? Proszę o szybką odpowiedź na jutro muszę mieć tort gotowy :)
Kasiu spokojnie. Wszytko jest dobrze. Masę truflową do przełożenia tortu musisz jeszcze ubić, aż zgęstnieje. Patrz punkt 7 ;) Uważaj tylko, żeby masy nie przebić, bo się zwarzy. Miksuj krótko, aż zgęstnieje i będzie nadawała się do przełożenia.
biszkopt mimo solidnego ubijania jaj z cukrem, wyszedł mi zbity i bardzo słabo wyrósł, więc następnym razem zdecydowanie wrócę do tradycyjnego - bez masła i z ubijaną pianą. Masa przepyszna, ale mimo zastosowania nocnego leżakowania nie była tak zwarta jak bita śmietana czy zwykły krem. Zamiast tortu wyszła taka "śnieżna góra" trochę rozlana :). jednak chyba wolę tradycyjne przepisy :)
Moniko :) Tutaj myślę, że lepiej dać coś kwaśnego, małego. Mandarynki z puszki jakoś mi bardziej pasują. Pokrój je na małe kawałki. Ananasa zużyłabym do kremu śmietankowego np.mascarpone ze śmietanką lub masy serowej np. jak w tym torcie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/297-tort-z-masa-cukrowa"]Tort z masą cukrową[/url].
Krem zrobiłam jak jest w przepisie i nie wiem czemu po wyjeciu z lodòki był bardzo gesty, odrazu zaczełam miksowac i krem zrobił się jak masło przez co mało wydajny.Mam nadzieje że będzie dobry
Bardzo pyszne ciasto, robię je już któryś raz, tylko za każdym razem lekko modyfikuje. Z truskawkami, wykończone bita śmietaną było także pyszne, biszkopt wyszedł bezbłędnie. Teraz zrobię bez owoców, ale na czekoladowym biszkopcie. Super!
Właśnie zrobiłam masę truflową. Jest bardzo rzadka. Zgęstnieje po ostygnięciu? I czy na tyle żeby łatwo się rozsmarowała na biszkopcie czy trzeba wyjąć wcześniej z lodówki?
Wszystko dobrze. Masa zgęstnieje trochę po schłodzeniu w lodówce, ale później trzeba ją jeszcze chwilkę mikserem ubić, aby zrobiła się sztywniejsza. Ubij ją po wyciągnięciu prosto z lodówki.