Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

6 Komentarzy

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Ciasto kruche z owocami letnimi, świeżymi lub mrożonymi, zalanymi słodką polewą z białej czekolady i śmietany. Słodka polewa idealnie pasuje do kwaśnych owoców.
Tartę piekłam zarówno ze świeżymi malinami, jak również z mrożoną mieszanką owoców leśnych. Obie wersje smakowały bardzo dobrze.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady białej
  • 2 żółtka
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 450g owoców (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce mrożone rozmrozić. Następnie odlać sok, a owoce dobrze odsączyć na sitku.
  2. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  4. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  5. Do lekko ciepłej czekolady ze śmietaną wmieszać żółtka. Parę łyżek masy wymieszać ze skrobią, a następnie połączyć z resztą masy. Wmieszać delikatnie owoce.
  6. Masę z owocami przelać do formy. (Gdyby ciasto kruche, wyklejone na boku formy było wyższe niż poziom wylanej masy, można je obniżyć do jej wysokości).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej parę godzin w lodówce, aby masa stężała.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Tarta z malinami:

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuzia · 4 lat temu
    Czy ciasto piec na termoobiegu czy góra i dół?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Czy można to ciasto zrobić w klasycznej formie na tartę? Co w takim wypadku daje się na spód - tłuszcz? Papier? Jeszcze nie piekłam nigdy tarty... :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz użyć formy na tartę. Wystarczy wysmarować ją masłem. Papierem nie da sie takiej formy wyłożyć ładnie, bo ma karbowany brzeg. Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem. Ze zwykłej formy na tartę ciężko jest wyciągnać kawałki ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 lat temu
    Pamiętajcie o nakłuciu ciasta przed wlaniem masy, ja zapomniałam i po 15 minutach cała tarta była w bąblach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    Mniam wygląda przepysznie! Aż cieknie ślinka :3 Do tego same zdjęcia są tak piękne.. Jestem zachwycona ! Pozdrawiam